Μετά τη βιομηχανία, όπου τα ρομπότ και οι εφαρμογές αυτοματισμού είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένα σε κάποιες χώρες του πλανήτη, οι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να κερδίσουν ένα μεγαλύτερο στοίχημα: να φτιάξουν ρομπότ που θα «μιλούν» στην καρδιά του ανθρώπου.
Την εμφάνισή τους κάνουν όλο και περισσότερα ανθρωποειδή και ρομπότ που θυμίζουν κατοικίδια ζώα, τα οποία αναλαμβάνουν να κρατούν συντροφιά σε ηλικιωμένους ανθρώπους, να φροντίζουν ασθενείς, να καθοδηγούν τυφλούς και να μιλούν με άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή Αλτσχάιμερ.
Στις αρχές του χρόνου η ιαπωνική εταιρεία SoftBank Robotics έκανε τα αποκαλυπτήρια του Pepper, του πρώτου ρομπότ στον κόσμο… με συναισθήματα, όπως υποστηρίζει. Σχεδιασμένο να διαβάζει συναισθήματα και να αναγνωρίζει τον τόνο της φωνής και τις εκφράσεις του προσώπου έτσι ώστε να αλληλεπιδρά με ανθρώπους, το ύψους 1,21 μέτρων ρομπότ έχει ως στόχο «να προσπαθεί να σε κάνει χαρούμενο» όπως λέει η εταιρεία. Η υποδοχή του Pepper στην Ιαπωνία ήταν ιδιαίτερα θερμή, αφού τον περασμένο Ιούνιο εξαντλήθηκαν και τα 1.000 ρομπότ (κόστους 1.500 ευρώ) μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό!
Σαν… άνθρωπος
Τις εντυπώσεις έκλεψε πριν από μερικούς μήνες ένα ακόμα ρομπότ, το οποίο παρουσιάζει εκπληκτική ομοιότητα με άνθρωπο και έχει θεραπευτικές ιδιότητες, κυρίως για ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή αυτισμό.
Ο Han το ρομπότ, της αμερικανικής εταιρείας Hanson Robotics, αλληλεπιδρά πολύ αποτελεσματικά με τον άνθρωπο και έχει επιδερμίδα που μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη. Πλήθος καμερών στα μάτια και στο στήθος του του επιτρέπουν να αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις του ατόμου με το οποίο επικοινωνεί και μπορεί να αναγνωρίζει πρόσωπα, να διατηρεί οπτική επαφή, να κάνει μορφασμούς και απλές συζητήσεις. Σε ασθενείς με άνοια απευθύνεται και το θεραπευτικό ρομπότ Paro, που μοιάζει με φώκια. Κάνει παρέα στον ιδιοκτήτη του και του δίνει την αίσθηση του κατοικίδιου ζώου, ενώ εκπαιδεύεται όπως ένα σκυλάκι.
Με μορφή αρκούδας
Για τους ασθενείς που είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι και χρειάζονται συνέχεια βοήθεια μέσα στο σπίτι, το ιαπωνικό ινστιτούτο Riken αναπτύσσει ένα ρομπότ που έχει μορφή αρκούδας. Το «Robear» μπορεί να σηκώνει ασθενείς και ηλικιωμένους από το κρεβάτι ή το αναπηρικό αμαξίδιο και να τους μετακινεί μέσα στο σπίτι προσφέροντάς τους ανεξαρτησία.
«Στην Ευρώπη είναι μάλλον πολύ νωρίς για ανθρωποειδή ρομπότ που θεραπεύουν και κρατούν συντροφιά, καθώς δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το προσωπικό περίθαλψης και την ανθρώπινη φροντίδα», πιστεύει ο τεχνικός ηλεκτρονικών στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ, Μίκαελ Χίμπνερ, ο οποίος ωστόσο έχει στα σκαριά το δικό του ρομπότ περίθαλψης. Ομως ο δικός του ρομποτικός βοηθός δεν έχει ανθρώπινη μορφή, αλλά διαθέτει λέιζερ, κάμερες και μικρόφωνα, ώστε να μπορεί να κινείται μέσα στο σπίτι και να ειδοποιεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως για κάποιο πρόβλημα υγείας.
Πηγή: Έθνος