Με αγγλικό κινητήρα και γαλλικά… αμορτισέρ τα φετινά ρεκόρ…. «Καμπανάκι» ΣΕΤΕ για το 2015 λόγω της διεθνούς κατάστασης. Ποιες περιοχές μαγνήτισαν τους ξένους και πώς μοιράστηκε το χρήμα του καλοκαιριού. Η ανάκαμψη της Αθήνας και το «πάρτι» σε Μύκονο, Σαντορίνη και Μεσσηνία.
Με ισχυρούς… κινητήρες από Γερμανία και Βρετανία αλλά και αυξημένη γαλλική παρουσία που απορρόφησε τους κραδασμούς από την αγορά της Ρωσίας, το όχημα του ελληνικού τουρισμού οδεύει προς το τέρμα της φετινής τουριστικής περιόδου καταγράφοντας νέα εντυπωσιακά ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τον Αύγουστο καταγράφηκε νέα αύξηση διεθνών αφίξεων 13,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013 ενώ η συνολική αύξηση οκταμήνου φθάνει το 15,8%.
Με βάση τα νέα δεδομένα ο ΣΕΤΕ προχώρησε σε αναθεώρηση των φετινών στόχων του ελληνικού τουρισμού σε 19,5 εκατ. αφίξεις έναντι 19 εκατ. της προηγούμενης εκτίμησης (21,5 εκατ. επισκέπτες συμπεριλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιέρας) και 13,5 δισ. ευρώ άμεσες εισπράξεις (13 δισ. ευρώ η προηγούμενη εκτίμηση).
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καταγράφηκαν δύο σοβαρές «αρρυθμίες» οι οποίες, αν δεν ξεπεραστούν, δεν θα επιτρέψουν νέα ρεκόρ στο μέλλον. Η πρώτη αφορά την έντονη εποχικότητα και η δεύτερη τη μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη όσων επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.
Τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) δείχνουν πως ο ελληνικός τουρισμός χαράμισε και πάλι όλο το πρώτο… ημίχρονο της φετινής χρονιάς. Παρά το γεγονός πως την περίοδο Ιανουαρίου –Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 15,6% οι ξένοι τουρίστες φθάνοντας τα 6,2 εκατ. επισκέπτες έναντι 5,4 εκατ. το 2013, εντούτοις αντιπροσωπεύουν μόλις το 30% όσων αναμένεται να έλθουν συνολικά στη χώρα μας φέτος. Είναι χαρακτηριστικό πως το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου (προσωρινά στοιχεία ΣΕΤΕ από τα 17 κυριότερα αεροδρόμια της χώρας) έφθασαν στη χώρα μας περισσότεροι από 5,7 εκατ. ξένοι επισκέπτες.
Αντίθετα, μειώθηκαν τα χρήματα που δαπανά κάθε ξένος που έρχεται στην Ελλάδα. Έναντι στόχου για μέση δαπάνη 800 ευρώ ανά ταξιδιώτη μέχρι το 2021 (στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού) η μέση δαπάνη στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκε από 615,6 ευρώ το 2013 στα 605,1 ευρώ φέτος (στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου α’ εξαμήνου της Τράπεζας της Ελλάδας). Ας σημειωθεί ότι κάθε ξένος επισκέπτης στην Ελλάδα δαπανούσε κατά μέσο όρο το 2000 813 ευρώ και 819 ευρώ το 2002.
Επιπλέον, ο ΣΕΤΕ φρόντισε να προειδοποιήσει για ενδεχόμενες αναταράξεις στον τουρισμό το 2015 εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη, της επιδείνωσης της Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης αλλά και τις πολλαπλές εστίες ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας.
Καλοκαιρινό πάρτι σε Μύκονο – Σαντορίνη
Μύκονος και Σαντορίνη επιβεβαίωσαν πως αποτελούν την περιζήτητη βιτρίνα του ελληνικού τουρισμού καθώς η αύξηση της ζήτησης για πτήσεις προς τα δύο νησιά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr πως «Και τέσσερα αεροδρόμια να είχε η Μύκονος θα τα γέμιζε φέτος!»
Είναι χαρακτηριστικό πως στο οκτάμηνο (προσωρινά στοιχεία ΣΕΤΕ) η Μύκονος κατέγραψε αύξηση αφίξεων ξένων επισκεπτών 38,5% και η Σαντορίνη 26,4%.
