Αυξημένη είναι η πίεση που δέχεται το Νοσοκομείο Ρόδου, με την έξαρση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας να έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιούλιο και να εντείνεται μέσα στον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Η εικόνα που μεταφέρεται από τους εργαζομένους του νοσοκομείου είναι ότι η φετινή περίοδος παρουσιάζει αισθητά περισσότερα περιστατικά σε σχέση με πέρυσι, την ώρα που η Ρόδος βρίσκεται στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν και το νοσοκομείο καλείται να εξυπηρετήσει έναν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από τον μόνιμο.
Η αύξηση ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου
Το στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η αύξηση των περιστατικών γαστρεντερίτιδας δεν εμφανίστηκε μόνο τον Αύγουστο, αλλά άρχισε να καταγράφεται από τις αρχές Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ πέρυσι στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου αντιμετωπίζονταν περίπου 20 περιστατικά γαστρεντερίτιδας την ημέρα, φέτος ο αριθμός έχει αυξηθεί περίπου στα 50 περιστατικά ημερησίως.
Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο έντονη από τις αρχές Αυγούστου, όταν η τουριστική κίνηση στο νησί κορυφώθηκε και αυξήθηκε σημαντικά η προσέλευση στα Επείγοντα.
Από τους περίπου 50 ασθενείς που εξετάζονται καθημερινά για συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόλις δύο έως τρεις χρειάζονται εισαγωγή, κυρίως για προληπτικούς λόγους και εξαιτίας άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Οι υπόλοιποι αντιμετωπίζονται στα Επείγοντα και επιστρέφουν στο σπίτι τους.
Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται, δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα σαλμονέλας, ενώ ως σημαντικός παράγοντας για τη μετάδοση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας αναφέρεται ο αυξημένος συνωστισμός που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
250 ασθενείς καθημερινά στα παθολογικά και χειρουργικά Επείγοντα
Η γαστρεντερίτιδα προστίθεται σε μια ήδη ιδιαίτερα αυξημένη καθημερινή προσέλευση ασθενών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, περίπου 150 ασθενείς εξετάζονται κάθε ημέρα στα παθολογικά Επείγοντα, ενώ άλλοι περίπου 100 προσέρχονται στα χειρουργικά Επείγοντα.
Συνολικά, πρόκειται για περίπου 250 ασθενείς ημερησίως μόνο σε αυτούς τους δύο τομείς, γεγονός που αποτυπώνει την ένταση της λειτουργίας του νοσοκομείου κατά τους θερινούς μήνες.
Με σημαντικά κενά σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό
Το Νοσοκομείο Ρόδου διαθέτει 393 κλίνες και περίπου 70 γιατρούς, ενώ σημαντικές είναι οι ελλείψεις και στη Νοσηλευτική Υπηρεσία.
Από τις 486 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, υπηρετούν περίπου 250 εργαζόμενοι, αφήνοντας περισσότερες από 230 θέσεις κενές.
Στην Παθολογική Κλινική υπηρετούν μόλις τέσσερις παθολόγοι, ενώ μία ακόμη γιατρός έχει μετακινηθεί από την Αττική. Στις εφημερίες συνδράμουν επίσης γενικοί γιατροί από τα Κέντρα Υγείας.
Στο Χειρουργικό Τμήμα υπηρετούν έξι χειρουργοί, με δύο να απουσιάζουν αυτή την περίοδο λόγω δικαιολογημένων αδειών.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, δεν υπηρετεί πνευμονολόγος ούτε ενδοκρινολόγος, ενώ οι αιματολόγοι είναι μόλις δύο.
Οι ελλείψεις παραμένουν παρά τις προκηρύξεις
Οι προσπάθειες για την κάλυψη των κενών συνεχίζονται, ωστόσο αρκετές προκηρύξεις θέσεων γιατρών καταλήγουν άγονες, ενώ αντίστοιχα περιορισμένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον για την κάλυψη θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού.
Ως έναν από τους βασικούς λόγους αναφέρεται το υψηλό κόστος διαβίωσης και στέγασης στη Ρόδο, σε συνδυασμό με τις αποδοχές του ΕΣΥ, που δυσκολεύουν την προσέλκυση και παραμονή υγειονομικών στο νησί.
Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα κενά μέσω μετακινήσεων προσωπικού από άλλες περιοχές, πρόκειται όμως για λύση προσωρινού χαρακτήρα που δεν αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Η πίεση αυξάνεται στην καρδιά της τουριστικής περιόδου
Η κατάσταση που περιγράφεται από την ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει τη μεγάλη πίεση που δέχεται το Νοσοκομείο Ρόδου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ένα νοσοκομείο με 393 κλίνες καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός νησιού που κατά την τουριστική περίοδο φιλοξενεί πληθυσμό πολλαπλάσιο του μόνιμου, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει σημαντικά κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η έξαρση της γαστρεντερίτιδας, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία ξεκίνησε από τον Ιούλιο και παρουσιάζει μεγαλύτερη ένταση τον Αύγουστο, προσθέτει ένα ακόμη βάρος στην καθημερινή λειτουργία των Επειγόντων.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας και εργασιακή εξάντληση του προσωπικού, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να ανταποκριθούν σε συνθήκες πολύ αυξημένης ζήτησης.
