Η Ρωσία αναλαμβάνει την προστασία της Κύπρου: “Θα παρέμβουμε εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί”

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παρέμβει εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κύπρο στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Η Ρωσία ξαναζήτησε την παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων και ειδικότερα την παραχώρηση μέρους της αεροπορικής βάσης ‘Ανδρέας Παπανδρέου’ στην Πάφο κάτι που θα της επιτρέψει και να προστατεύει την Μεγαλόνησο.

Ο Ρώσος Πρέσβης Στανισλάβ Οσάντσι είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολίτών, Γιώργο Λιλλήκα.

Επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της χώρας του για παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων εκ μέρους της Λευκωσίας, χωρίς να αναφερθεί σε κάτι πιο συγκεκριμένο, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Μόσχα θα ενδιαφέρεται και για παρουσία της στην αεροπορική βάση ‘Ανδρέας Παπανδρέου’ στην Πάφο.

Εκ παραλλήλου ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι η χώρα του παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό και δήλωσε την ετοιμότητα της Μόσχας να παρέμβει εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί, αφήνοντας να εννοηθει ότι θα αναλάβει την προστασία της Κύπρου απο την τουρκική ασυδοσία.

Εν συνεχεία ο κ. Οσάντσι μίλησε για τις εν εξελίξει διεργασίες και ετοιμασίες της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Μόσχα, στις 25 Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος Πρέσβης πρόσθεσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί ζωηρό το ενδιαφέρον της για παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων εκ μέρους της Λευκωσίας και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το συζητούμε και θα δούμε τι θα γίνει».

Λίγες μέρες μετά αφού συνειδητοποίησε ο Κύπριος Πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης τον εμπαιγμό (λόγια του ιδίου) εκ μέρους των “Συμμάχων” του Αμερικανών ο ρωσικός παράγοντας δήλωσε την παρουσία του με εμφατικό τρόπο.

Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega Channel Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε ευθέως και για πρώτη φορά τους Αμερικανούς και τον ΟΗΕ ότι βάζουν “πλάτη” για την Τουρκία.

Χωρίς περιστροφές κατηγόρησε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για την τακτική των “ίσων αποστάσεων” που τηρεί στο Κυπριακό, ενώ αναφορικά με την απαράδεκτη Έκθεση του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο ΠτΔ είπε χαρακτηριστικά ότι αυτή η Έκθεση επιβλήθηκε από τρίτους στον Γ.Γ., κατηγορώντας παράλληλα ότι είναι άβουλος.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Κύπριος ηγέτης τολμά να κατηγορήσει τον Γ.Γραμματέα του ΟΗΕ ως αμερικανικό “φερέφωνο” (στην ουσία πολλοί το πιστεύουν αυτό, αλλά ουδέποτε δεν το ισχυρίστηκε επισήμως ένας εκλεγμένος Πρόεδρος πλην ίσως του πρώην ιρανού προέδρου Μ.Αχμαντινετζάντ).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε ανοικτά και για εξαπάτηση εκ μέρους των “φίλων” και συμμάχων Αμερικανών, καθώς, όπως ανέφερε, αντί των διαβεβαιώσεων που είχε λάβει περί άρσης του τουρκικού εμπάργκο για τον ελλιμενισμό κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια, ως κίνηση καλής θέλησης της Άγκυρας, αντ’αυτού μόλις 5 ημέρες μετά εκδόθηκε η τουρκική NAVTEX που εξελίχθηκε σε επί μακρώ πειρατική επιδρομή στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συμπλήρωσε δε ο ΠτΔ, ότι εδώ και καιρό δέχεται πιέσεις και εκβιασμούς προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Τ/κ, ενώ λίγο πριν την επανέναρξη των συνομιλιών η Τουρκία πραγματοποίησε θαλάσσια εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο ΠτΔ πρόσθεσε ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από πολλούς ξένους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και διπλωμάτες ότι η Τουρκία θα επεδείκνυε εποικοδομητική στάση επί του Κυπριακού και ότι είχε πλέον την βούληση για επίλυση του Κυπριακού, ενώ και υψηλόβαθμο διπλωματικό στέλεχος μεγάλης δύναμης (φυσικά εννοεί τις ΗΠΑ και ειδικότερα τον Τζον Μπάιντεν) είχε επίσης αναφερθεί στην άρση του τουρκικού εμπάργκο, ως κάτι το οποίο επέκειτο να συμβεί.

Ο κ. Αναστασιάδης καταγγέλλει ανοικτά την πλευρά των ΗΠΑ για διγλωσσία έναντι της Ε/κ πλευράς, καθώς άλλα του έλεγε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και άλλα έπραττε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Λευκωσία…

Ο ΠτΔ έκανε λόγο για ωμό εκβιασμό και πιέσεις που δέχεται προκειμένου να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, την στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία βιώνει μια δεύτερη τουρκική θαλάσσια εισβολή στην ΑΟΖ της με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός να αλωνίζει στις θάλασσες της Κύπρου.

Όσον αφορά για τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης πέρα από την κατηγορία που απηύθυνε εναντίον του για το ότι τρίτη δύναμη του επέβαλε την Έκθεση για το Κυπριακό, επίσης τον κατήγγειλε ότι είναι άβουλος.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τις αναφορές σε “απομόνωση των Τουρκοκυπρίων”.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν πρέπει κανείς να τον θεωρεί δεδομένο λόγω της στάσης που είχε τηρήσει το 2004 κατά το δημοψήφισμα που διεξήχθη τότε επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το ‘Σχέδιο Ανάν’.

Μα ακριβώς αυτήν την στάση πληρώνει ο Κύπριος Πρόεδρος. Οι Αμερικανοί έχουν ένα κακό ως νεαρό έθνος. Εάν θεωρήσουν κάποιον δεδομένο δεν κάνουν τίποτα για να τον ευχαριστήσουν. Θεωρούν ότι θα αγνοεί τα δικά του συμφέροντα και θα εξυπηρετεί για πάντα τα δικά τους.

Είναι νωρίς για να πούμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αλλάξει στάση, αλλά σίγουρα η επίσκεψη στην Μόσχα στις 25 Φεβρουαρίου στέλνει κάποιο ηχηρό μήνυμα.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη προγραμματισμένη συνάντηση στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014 είχε ματαιωθεί λόγω ξαφνικής…αρρώστιας του Προέδρου, και ενώ ο Β.Πούτιν είχε ζητήσει να μεταβεί στην Μόσχα επειγόντως.

Τώρα, και χαίροντας άκρας υγείας ο Κύπριος Πρόεδρος φαίνεται να ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Β.Πούτιν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr