Στη Ρόδο τα Τίμια Δώρα των Τριών Μάγων – Φωτογραφίες

Τα Τίμια Δώρα των Τριών  εξ ανατολών Μάγων προς τον Χριστό υποδέχθηκε σήμερα με κάθε τιμή η Ρόδος. Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε με κάθε λαμπρότητα στο χώρο απέναντι από το λιμάνι με την παρουσία του κλήρου, του Δημάρχου Ρόδου, του στρατηγού, του λιμενάρχη και μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Τα τίμια δώρα μετέφεραν οι πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίου Παυλου του Αγίου Όρους, Γεράσιμος, Βασίλειος και Ιωσήφ. Μετά την επίσημη υποδοχή έγινε δοξολογία εντός του Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού. Εκ μέρους της Μονής προσφώνησε ο γέροντας Γεράσιμος και καλωσόρισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος , λέγοντας μεταξύ άλλων ότι τα φετινά Χριστούγεννα έχουν την ιδιαιτερότητα να βρίσκονται στη Ρόδο τα Τίμια Δώρα. Ακολούθησε Εσπερινός και όρθρος της επομένης μέρας.

Οι Ροδίτες έχουν την ευλογία να προσκυνήσουν ένα από τα σπουδαιότερα σεβάσματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας που φυλάσσεται ως κειμήλιο στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος.  Τα δώρα είναι χρυσός, λίβανος και σμύρνα που φυλάσσονται με μεγάλη ευλάβεια από τους μοναχούς της Μονής και διατηρούνται με  ρετσίνι για να μην αλλοιώνονται στο χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διασώζονται ,  η Παναγία  τα παρέδωσε στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων . Το 400 μ.Χ.  ο αυτοκράτορας Αρκάδιος τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη για την προστασία του λαού. Εκεί παρέμειναν μέχρι και την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας στη Νίκαια της Βιθυνίας, προσωρινή πρωτεύουσα του Βυζαντίου. Με την υποχώρηση των Σταυροφόρων επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι και το 1453.  Μετά την Άλωση η χριστιανή σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Β΄Μάρω και μητριά του Μωάμεθ Β’ του Πορθητού, τα μετέφερε αυτοπροσώπως στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος.  Έκτνται φυλάσσονται εκεί

Η αξία του ανεκτίμητη, ιστορική και πνευματική και η ευλογία για τη Ρόδο είναι μεγάλη. Ακολουθούν φωτογραφίες και το αναλυτικό πρόγραμμα παραμονής των Τιμίων Δώρων στο νησί.

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Ώρα 7.00 π.μ. Μεγάλες και Βασιλικές ώρες και  Θεία Λειτουργία Μεγ. Βασιλείου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο Ι. Ναός θα παραμένει ανοιχτός συνεχώς.

Ώρα 19.00 μ.μ. Αναχώρηση από τον Καθεδρικό Ι. Ναό Ευαγγελισμού για τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου (αντιβ. Δαμασκηνού). Θα ακολουθήσει ο Όρθρος και η Χριστουγεννιάτικη Θ. Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου.
Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014 (Χριστούγεννα)

Ώρα 7.00 π.μ. Ο Όρθρος και η Χριστουγεννιάτικη Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου. Ο Ι. Ναός θα παραμένει ανοιχτός συνεχώς.

Ώρα 13.00 μεσημέρι. Αναχώρηση από τον Καθεδρικό Ι. Ναό Ευαγγελισμού για τον Αρχάγγελο. Παράκληση.

Ώρα 16.00 μ.μ. Αναχώρηση από τον Αρχάγγελο για Αφάντου. Εσπερινός.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Ώρα 7.00 π.μ. Ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως  της Θεοτόκου Κρεμαστής, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου.

Ώρα 12.00 μεσημέρι. Αναχώρηση από την Κρεμαστή για Σάλακο (13.00), Απόλλωνα(14:15), Πλατάνια(15:00), Ελεούσα(15:30), Αρχίπολη(16:00), Ψίνθο(17:15) και Καλυθιές(18:00).

Ώρα 19.00 μ.μ. Πανηγυρικός  Εσπερινός εορτής Αγίου Στεφάνου στον Ενοριακό Ι. Ναό Αναλήψεως του Κυρίου πόλεως Ρόδου. Θα ακολουθήσει ιερά Αγρυπνία (πέρας 00.30 μ.μ.).

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Ώρα 7.00 π.μ. Ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο Ι. Ναός θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 13.00 το μεσημέρι.

 Ώρα 15.00 μ.μ. Μεταφορά των Τιμίων Δώρων στο  Παραδείσι (15.20), Σορωνή (16.20),  Φάνες (17.20).

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ώρα 7.00 π.μ. Ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου. Ο Ι. Ναός θα παραμένει ανοιχτός συνεχώς.

Ώρα 16.00 μ.μ. Αναχώρηση από τον Καθεδρικό Ι. Ναό Ευαγγελισμού για Ιαλυσό(16:30), Παστίδα(18:00) και Μαριτσά(19:00).

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ώρα 7.00 π.μ. Ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο Ι. Ναός θα παραμένει ανοιχτός συνεχώς μέχρι τις 4.00 το απόγευμα οπότε και τα Τίμια Δώρα των Μάγων θα αναχωρήσουν από τη Ρόδο για το Άγιο Όρος.