Πρόβα επίθεσης είχαμε εχθές το απόγευμα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκική φρεγάτα σε ένα ακόμη επεισόδιο που δημιούργησε η Τουρκία τεστάροντας τις ούτος ή άλλως βέβαια ανύπαρκτες ελληνικές αντιδράσεις.
Πρόκειται για την φρεγάτα TCG Gediz (F 495) κλάσης G (O.H. Perry) η οποία εδώ και μια εβδομάδα πλέει παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο η Τουρκία την άσκηση στρατιωτικής πίεσης στην κυπριακή Δημοκρατία.
Η φρεγάτα που πλέει σε απόσταση 10 μέχρι 15 ν.μ. από την εξέδρα της ΕΝΙ/KOGAS saipem 10000 η οποία εκτελεί εργασίες για την διαπίστωση του μεγέθους του κοιτάσματος στην Αμαθούσα στο οικόπεδο 9, ξαφνικά λίγο το απόγευμα έφτασε σε απόσταση μικρότερη των 5 ν.μ. (ούτε δηλαδή 9 χλμ.) από την εξέδρα προκαλώντας την έντονη ανησυχία των εργαζομένων σε αυτή, αλλά και των κυπριακών Αρχών που παρακολουθούσαν τον πλου της φρεγάτας.
Αλλά η φρεγάτα δεν στάθηκε μόνο σε αυτό: Ο Τούρκος κυβερνήτης του σκάφους αποφάσισε να ενεργοποιήσει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου πυρός αυτά που σχετίζονται με το πυροβόλο OTO Melara Mk 75, αλλά και του εκτοξευτή Mk 13 Mod 4 που ελέγχει τα βλήματα επιφανείας-επιφανείας Ηarpoon όπως τέλος και του συστήματος εγγύς άμυνας που φέρει Vulcan Phalanx η εμβέλεια του οποίου ανέρχεται μέχρι τα 3,6 χλμ.
Τα ηλεκτρονικά συστήματα που ενεργοποιήθηκαν ήταν κατά κύριο λόγο το ραντάρ έρευνας επιφανείας AN/SPS-55 και ο καταυγαστήρας STIR, ο οποίος παρέχει έλεγχο πυρός τόσο εναντίον στόχων επιφανείας όσο και αέρος.
Με το τουρκικό πυροβόλο, αλλά και το Plalanx να έχουν στραφεί κατά της πλατφόρμας σε μια πρωτοφανή κίνηση κατά παράβαση όλων των διεθνών συνθηκών και κανονισμών που διέπουν το ναυτικό Δίκαιο το τουρκικό σκάφος ύστερα από την παρέλευση 15 λεπτών άλλαξε πορεία απομακρυνόμενο από την εξέδρα ενεργοποιώντας και τους υπόλοιπους αισθητήρες όπως το ραντάρ έρευνας αέρος αλλά και τον ανθυποβρυχιακό της εξοπλισμό.
Η κίνηση του Τουρκικού πολεμικού πλοίου στην ουσία προκάλεσε ανησυχία εκτός των ανθρώπων που βρίσκονται στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ/KOGAS και σε άλλα εμπορικά, φορτηγά και αλιευτικά σκάφη που περνούσαν από την περιοχή.
Πολλοί εκτιμούν την προσέγγιση της τουρκικής φρεγάτας ως άσκηση κατάληψης της εξέδρας από δυνάμεις Τούρλων βατραχανθρώπων που βρί9σκονται στο πλοίο θεωρώντας το ενδεχόμενο αυτό ως απόλυτα υπαρκτό. Σε μια τέτοι9α περίπτωση η Κύρπος απλά για άλλη μια φορά θα είναι αναγκασμένε απλά να παρακολουθεί τα τετελεσμένα.
Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση οι Τούρκοι θα εγκαταλείψουν την εξέδρα μετά την παρέλευση κάποιων ωρών αλλά θα έχουν περάσει το μήνυμά τους; Σε όποια άλλη εταιρεία έρθει στην περιοχή για πραγματοποίηση ερευνών.
Η νέα Τουρκική πρόκληση σημειώνεται ένα μόλις 24ωρο μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα των Διοικητών του Τουρκικού ναυτικού Ναύαρχου Μπουλέντ Μποστάνογλου και Αντιναύαρχου Βεϊσέλ Κιοσελέ οι οποίοι παρακολούθησαν χθες τις εργασίες στην Αμαθούσα από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.
Στο μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros παραμένει αγκυροβολημένο σε θαλάσσια περιοχή κοντά στον κατεχόμενο Αγιο Σέργιο και αναμένει νέες οδηγίες από την Άγκυρα για τις επόμενες κινήσεις του.
Βέβαια ο υπεύθυνοι για την κυριολεκτική αυτή αποθράσυνση του τουρκικού ναυτικού είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Η πρώτη γιατί απλά απουσιάζει από την περιοχή παρατηρώντας την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ ως να είναι ένα γεγονός που αφορά κάποιο τρίτο κράτος κάπου στην Ασία ή την Αφρική και η πρώτη γιατί ενώ γνωρίζει δεν κάνει απολύτως τίποτα για να ενισχύσει την εθνική της Άμυνα. Ούτε καν τα ελάχιστα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr