Ολοκληρώθηκε η πρώτη Ημερίδα απο το Ροδιακό Δίκτυο για την δημόσια περιουσία της Ρόδου

Οι βάσεις για τη σύσταση και λειτουργία του Ροδιακού Δικτύου Υπεράσπισης και Δίκαιης Διαχείρισης της Δημόσιας τέθηκαν στην ημερίδα που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων και ενεργών πολιτών.

Κοινός τόπος των ομιλιών και παρεμβάσεων ήταν η ανάγκη να έχουν οι πολίτες και η τοπική κοινωνία πρωταρχικό ρόλο και λόγο καθώς και ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του μέλλοντος αυτού του τόπου, ιδίως όταν πρόκειται για ζωτικής σημασίας θέματα, όπως είναι δημόσια περιουσία και τα δημόσια κοινωνικά αγαθά. Αυτό εξάλλου ήταν και το κεντρικό συμπέρασμα – απόφαση της ημερίδας, όπως και η διεύρυνση του Δικτύου και της Συντονιστικής Επιτροπής και επιδίωξη συνεργασιών με φορείς για τεχνική και επιστημονική στήριξη και τεκμηρίωση των παρεμβάσεών του.
Παράλληλα, αποφασίστηκαν οι πρώτες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το Δίκτυο, στο αμέσως προσεχές διάστημα:

Συγκεκριμένα:

1.  Τελική διαμόρφωση ΕΣΧΑΔΑ Αφάντου. Παρέμβαση ενώπιον του ΣτΕ.
2. Αναζήτηση Νομικής Συνδρομής για την αποτροπή παραχώρησης Δημόσιας Γης στη Ρόδο. Σκέψεις για επανίδρυση τοπικού φορέα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας στο πρότυπο του ΟΔΑΠΔΔ (Ν. 2100/1952) ή περιέλευση της περιουσίας αυτής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
3. Παρακολούθηση της εξέλιξης  και παρέμβαση στην παραχώρηση του Προφήτη Ηλία.
4. Παρακολούθηση της εξέλιξης και παρέμβαση στη διαδικασία για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης Αεροδρομίου Διαγόρας.
5. Παρακολούθηση και παρέμβαση στη διαδικασία χάραξης του αιγιαλού, παραλίας και παράκτιας ζώνης.

Ταυτόχρονα, θα συνεχιστούν οι επαφές με τους τοπικούς φορείς, ενώ θα οργανωθούν ενημερωτικές συζητήσεις και στις άλλες δημοτικές κοινότητες του Δήμου Ρόδου.

Στην ημερίδα, βασικοί ομιλητές ήταν οι :

Θεόδωρος Παπαγεωργίου, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος Δήμου Ρόδου , με θέμα “Η ιστορική και νομική διάσταση της “περιέλευσης” της δημόσιας περιουσίας στα Δωδεκάνησα”.

Περικλής Σαχίνης, Επιτελικός Σύμβουλος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), με θέμα “Η πολιτική γης και η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας”

Παρεμβάσεις έκαναν ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΟΠΟΑΝ Γιώργος Υψηλάντης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ιάκωβος Γρύλλης, ο προϊστάμενος του Τμήματος Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Πάνος Βενέρης, ο Γιώργος Φιλιππάκος, νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Αεροδρομίου “Διαγόρας” Φώτης Λουλουδάκης, ο γραμματέας της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ στα Νότια Δωδεκάνησα Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Νίκος Μαυροματάκος εκ μέρους της προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση της Μαργαρίτας Καραβασίλη,  Αρχιτέκτονα, Πολεοδόμου, Χωροτάκτη, και πρώην Ειδικής Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΚΑ
Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρώην βουλευτής Αναστάσιος Καραμάριος, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου δικηγόρος Νικόλαος Σκούρτος, η γραμματέας της Οργάνωσης Ρόδου της ΔΗΜΑΡ και μέλος της προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, Ιωάννα Μαρίνου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάββας Χατζησάββας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Νίκος Τριπολίτης, ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδ/σου Βασίλης Καραγιάννης, ο πρόεδρος των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Γιάννης Ντελλάκης, ο διευθυντής του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου Ανδρέας Σιούλας, η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ελένη Καρύδη.
Χαιρετισμό έστειλαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης και η υπεύθυνη πολιτικής του WWF Hellas Θεοδότα Νάντσου.
Τη συζήτηση συντόνισαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ρένα Παυλάκη – Διακίδη και Δημήτρης Γρηγοριάδης.

Pin It on Pinterest