Ρωσικά ΜΜΕ: «Ρώσοι επιστήμονες ετοιμάζουν φθηνό εμβόλιο σε τρεις μήνες»

Ευχάριστα νέα από τη Ρωσία η οποία έχει μπει κι αυτή στον αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη εμβολίου για τον ιό COVID-19.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας Izvestia, Ρώσοι επιστήμονες ετοιμάζουν εμβόλιο ακόμα πιο γρήγορα από άλλες χώρες, προς το παρόν τουλάχιστον.

«Ένα πρωτότυπο χαμηλού κόστους εμβόλιο για τον ιό COVID-19 μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε τρεις μήνες», δήλωσε στην εφημερίδα Ρώσος ειδικός του τμήματος Ιολογίας του κρατικού πανεπιστημίου της Μόσχας.

Οι Ρώσοι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιούργησαν ειδικά σφαιρικά σωματίδια από “φυτικό” ιό που δεν είναι μεταδοτικός στον άνθρωπο και ο οποίος θα εμπεριέχει πρωτεΐνες από το SARS-CoV-2 (προκαλώντας τη νόσο COVID-19) αποτελώντας έτσι την πλήρη αντιγραφή του γνωστού παθογόνου ιού.

«Η διαδικασία παρασκευής του φαρμάκου είναι πολύ απλή μετά από αυτό το επίτευγμα  Επιπλέον, μπορεί να γίνει καθολική συμπεριλαμβάνοντας προστασία και από άλλα στελέχη», δηλώνει ο ίδιος Ρώσος ειδικός.

Στο τμήμα της ιολογίας, υπό την ηγεσία του Ακαδημαϊκού Joseph Atabekov και της επικεφαλής του τμήματος Όλγα Κάρποβα, αναπτύχθηκε μια ειδική τεχνολογία για τη δημιουργία σφαιρικών σωματιδίων που μπορούν να χρησιμεύσουν ως φορέας αντιγόνων οποιωνδήποτε ιών, ιδιαίτερα για τον SARS-CoV-2.

«Έχουμε τα τέλεια σφαιρικά σωματίδια οποιουδήποτε μεγέθους από τον ιό αυτό», δήλωσε στην Izvestia η Όλγα Κάρποβα, επικεφαλής του Τμήματος Ιολογίας, της Βιολογικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας.

«Αυτός είναι ένας φυτικός ιός, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, σίγουρα δεν μπορεί να είναι μολυσματικός για τον άνθρωπο.  Μετά την επεξεργασία αυτού του ιού  σε ιδανικές “μπάλες”, θα “κολληθούν” στην συνέχεια οι πρωτεΐνες του COVID-19», δήλωσε η ίδια.

Η έναρξη αυτής της επιστημονικής εργασίας για παρόμοιους ιούς χρονολογείται από το 2010. Τώρα, οι Ρώσοι επιστήμονες  συνειδητοποίησαν ότι αυτή η μέθοδος ήταν ιδανική για το εμβόλιο για τον COVID-19.

«Η μαγεία είναι ότι τα σφαιρικά σωματίδια, στην επιφάνεια των οποίων τοποθετήσαμε  “πρωτεΐνες του ιού COVID-19” , είναι απολύτως όμοια με το ίδιο το παθογόνο ιό», σημείωσε η Όλγα Κάρποβα.

«Στο ανθρώπινο σώμα, αυτά τα σωματίδια θα γίνονται αντιληπτά με τον ίδιο τρόπο, αλλά ταυτόχρονα θα επιφέρουν την απαιτούμενη ανάκαμψη και όχι φυσικά την ασθένεια», τόνισε η ίδια.

«Επιπλέον, το  εμβόλιο δεν χρειάζεται καν να αποθηκευτεί στο ψυγείο, διότι τα σωματίδια μπορούν να τοποθετηθούν  σε θερμοκρασία δωματίου. Με την πάροδο του χρόνου, δεν εμφανίζεται ούτε συσσωμάτωση  ούτε αλλαγή σχήματος», εξήγησε η Ρωσίδα επιστήμονας.

Σύμφωνα με τους Ρώσους επιστήμονες, η μέθοδος αυτή θα προσφέρει χαμηλό κόστος φαρμάκων, καθώς δεν θα απαιτεί τη χρήση αποδυναμωμένου ή νεκρού  παθογόνου ιού, καθώς και δαπανηρά μέσα καλλιέργειας, για την δημιουργία του εμβολίου.

Το κόστος απόκτησης τέτοιων σφαιρικών σωματιδίων είναι χαμηλό, καθώς οι περισσότεροι ιοί συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες σε μολυσμένα φυτά και η διαδικασία  απομόνωσής τους είναι απλή και διαρκεί δύο έως τρεις ημέρες.

 

«Το πρωτότυπο του εμβολίου μπορεί να είναι έτοιμο μέσα σε τρεις μήνες», δήλωσε ο Mikhail Kirpichnikov, Κοσμήτορας της Σχολής Βιολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας και ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.