Ρόδος: Άλλοι βρώμιζαν και άλλοι μας ξεβρώμιζαν – Επιστολή στον Δήμαρχο

Επιστολή στον Δήμαρχο Ρόδου έστειλε η ομάδα Enduromaniacs Rodοs που ανέλαβε να καθαρίσει τις βρωμιές άλλων ανεύθυνων συμπολιτών μας απο δασική περιοχή μαζεύοντας πάνω απο 650 σακούλες σκουπιδιών.

«Δήμαρχε κι αξιότιμοι συμπολίτες,


Η ομάδα μας, Εντουρομάνιακς Ρόδου, αποτελείται από ανθρώπους ευρύτατου ηλικιακού κι επαγγελματικού φάσματος, που τους ενώνει η αγάπη για την οδήγηση μοτοσικλετών εκτός δρόμου, σε δασικές ως επί το πλείστον διαδρομές. Τα μέλη της είναι κάτοικοι όχι μόνο όλου του νησιού της Ρόδου κι άλλων Δωδεκανήσων, αλλά ακόμα κι άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Για μας, τα δάση είναι ο ζωτικός μας χώρος, ή αν θέλετε να το παρουσιάσουμε στην πραγματική του διάσταση, οι τόποι αναψυχής και «παιδότοποί» μας. Είμαστε όλοι απόλυτα συνειδητοποιημένοι και προσεκτικοί στη συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια της οδήγησης και της παραμονής μας στα δάση και την ύπαιθρο γενικότερα και καυχιόμαστε ότι από πλευράς μας δεν έχει επιβαρυνθεί η ύπαιθρος στο παραμικρό.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφασίσαμε να αναλάβουμε άμεση δράση όταν μέλος μας ανακάλυψε μια παράνομη χωματερή, η οποία κάλυπτε καθ’  ολοκληρία μια χαράδρα ύψους περίπου 15 μέτρων, εφαπτόμενη στην επαρχιακή οδό Μαριτσών-Ψίνθου, λίγο μετά τη Μονή Σωτήρος.

Το θέμα ασφαλώς κι έχει υποπέσει στην αντίληψή σας, τόσο από δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και από τον τοπικό Τύπο.

Μετά από οκτώ (8) ημέρες αδιάκοπης εθελοντικής εργασίας, έχοντας πια ολοκληρώσει τον καθαρισμό της παράνομης αυτής χωματερής, που συνολικά περιείχε εξακόσιες πενήντα έως εξακόσιες ογδόντα (650-680) σακούλες βαρέως τύπου με απορρίμματα, βάρους κατ’ εκτίμηση μεταξύ δυόμισι και τριών τόνων, θα θέλαμε να σας καταθέσουμε εγγράφως τα συμπεράσματα της ομάδας μας, τα οποία παρακαλούμε  να μελετήσετε:

1) Προέλευση απορριμμάτων: κατά ένα ποσοστό πάνω από 80%, τα απορρίμματα αποτελούντο από χρησιμοποιημένους σάκους ζωοτροφών πολλούς γεμάτους με υπολείμματα-κρανία και κόκκαλα-κατσικιών. Τα υπόλοιπα δεν στερούντο ποικιλίας, αφού βρέθηκαν από κλινοσκεπάσματα και στρώματα, μέχρι παιδικά παιχνίδια, φελιζόλ, μέρη ηλεκτρικών συσκευών, λάστιχα αυτοκινήτων, κουτάκια και φιάλες αναψυκτικών κι οινοπνευματωδών, στρώματα και μέρη αυτοκινήτων και μοτ/των.

2) Αντιμετώπιση προβλήματος: Έγινε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από εθελοντές, όχι μόνο της δικής μας ομάδας αλλά κι από άλλους ευαισθητοποιημένους πολίτες που προσέτρεξαν, άλλοι λίγο, άλλοι πολύ για να μας συνδράμουν. Για παράδειγμα ο διευθυντής του Mitsis Grand Hotel μας εφοδίασε με αριθμό γαντιών μιας χρήσεως και σάκων βαρέως τύπου (που βέβαια δεν επήρκεσαν και χρειαστήκαμε στο τέλος πολύ περισσότερα) και ο ιδιώτης επιχειρηματίας χωματουργικών εργασιών κ. Παναγιώτης Σταυριάς έστειλε ένα μεγάλο φορτηγό με δύο υπαλλήλους του για την αποκομιδή των πρώτων τριακοσίων-τετρακοσίων σάκων το Σάββατο 23 Ιανουαρίου (αφού από την Υπηρεσία Αποκομιδής του Δήμου μας είπαν ότι θα έστελναν φορτηγό τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου)

3) Περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Πέρα από την αυτονόητη αισχρότητα της εικόνας της τόσο χυδαίας ρύπανσης ενός πανέμορφου δάσους, ειδικά μάλιστα σε ένα τόπο που θέλει ν αποκαλείται η τουριστική πρωτεύουσα της Ανατολικής Μεσογείου, θεωρούμε ότι η ρύπανση αυτή έχει πιθανότατα επιφέρει ήδη βλάβες στην περιοχή και κυρίως τον υδροφόρο ορίζοντά της. Θα ήταν μάλλον απαραίτητο να διεξαχθούν δειγματοληψίες και χημική ανάλυση των νερών στις πολλές πηγές/βρύσες της γύρω περιοχής.

