Πώς η ύφεση στη Ρωσία γίνεται σοβαρή «πληγή» για τον ελληνικό τουρισμό

Η οικονομική ύφεση που παρουσιάζει η ρωσική οικονομία εξαιτίας των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στην Ουκρανία και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, φαίνεται πως έχει συνέπειες στην καθημερινότητα των Ρώσων, ένα ικανό ποσοστό των οποίων αποφάσισε να μην περάσει τις διακοπές του εκτός συνόρων, άρα και στην Ελλάδα.
Ο αριθμός των Ρώσων που θα ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι θα μειωθεί περίπου 9% φέτος σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με πληροφορίες που παραχώρησε το Euromonitor στο CNBC.
Πτώση είχε σημειωθεί και το 2014, σε σύγκριση με το 2013, καθώς η ρωσική οικονομία παλεύει να αντεπεξέλθει στους διεθνείς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες και τις εταιρίες της για την ενέργεια, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας.
Η Ελλάδα δεχόταν μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών, οι οποίοι μάλιστα ξόδευαν μεγαλύτερα ποσά σε σύγκριση με ταξιδιώτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον Wouter Geerts, τον αρμόδιο αναλυτή της Euromonitor, η χώρα μας θα αισθανθεί τη διαφορά, αφού αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Ρώσων.
«Η Ρωσία είναι μεγάλη αγορά για τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ευρώπη και με τα ζητήματα που περιβάλλουν την Ουκρανία και το μποϊκοτάζ των ρωσικών προϊόντων και τα εμπάργκο, αυτό πραγματικά σταμάτησε τους Ρώσους τουρίστες από το να ταξιδέψουν αρκετά. Υπάρχουν κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, που θα επηρεαστούν από την απώλεια των Ρώσων ταξιδιωτών», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Geerts.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των Ρώσων που επέλεξαν την Ευρώπη για τις διακοπές τους τον περασμένο χρόνο, έπεσε περίπου στα 35 εκατ., ενώ προβλέπεται ότι φέτος θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, σχεδόν στα 32 εκατ.
Βάσει στοιχείων που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών για τον Ιούνιο, έχουν μειωθεί οι επισκέψεις των Ρώσων τουριστών στην Νότια, Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ έχει επίσης πληγεί και η Τουρκία, αφού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ρωσία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή τουριστών για τη χώρα, μετά τη Γερμανία.

Πηγή : protothema.gr