Η πρωτοβουλία Refugees Welcome έρχεται στην Ελλάδα

Ήταν Δεκέμβριο του 2014 όταν μια ομάδα νέων ανθρώπων στη Γερμανία αποφάσισε να «σπάσει» τα στερεότυπα της στέγασης μεταναστών και προσφύγων στις απρόσωπες κρατικές δομές της χώρας και να πείσει ευαισθητοποιημένους πολίτες να συγκατοικήσουν στα σπίτια τους με πρόσφυγες.

Έτσι λοιπόν έστησαν την πρωτοβουλία Refugees Welcome, που σε λιγότερο από ένα χρόνο προσέφερε στέγη σε πρόσφυγες σε 104 σπίτια σε δεκάδες πόλεις της Γερμανίας και σε 111 σπίτια στην Αυστρία. Την πρωτοβουλία φέρνουν στην Ελλάδα τέσσερις νέοι Έλληνες με εμπειρία σε κοινωνικές και εθελοντικές δράσεις.

«Στόχος του προγράμματος είναι η συγκατοίκηση, όχι απλά η παροχή στέγης ή η φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων», εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Όλγα Θεοδωρικάκου, μέλος της πρωτοβουλίας. «Θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή θα λειτουργήσει για τους πρόσφυγες ως ενταξιακό πλαίσιο γιατί θα συμβιώσουν με άτομα ενταγμένα στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, θα είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για όσους αποφασίσουν να συγκατοικήσουν με πρόσφυγες γιατί θα γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, θα επαναπροσδιορίσουν τυχόν προκαταλήψεις και θα βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη», προσθέτει η ίδια.

refugees

Όσοι ενδιαφέρονται να ανοίξουν το σπίτι τους σε πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να έχουν διαθέσιμο έναν αυτόνομο χώρο στο σπίτι τους. Δεν θα γίνονται δεκτές η διάθεση άδειου σπιτιού ή η φιλοξενία στον καναπέ. Επίσης, το μίνιμουμ της διαμονής θα πρέπει να είναι ένας μήνας. «Μέγιστος χρόνος δεν θα υπάρξει, όπως και στις συγκατοικήσεις, που εξαρτάται από το πώς θα κυλήσουν», επισημαίνει η κ. Θεοδωρικάκου. Η συγκατοίκηση μπορεί να είναι δωρεάν ή με αμοιβή, ανάλογα με το τι συνθήκες μπορεί να προσφέρει ο κάτοικος του σπιτιού.

Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 15-20 άτομα σε όλη την Ελλάδα για να φιλοξενήσουν ολιγομελείς οικογένειες ή πρόσφυγες που είναι μόνοι τους.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας κάνουν την αντιστοίχηση των αιτημάτων και οργανώνουν το πρώτο ραντεβού, στο οποίο είναι και εκείνοι παρόντες. «Κατά τη διάρκεια της συγκατοίκησης θα είμαστε πρόσωπα αναφοράς, αλλά στόχος είναι τα όποια προβλήματα δημιουργούνται, να λύνονται μεταξύ των δύο μερών», διευκρινίζει η κ. Θεοδωρικάκου.

Επίσης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας προβλέπεται η ύπαρξη «buddies», «φιλαράκια» θα ονομάζονται στην Ελλάδα, δηλαδή εθελοντών που θα υποστηρίζουν τους πρόσφυγες στην κοινωνικοποίησή τους και θα βοηθούν στην επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρξουν στη συγκατοίκηση.

Συνάντηση γνωριμίας των ενδιαφερόμενων με την ομάδα του Refugees Welcome θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή, από τις 6 μ.μ. ως τις 8 μ.μ., στο χώρο «ΣυνΑθηνά», στην Κάτοικοι και πρόσφυγες μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας refugees-welcome.gr

Pin It on Pinterest

Share This