Ρόδος: Έξαλλοι οι Τούρκοι με μνημείο για τη γενοκτονία των Ποντίων που θα τοποθετηθεί στο λιμάνι

Βαθιά ενοχλημένη –για κάτι που σημειωτέο δεν αναγνωρίζει, καθώς επιμένει ότι δεν υπήρξε οργανωμένο και άψογα εκτελεσμένο σχέδιο εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών– είναι η Τουρκία, με την (κεμαλικού χρώματος) εφημερίδα Sözcü να δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση άρθρο δυσαρέσκειας για το μνημείο που πρόκειται να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της Ρόδου.

Απαντώντας ουσιαστικά στο ρεπορτάζ του pontosnews.gr στο οποίο παρουσιάστηκε αναλυτικά το σχέδιο για ένα μνημείο για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, ένα δώρο εθνικής σημασίας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γιασάρ Αντέρ κάνει λόγο για ένα «Άσχημο βήμα στην τουριστική Ρόδο από την Ελλάδα» – αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου του.

Όπως εξηγεί στους Τούρκους αναγνώστες, «θα τοποθετηθεί στο λιμάνι όπου εισέρχονται Τούρκοι τουρίστες. Είναι μια προετοιμασία ώστε να προστεθεί μια νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Το πρώτο μνημείο που τάραξε τους Τούρκους είναι αυτό που τοποθετήθηκε στην Κω. «Ενόχλησε το μνημείο στη Ρόδο και ακόμα δεν έγινε, φανταστείτε να γίνει κιόλας. Είναι η ίδια διαδικασία που ζήσαμε στην Κω. Ξετυλίγεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και φαίνεται η μεθοδικότητα με την οποία δουλεύουν. Μπορώ να σας πω και τι θα συμβεί μετά» ανέφερε στο pontosnews.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου και προέδρος του Συλλόγου Ποντίων Κω «Ο Ξενιτέας» Χαράλαμπος Ναβροζίδης.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι κινήσεις τους παρακολουθούνται πολύ στενά από την Τουρκία («έχουμε δει φωτογραφίες που ανεβάσαμε στη σελίδα του “Ξενιτέα” στο Facebook σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, σε πρωτοσέλιδα» αναφέρει), ο Χαράλαμπος Ναβροζίδης σημειώνει ότι θα γίνει μια προσπάθεια ώστε να αποτραπεί η δημιουργία του μνημείου. Δεν διαβάζει το μέλλον, αλλά έχει δει το ίδιο να γίνεται και στην Κω.

«Στο άρθρο της Sözcü τονίζεται ότι η Ρόδος είναι τουριστικό μέρος και δεν θα έπρεπε στο λιμάνι της να έχει κάτι τέτοιο, γιατί προκαλεί τους Τούρκους επισκέπτες. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να θορυβήσουν και ανθρώπους στη δική μας πλευρά, να δημιουργήσουν ένα κλίμα ότι “Μήπως δεν έπρεπε”» εξηγεί.

Εμφανίζεται δε βέβαιος ότι θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τις όποιες ενέργειες και «όταν θα έρθει η ώρα της υλοποίησης και θα δουν τις πρώτες φωτογραφίες από τα μπετά θα αρχίσουν να γίνονται πολύ επιθετικοί, προσβλητικοί και θα περάσουν σε εκφράσεις μίσους και εξισώσεων».

Και θυμίζει ότι για το μνημείο της Κω είχε τοποθετηθεί ο ίδιος ο Ακάρ. «Δηλαδή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιας χώρας τοποθετήθηκε κατά ενός πολιτιστικού συλλόγου. Οπότε αντιλαμβάνεστε το πόσο πραγματικά μας βλέπουν, το πόσο τους ενοχλούν αυτά που κάνουμε και το πόσο ασχολούνται με όλο αυτό» προσθέτει.

Ο Χαράλαμπος Ναβροζίδης (φωτ.: Αρχείο Χ.Ν.)

Στην ερώτηση γιατί ένα μνημείο για τη Γενοκτονία του ελληνισμού του Πόντου στα Δωδεκάνησα είναι τόσο μεγάλο αγκάθι, ο Χαράλαμπος Ναβροζίδης απαντά: «Γιατί ξέρουν ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερο όφελος για αυτό που ονομάζουμε “Προσπάθεια για αναγνώριση της Γενοκτονίας”. Και ποιο είναι αυτό; Η επισκεψιμότητα από τουρίστες, από ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη και απ’ όλο τον κόσμο που στέκονται μπροστά στα μνημεία μας, διαβάζουν την πληροφορία σε όλες τις γλώσσες και μαθαίνουν τι πραγματικά έγινε εκεί. Να σας πω μόνο ότι στο σημείο όπου έχει στηθεί στην Κω στέκονται και διαβάζουν την πληροφορία περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι το χρόνο.

»Επίσης δεν μπορούν με τίποτα να χωνέψουν ότι οι ποντιακές κοινότητες είναι πολύ μεγάλες και δυνατές σε κάθε γωνιά της χώρας και όχι μόνο. Να θυμίσω ότι ένα ανάλογο μνημείο στήθηκε στην Αμερική από τον ίδιο γλύπτη, τον κ. Κικώτη, όπως και ένα παρόμοιο στήθηκε και στην Κύπρο. Και βλέπουμε ότι οι αδελφοί μας οι Αρμένιοι στήνουν μνημεία Γενοκτονίας παντού».

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλει να τονιστεί είναι το ευχαριστώ προς την τουρκική πλευρά. Ακούγεται παράδοξο; Και όμως.

«Είναι μια διαφήμιση που θα την περιμέναμε από το εσωτερικό της χώρας, ακόμα-ακόμα από τον δικό μας οργανωμένο χώρο. Και για μια ακόμα φορά έρχεται από το εξωτερικό και από τον ίδιο τον θύτη» εξηγεί.

Και καταλήγει: «Η λύση στα προβλήματά τους θα είναι να αποδεχτούν τα εγκλήματα των προγόνων τους – διότι δεν είναι δικά τους, των σημερινών Τούρκων. Να ζητήσουν συγγνώμη όπως έπραξαν όλοι οι λαοί όλα τα προηγούμενα χρόνια. (Δηλαδή, αν απευθυνθείς σε έναν Γερμανό και μιλήσεις για τους ναζί θα σου πει ότι ήταν μια μαύρη σελίδα της ιστορίας και θα σκύψει το κεφάλι.) Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να πορευθούμε καλύτερα, σίγουρα στις μεταξύ μας σχέσεις. Και δεν είναι κάτι κακό να αποδέχεσαι τα λάθη του παρελθόντος και να προχωράς και να χτίζεις πάνω σε αυτό».

Πηγή: pontosnews.gr

Pin It on Pinterest