Πρόβλεψη για σεισμό-«μαμούθ» που θα κτυπήσει την Τουρκία – Τι λένε τρεις σεισμολόγοι

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσαν στην Τουρκία οι εφιαλτικές προβλέψεις τριών πολύ γνωστών Τούρκων σεισμολόγων με τελευταίο τον Αχμέτ Ερτζάν, ο οποίος γνωστοποίησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι τουλάχιστον τρεις ισχυροί σεισμοί αναμένεται ότι θα συγκλονίσουν την Κωνσταντινούπολη και θα επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις το χτύπημα του Εγκέλαδου θα επηρεάσει το 35% της ασιατικής πλευράς της πόλης και το 65% της ευρωπαϊκής.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο σεισμός που αναμένεται από το ρήγμα Βόρεια Ανατολή θα είναι 6,4 με 6,7 Ρίχτερ στην περιοχή μεταξύ Κιουτσιούκμετσε και Σιβρίαντα της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο μεταξύ Τεκίρνταγ και Σιλίβρι θα είναι μεταξύ 7 και 7,3 Ρίχτερ.

Όπως αναφέρει ο σεισμός δεν θα γίνει πριν το 2045, ωστόσο οι καμπάνες θα αρχίσουν να χτυπούν μετά το 2033.

«Δεν πιστεύω ότι θα γίνει σεισμός μέχρι το 2033. Το πιο πιθανόν είναι να γίνει σεισμός μεταξύ 2040 και 2050», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που γινόταν σήμερα αυτός ο σεισμός θα υπήρχαν 15 – 20 χιλιάδες απώλειες ζωών και εκατομμύρια άνθρωποι θα έμεναν άστεγοι λόγω της κακής αρχιτεκτονικής των κτηρίων και της έλλειψης αντισεισμικής προστασίας.

Ο Αχμέτ Ερτζάν προβλέπει ακόμη ότι ο σεισμός θα χτυπήσει και την Αγία Σοφία μέχρι το μεγάλο τζαμί του Σουλεϊμάν στον Κεράτιο Κόλπο.

«Ο σεισμός κάτω από αυτή την περιοχή θα είναι πάρα πολύ ισχυρός», εκτιμά ο Τούρκος σεισμολόγος προβλέποντας μεγάλες καταστροφές στα ιστορικά μνημεία, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Ανάλογη πρόβλεψη είχε γίνει και από τον επικεφαλής της Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), Μουράτ Νουρλού,έχει προειδοποιήσει για ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, που μπορεί να στοιχίσει τη ζωή έως και 30.000 ανθρώπων.

«Το σενάριό μας λέει ότι το βόρειο ρήγμα της Ανατολίας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, μπορεί να δώσει ένα σεισμό μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, προκαλώντας το θάνατο 26.000 – 30.000 ανθρώπων»,προειδοποίησε ο Νουρλού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία είναι μία από τις πιο σεισμικές περιοχές του πλανήτη.

Η εφιαλτική πρόβλεψη του Νουρλού διατυπώθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών της Τουρκίας σε συνεργασία με το δήμο Κωνσταντινούπολης, στη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστό πως η AFAD επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση σεισμού στην τουρκική μεγαλούπολη.

«Το κλειδί στη διαχείριση μιας καταστροφής και μιας κρίσης, είναι να είσαι προετοιμασμένος για τα χειρότερα. Με βάση το σενάριό μας για την Κωνσταντινούπολη, σε έναν πιθανό σεισμό, ως και 60.000 άνθρωποι μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά. Περίπου 44.802 κτήρια θα υποστούν ζημιές, ενώ 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν χωρίς στέγη», τόνισε ο Νουρλού, προειδοποιώντας και για το ενδεχόμενο να σημειωθεί τσουνάμι.

«Τα δημόσια όργανα, οι δήμοι και η Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών, προετοιμαζόμαστε για ένα σεισμό και στο πλαίσιο αυτό έχουμε σχεδιάσει ένα σύνολο 150.000 προσωρινών καταφυγίων», είπε ο ίδιος.

«Επικεντρωνόμαστε στην περιοχή του Μαρμαρά» 

Εξίσου ανησυχητική ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή Σουκρού Ερσόι, σύμφωνα με τον οποίο το χειρότερο σενάριο μιλά για σεισμό 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή.

«Υπάρχει μια σειρά από ρήγματα στην Τουρκία που θα μπορούσαν να δώσουν ισχυρούς σεισμούς. Όμως, επικεντρωνόμαστε στην περιοχή του Μαρμαρά, καθώς σε αυτή την περιοχή, που αποτελεί και το οικονομικό κέντρο της χώρας, υπάρχουν πολλά κτήρια, πολλοί άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι για αυτό το λόγο ένας σεισμός στην συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να θεωρείται θέμα εθνικής ασφαλείας.

Σημειώνεται πως το παρατηρητήριο Καντιλί του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου έχει καταγράψει περισσότερες από 5.000 σεισμικές δονήσεις φέτος, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το Παρατηρητήριο, που παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα μέσω ενός δικτύου 240 σταθμών, καταγράφει περί τους 10.000 σεισμούς στην Τουρκία κάθε χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως από το 1900 ως το 2017 σημειώθηκαν στην Τουρκία 10.503 σεισμικές δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 19 χρόνια έγινε ο χειρότερος σεισμός στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας. Είχε μέγεθος 7,5 Ρίχτερ και επίκεντρο την περιοχή του Μαρμαρά, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Τουρκίας και προκάλεσε το θάνατο 17.480 ανθρώπων. Από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που είχε διάρκεια 45 δευτερολέπτων, καταστράφηκαν 285.000 κτήρια, 600.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ οι κοινωνικές και οικονομικές «πληγές» που προκάλεσε χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να επουλωθούν.

Ποιες οι πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκδήλωσης μεγάλου σεισμού στο βόρειο τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας, ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς είχε παλαιότερα διευκρινίσει στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ότι «οι σχετικές μελέτες υπάρχουν ήδη από το 2000, δηλαδή ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό Εγκέλαδο στη Νικομήδεια».

Τόνισε, δε, ότι το «χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για σεισμό μεγέθους 7,6 Ρίχτερ στη θάλασσα του Μαρμαρά, με 60.000 τραυματίες στην Κωνσταντίνουπουλη, 45.000 κατεστραμμένα κτήρια και 2.400.000 άστεγους. Ένας τέτοιος σεισμός θα προκαλούσε μεταφορά τάσης προς τα δυτικά, η οποία ενδεχομένως θα ενεργοποιούσε κάποια ρήγματα και στον ελλαδικό χώρο. Είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί».