Πτήσεις ακυρώθηκαν σε Αθήνα και Ρόδο λόγω επίθεσης του Ιράν σε Ισραήλ

Το Ιράν αποφάσισε να κλιμακώσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ εκτοξεύοντας τα ξημερώματα 400 drones και πυραύλους.
Από τις 12:30 το πρωί της Κυριακής, ο εναέριος χώρος του Ισραήλ έκλεισε για διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις.

Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ Ben Gurion, ενώ πολλές άλλαξαν δρομολόγια και παρέχουν ενημερώσεις καθώς γίνονται διαθέσιμες νέες πληροφορίες.

Η υπηρεσία παρακολούθησης αεροπορίας Flightradar24 ανέφερε ότι ο εναέριος χώρος σε γειτονικές χώρες, είναι κλειστός ή πολύ περιορισμένος, μια αξιοσημείωτη εξέλιξη καθώς οι αεροπορικοί διάδρομοι χρησιμοποιούνται συνήθως από εκατοντάδες πτήσεις την ημέρα που πετούν μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Ο ισραηλινός αερομεταφορέας El Al ακύρωσε 17 πτήσεις χθες και σήμερα προς Αθήνα, Παρίσι, Ρώμη, Βαρκελώνη, Μιλάνο, Βουκουρέστι, Σόφια, Ντουμπάι και Μόσχα, αναφέρει σε ανακοίνωση της η αεροπορική εταιρεία.

Λόγω της ιρανικής επίθεσης πτήσεις ακύρωσε προς Τελ Αβίβ η Aegean Airlines, προς Αθήνα από Τελ Αβίβ η Wizz Air και προς Ρόδο η Arkia Israel Airlines.

Πολλά κράτη στην περιοχή όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Ιράκ και η Συρία αναγκάστηκαν να κλείσουν χθες τον εναέριο χώρο στην πολιτική κυκλοφορία.

Το Ιράν είπε ότι πραγματοποίησε επίθεση στο Ισραήλ «σε απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό» και ότι «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί».

Φόβοι πως το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια

Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι στραμμένη η προσοχή των αγορών και κυρίως στου πετρελαίου.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Μέσης Ανατολής σήμερα Κυριακή θα σηματοδοτήσει την επόμενη δοκιμασία του κλίματος των επενδυτών.
Η μεγαλύτερη πτώση του Bitcoin εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο χθες Σάββατο έδωσε μια πρώτη εικόνα.

Εάν η νοοτροπία του risk-off παραμείνει, το Brent σύμφωνα με τους αναλυτές θα κινηθεί ανοδικά στο άνοιγμα της Δευτέρας και δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, η αντίδραση πιθανότατα θα είναι συγκρατημένη μετά το σχόλιο του Ιράν ότι θεωρεί τα αντίποινα για την επίθεση στην πρεσβεία λήξαν.

Οπως υπογραμμίζει ο Ziad Daoud, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στο Bloomberg Economics «το Ιράν σχεδίασε τα αντίποινα του για να προκαλέσει μέγιστο συμβολισμό, αλλά ελάχιστη ζημιά.

Από μόνο του αυτό, δεν πρέπει να κινήσει τις αγορές. Αλλά αν πυροδοτήσει μια ισραηλινή αντεπίδραση, τότε οδηγούμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο μέρος. Το κλειδί για αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια είναι αν οι ΗΠΑ μπορούν να συγκρατήσουν την ισραηλινή αντίδραση».

Πηγή:tourismtoday.gr

Pin It on Pinterest