Αξιοσημείωτο ακόμα είναι ότι η παράνομη κι αυθαίρετη αυτή χωματερή δεν είναι η μοναδική στην ευρύτερη περιοχή αν και ήταν η σαφώς μεγαλύτερη.
Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ιδιαίτερα ότι η συσσώρευση τέτοιων ποσοτήτων απόλυτα εύφλεκτων υλικών, αποτελεί από μόνη της μια πηγή τρομακτικού κινδύνου, επομένως, επιβάλλεται κι επείγει ο εντοπισμός και καθαρισμός τους.

4) Κοινωνική αντίδραση: Με μία λέξη απογοητευτική, ίσως μάλλον εξοργιστική. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το ευρισκόμενο σε απόσταση τριών χιλιομέτρων χωριό των Μαριτσών δεν εμφανίστηκε κανείς, όχι για να βοηθήσει, αλλά έστω να ρωτήσει αν χρειαζόμαστε κάτι η να φέρει ένα μπουκάλι νερό. Μπορεί να μην είναι ευθύνη κι αρμοδιότητά σας μέσα στα στενά τυπικά πλαίσια, αλλά η κοινωνική ευαισθητοποίηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα «στην αυλή του χωριού» θα έπρεπε να μην είναι τόσο ασθενής, τόσο βαριά άρρωστη. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι απίστευτο, είναι αδύνατο να μην γνώριζαν οι κάτοικοι της περιοχής την ύπαρξη αυτού του μιάσματος στην εξώπορτά τους.

5) Δημόσια υποστήριξη: Γραφειοκρατική, δυσκίνητη, ελλιπής, ιδιαίτερα στους τομείς ανάληψης πρωτοβουλίας και πράξης των αυτονόητων. Την τελευταία μόλις ημέρα (όγδοη) ήρθε δημόσιος λειτουργός μέχρι το σημείο της εστίας μόλυνσης, όταν πια τον είχαμε καθαρίσει και μεταφέραμε στον τόπο αποκομιδής τους τελευταίους σάκους.
 

Ο ίδιος ο τόπος αποκομιδής απέχει περίπου 250 δύσκολα βήματα από το σημείο όπου συσκευάζαμε σε σάκους τα απορρίμματα. Ένας εθελοντής υπέστη βαρύ διάστρεμμα παραπατώντας στο δύσκολο έδαφος ενώ κουβαλούσε σάκους.

Το ενδιαφέρον των υπευθύνων, περιορίστηκε στο αν τα έχουμε συγκεντρώσει στον τόπο αποκομιδής για να τα μαζέψουν. Θεωρήθηκε δηλαδή αυτονόητο ότι ήταν αποκλειστική υποχρέωση των εθελοντών να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγείου και να μεταφέρουν τους σάκους στο σημείο αποκομιδής. Κανείς δεν μας ρώτησε αν χρειαζόμαστε βοήθεια, αν χρειαζόμαστε σάκους, γάντια, νερό. Η ομάδα μας θα συνεχίσει να είναι σε εγρήγορση σε παρόμοια μελλοντικά προβλήματα.

Όσα αναφέρονται στις παραπάνω γραμμές δεν είναι κακοπροαίρετη κριτική αλλά φωνή για επικοινωνία και συνεργασία.  Οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στον καθαρισμό δεν είναι Ροδίτες, ο πρωτεργάτης μάλιστα, αλλά κι ένας ακόμα φίλος του που δεν μιλά καν ελληνικά είναι «ξένοι», αλλά όλοι, μα όλοι, αισθάνονται ότι ο τόπος που κατοικούν είναι το σπίτι τους και σαν τέτοιο πρέπει να είναι καθαρό, όμορφο κι ασφαλές για την υγεία αυτών και των παιδιών τους. Πόσω μάλλον όταν ο τόπος φιλοδοξεί να αναδεικνύεται κάθε χρόνο ως ένας από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς.

Είμαστε σίγουροι ότι θα μελετήσετε με προσοχή αυτά που σας αναφέρουμε με την παρούσα κι ότι σύντομα θα δούμε αποτελέσματα των συντονισμένων δράσεών σας.»