Οι κερδισμένοι της σεζόν
Η Μεσσηνία εξακολούθησε να αναβαθμίζεται αλματωδώς σε δημοφιλή διεθνή τουριστικό προορισμό με αποκορύφωμα τον Αύγουστο όταν η αύξηση επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας έφθασε το 78,3%! Η συνολική αύξηση διεθνών αφίξεων στο νομό την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου έφθασε το 66,7%.
Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας κατέγραψε την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου αύξηση επιβατών εξωτερικού 19,8%. Ωστόσο, η ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια τριετία ανάλογη της φετινής καλής χρονιάς προκειμένου να καλύψει τις απώλειες των τελευταίων χρόνων.
Στους σημαντικά κερδισμένους της φετινής χρόνιας (στοιχεία οκταμήνου ΣΕΤΕ) τα Χανιά (+21,2%), η Ζάκυνθος 18,5%, η Σκιάθος +17,8%, η περιοχή Πρέβεζας, Λευκάδας (+17,5% η κίνηση στο Άκτιο), η Θεσ/νίκη +16,9%, η Κέρκυρα +13,6%.
Η Ρόδος κατέγραφε αύξηση 9,3% στο οκτάμηνο και μόνο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου φιλοξένησε 410. 894 ξένους επισκέπτες.
Δυσανάλογα μικρή, ωστόσο, ήταν η κίνηση στις επιχειρήσεις εστίασης των τουριστικών περιοχών καθώς ξένοι και Ελληνες επισκέπτες είχαν προτιμήσει στην πλειοψηφία τους κρατήσεις δωματίων που περιελάμβαναν είτε πλήρη διατροφή και άλλε υπηρεσίες (all inclusive) είτε ημιδιατροφή.
Ενθαρρυντική αύξηση της ζήτησης από Ελληνες κατέγραψαν την ίδια στιγμή αρκετοί προορισμοί, κυρίως της ηπειρωτικής χώρας. Οι απώλειες του εσωτερικού τουρισμού υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν το 30%. Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ανακάμψει το συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς.
Με γαλλικό…αμορτισέρ
Ο ελληνικός τουρισμός ευτύχησε να βρει φέτος γαλλικά…αμορτισέρ για να απορροφήσει τους κραδασμούς από τη μείωση των Ρώσων τουριστών. Κύριοι προορισμοί όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Χαλκιδική παρακολουθούσαν Ρώσους τουρ οπερέιτορ να πτωχεύουν, τους Ουκρανούς τουρίστες να έχουν εξαφανιστεί και τους Ρώσους να είναι σημαντικά μειωμένοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τον Αύγουστο η Ρόδος υποδέχθηκε 11.000 λιγότερους Ρώσους σε σχέση με πέρυσι (-18%).
Το γαλλικό…αμορτισέρ ενεργοποιήθηκε ευνοϊκά για τον ελληνικό τουρισμό καθώς χιλιάδες Γάλλοι στράφηκαν στην Ελλάδα εξαιτίας των προβλημάτων στις χώρες της βόρειας Αφρικής.
Η γαλλική «ανάρτηση» λειτούργησε άψογα στο α’ εξάμηνο καθώς οι Γάλλοι επισκέπτες στην Ελλάδα εμφάνισαν αύξηση 15,1% όταν την ίδια περίοδο η αύξηση από τη Γερμανία ήταν μόλις 1,9%. Ταυτόχρονα οι Γάλλοι επισκέπτες πρόσφεραν στον ελληνικό τουρισμό 287 εκατ. ευρώ (+21,3%) όταν την ίδια στιγμή οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν 2,9% (στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδας).
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μάλιστα, οι Γάλλοι ίσως φθάσουν εφέτος το 1,2 εκατ. επισκέπτες,διεκδικώντας βάσιμα την τρίτη θέση της ελληνικής αγοράς από τους Ρώσους.
Πάνω στην ώρα ανέβασε στροφές ο αγγλικός…κινητήρας του ελληνικού τουρισμού σε μια στιγμή που η γερμανική αγορά κινήθηκε στο ρελαντί. Οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο αφίξεων 33,8% και ακόμα μεγαλύτερη των εισπράξεων (+40,2%) στο α’ εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ
Πηγή : euro2day