Το γύρο του κόσμου κάνει το ψηφιδωτό της Αμφίπολης

Εκτενή ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου για τα νέα ευρήματα

Το εντυπωσιακό μωσαϊκό της Αμφίπολης αποκαλύπτεται στο πλήρες μέγεθός του. Πρόκειται για ένα μωσαϊκό που εντυπωσιάζει και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ενισχύει τη θεωρία περί μακεδονικού τάφου.

Καλύπτει έναν χώρο, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται ένα θάλαμο πριν τον νεκρό.

«Πρόκειται για ένα μωσαϊκό 3 μέτρων πλάτους και 4,5 μήκους που απεικονίζει έναν άνδρα με δάφνινο στεφάνι να οδηγεί ένα άρμα που σέρνεται από άλογα και καθοδηγείται από τον θεό Ερμή», γράφει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Εκτιμάται ότι ο Ερμής συμβολίζει εκείνος που παίρνει τις ψυχές μετά θάνατον και έχει τοποθετηθεί, ως ψηφιδωτό, στο προταφικό δωμάτιο για ευνόητους λόγους.

Στη συνέχεια, το δίκτυο τονίζει ότι ο τύμβος Καστά αποτελεί το μεγαλύτερο μνημείο του είδους που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα και χρονολογείτα στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., ενώ δεν παραλείπει να παραθέσει και τις διάφορες απόψεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τον «ένοικο».

«Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο τάφος ανήκει σε κάποιο μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου -ίσως η μητέρα του Ολυμπιάδα ή η σύζυγός του Ρωξάνη- ή κάποιος άλλος Μακεδόνας ευγενής. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι κενοτάφιο, μνημείο που έχει χτιστεί για πρόσωπο που έχει ταφεί αλλού», επισημαίνει το BBC.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για ψηφιδωτό του 4ου π.Χ. αιώνα, μεταξύ 325 και 300 π.Χ.

Ο Guardian γράφει πως το μωσαϊκό που ανακαλύφθηκε μπορεί να σηματοδοτήσει τον βασιλικό, μακεδονικό τάφο. Οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε ένα μεγάλο και περίπλοκο μωσαϊκό που χρονολογείται από το 300 π.Χ.

Το ABC κάνει λόγο για μωσαϊκό γιγαντιαίων διαστάσεων το οποίο, όμως, ακόμα και τώρα δεν μπορεί να μας οδηγήσει ευθέως σε μια θεωρία για το ποιος μπορεί να είναι ο ένοικος του τύμβου.

Πηγή : newsbeast.gr

Pin It on Pinterest