Ρόδος: Μητέρα δεν μπορεί να στείλει το παιδί της με ειδικές ανάγκες στο σχολείο καθως δεν υπάρχει λεωφωρείο

Δημοσίευση επιστολής διαμαρτυρίας μητέρας μαθήτριας ειδικού σχολείου Ρόδου

Τις ημέρες των εορτών του Πάσχα ήρθε στην Ένωση γονέων μια καταγγελία από μητέρα μαθήτριας του ΕΕΕΕΚ (Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Ρόδου.

Την ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε άλλες γιατί δείχνει τις δυσκολίες που περνούν οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες σε ένα σύστημα που δεν εξασφαλίζει πολλές φορές ούτε το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών αυτών στη εκπαίδευση, στις θεραπείες, στην παρακολούθηση από ειδικούς κλπ.

Οι γονείς των παιδιών αυτών γνωρίζουν καλά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και το οικονομικό βάρος που φορτώνονται εξαιτίας της έλλειψης δημόσιων και δωρεάν δομών και υπηρεσιών. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η κατάσταση που βιώνει η μητέρα αυτή.

Παραθέτουμε απόσπασμα από την καταγγελία της:

Είμαι μόνη μητέρα ενός κοριτσιού 15 χρονών. Η κόρη μου πηγαίνει στο ΕΕΕΕΚ Ρόδου. Πριν το Πάσχα βρήκα δουλειά σε ένα χωριό της Ρόδου και αναγκάστηκα να μετακομίσω εκεί μαζί με το παιδί γιατί δεν έχω μεταφορικό μέσο να μετακινούμαι. Τώρα όμως η κόρη μου θα χάσει το σχολείο της γιατί το σχολικό λεωφορείο δεν έρχεται μέχρι το χωριό αυτό. Σας ζητάω βοήθεια γιατί βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Δεν ξέρω τι να κάνω, δεν μπορώ να αφήσω τη δουλειά μου αλλά έτσι αναγκάζεται το παιδί μου να χάσει μήνες μαθημάτων και να μείνει πίσω μορφωτικά και ψυχολογικά.  Θα χάσει τους φίλους της, τους ανθρώπους που τη βοηθούν. 

Αγαπάει πολύ το σχολείο της, τους συμμαθητές και τους καθηγητές της και είναι πολύ δεμένη μαζί τους. Όταν έμαθε ότι θα φεύγαμε έκλαιγε για μέρες! Μάλιστα σε λίγες μέρες είναι τα γενέθλιά της και ήθελε να τα γιορτάσει στο σχολείο της αλλά τελικά δεν ξέρω αν θα μπορέσει… 

Στο σχολείο την στήριξαν όσο μπορούσαν αλλά δεν φτάνει. Χρειάζεται το σχολείο, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της αλλά χρειαζόμαστε και χρήματα για να ζήσουμε. Σας παρακαλώ κάντε ότι μπορείτε…”Τελικά από την συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύεται μια μεγάλη κοινωνική αδικία, να μην προβλέπεται σχολικό λεωφορείο για τα παιδιά των ειδικών σχολείων στα περισσότερα χωριά του νησιού μας και μάλιστα στα πιο απομακρυσμένα!

Αυτό βέβαια προστίθεται στη γενικότερη εγκατάλειψη ουσιαστικά των ειδικών σχολείων, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας όταν ήταν ανοιχτα τα ειδικά σχολεία ακόμα και στις περιοχές με βαθύ κόκκινο, χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο από την κυβέρνηση για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και του προσωπικού. 

Θα προβούμε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τον αρμόδιο φορέα για την μεταφορά των μαθητών που είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Επίσης θα ζητήσουμε και την άμεση παρέμβαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου. 
13/5/21

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