Προβολή ντοκιμαντέρ: ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΟΥΤΟΠΙΑ

Μ’ ένα ντοκιμαντέρ – σύμβολο στον αγώνα των μικρών, τοπικών κοινωνιών να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους συνεχίζει τον φετινό κύκλο των δράσεών του ο όμιλος Cine-εκπαίδευση και σε συνεργασία με την κοινωνική – περιβαλλοντική οργάνωση «Για τη φύση / common nature» θα προβάλλει το έργο «Επόμενος σταθμός: Ουτοπία» του Απόστολου Καρακάση, σε παραγωγή Μάρκου Γκαστίν.

Η προβολή θα γίνει, το Σάββατο 02 Μαρτίου, ώρα 20.00’, στο αμφιθέατρο του κτηρίου Κλεόβουλος της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του πανεπιστημίου Αιγαίου. Η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την μακρόχρονη προσπάθεια των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη από το Φεβρουάριο του 2013 να επαναλειτουργήσουν μόνοι τους το κλειστό εργοστάσιο από το οποίο είχαν απολυθεί. Η δημοσιότητα που απέκτησε το γεγονός ήταν πολύ μεγάλη στην Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο ώστε να γίνει σύμβολο αλληλεγγύης κατά την διάρκεια της κρίσης. Το εγχείρημα που έγινε παγκόσμιο σύμβολο των ριζοσπαστικών κοινωνικών κινημάτων καταγράφεται από το σκηνοθέτη Απόστολο Καρακάση μέσα από διαφορετικές οπτικές χωρίς πρόθεση εξιδανίκευσης.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Απόστολος Καρακάσης θα συνδεθεί διαδικτυακά με το αμφιθέατρο και θα συνομιλήσει με το κοινό για την ταινία του. Στην προβολή θα παρευρίσκεται και ο παραγωγός της ταινίας, ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης Μάρκος Γκαστίν.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Απόστολος Καρακάσης, σκηνοθέτης

Γεννήθηκε το 1970. Σπούδασε κινηματογράφο στο W.S.C.A.D της Αγγλίας και τα τελευταία είκοσι χρόνια εργάζεται ως σκηνοθέτης και μοντέρ σε ταινίες ντοκιμαντέρ. Το εκτεταμένο του έργο για την ΕΡΤ, στα πλαίσια των σειρών «Παρασκήνιο», «Κεραίες της εποχής μας» ,«Ιστορία των χρόνων μας» κ.α. Περιλαμβάνει πάνω από είκοσι ταινίες με θέματα πολιτιστικά και ιστορικά, πορτρέτα εμβληματικών προσωπικοτήτων της ελληνικής και διεθνούς τέχνης και νέες προσεγγίσεις σε θέματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Παράλληλα, το ανεξάρτητο κινηματογραφικό του έργο εστιάζει στην δημιουργική αναπαράσταση ιστοριών της καθημερινότητας με τις μεθόδους του ντοκιμαντέρ παρατήρησης και περιλαμβάνει τις ταινίες Εθνικός κήπος (2009) και 98 ετών (1999) οι οποίες συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ε.Κ.Κ. και απέσπασαν το βραβείο κοινού στα αντίστοιχα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, όπου διδάσκει μοντάζ και ντοκιμαντέρ από το 2007.

Μάρκος Γκαστίν-MarcGastine, σκηνοθέτης, παραγωγός

Ο Μάρκος Γκαστίν (Marco Gastine) είναι σκηνοθέτης και παραγωγός. Γεννήθηκε στο Παρίσι, και από το 1978 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Παρίσι και Σκηνοθεσία στην Αθήνα. Μετά από μια σύντομη καριέρα ως αρχιτέκτονας, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Το 2003 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής, Minimal Films, που ανέλαβε την παραγωγή όλων σχεδόν των ταινιών του από τότε και μερικών από τις ταινίες των πιο ταλαντούχων Ελλήνων ντοκιμαντεριστών καθώς και συμπαραγωγές με το εξωτερικό. Διδάσκει ντοκιμαντέρ σε διεθνή σεμινάρια (Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου-M.F.I., StoryDoc) και παραγωγή στη Σχολή Σταυράκου. Είναι ιδρυτής και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

Στοιχεία κινηματογραφικής προβολής

«Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία (2016)»

Ντοκιμαντέρ του Απόστολου Καρακάση

Παραγωγοί: Μάρκος Γκαστίν & Ελένη Χανδρινού

Διάρκεια: 91 λεπτά

Παραγωγή: MINIMAL FILMS,σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ ΑΕ και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe-Media και τον γερμανικό οργανισμό Stiftung Menschenwürde

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, 20:00

Αμφιθέατρο ισογείου του κτηρίου ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Συνδιοργάνωση

Όμιλος CINE– ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό

Κοινωνικός συνεταιρισμός – «Για τη φύση / commonnature»

Pin It on Pinterest