Ρωσικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα θα στείλει τους S-300 στην Ουκρανία εάν οι ΗΠΑ της δώσουν Patriot

Σε δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου, για αποστολή των S-300 στην Ουκρανία εάν οι ΗΠΑ τους αντικαταστήσουν με Patriot, αναφέρονται μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραδώσει στην Ουκρανία τα πυραυλικά συστήματα S-300 (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Maxim Shemetov) που βρίσκονται στο ελληνικό νησί Κρήτη, εάν οι ΗΠΑ στείλουν σε αντάλλαγμα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot, γράφουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι έτοιμη η κυβέρνηση

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει το σύστημα S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία μ’ αντάλλαγμα σύστημα Patriot, κάνοντας λόγο όχι για αγορά, αλλά για εγκατάσταση, που σημαίνει ότι το Patriot θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.

Αυτή η παραδοχή έγινε κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης συγκέντρωσης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, και εκεί του ετέθη το ερώτημα για τον ρόλο των S-300 στην Κρήτη και στην ελληνική αντιαεροπορική άμυνα, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο tass.ru, επικαλούμενο την ελληνική ιστοσελίδα pronews.gr.

«Εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν σύστημα Patriot στο νησί, τότε αφού ενσωματωθεί στο εθνικό σύστημα αεράμυνας, οι S-300 μπορούν ν’ αφαιρεθούν», απάντησε ο υπουργός.

Πλήγμα στην ελληνική αεράμυνα

«Η ίδια διαδικασία ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο ρωσικό σύστημα αεράμυνας που θα ήθελαν (οι ΗΠΑ) να στείλουν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο όχι μόνο τους S-300, αλλά και τα συστήματα Tor-M1 και Osa-AKM.

Η μεταφορά όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίζει το ρωσικό δημοσίευμα, θα σημαίνει ότι η ελληνική αεράμυνα θα στερηθεί από δυνατότητες που η τουρκική πλευρά δεν γνωρίζει και δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει, αλλά, πιθανώς, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να προέχουν οι καλές σχέσεις με τον (πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών) Τζο Μπάιντεν.

«Για παράδειγμα, με την αντικατάσταση των S-300 από τους Patriot, θα μειωθεί το βεληνεκές επίγειας αεράμυνας από τα 150 km στα 75 km!» τονίζεται.

Τερματίστηκε η συνεργασία

Από τη δεκαετία του 1990, η Ελλάδα διαθέτει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU-1 Favorit, Osa-AKM και Tor-M1.

Τον Δεκέμβριο του 2013, ο ελληνικός στρατός διεξήγαγε άσκηση επίδειξης στο πεδίο βολής του Ακρωτηρίου, στο νησί Κρήτη, χρησιμοποιώντας τους S-300.

Το 2018, η Ελλάδα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για τη συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού με την ονομασία «Επέκταση ζωής οπλικών συστημάτων».

Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, πρόσφατα τερματίστηκε η συνεργασία των δύο χωρών σ’ αυτόν τον τομέα, καταλήγει το tass.ru.

Πηγή: tass.ru, lenta.ru, pronews.gr

Pin It on Pinterest