Συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου Σύμης Πανορμίτη Μοσκιού στο rodosreport

ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΜΟΣΚΙΟΥ: «Αποχετευτικό, ύδρευση και αντιμετώπιση της ανεργίας οι πρώτες προτεραιότητες»

Συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου Σύμης Πανορμίτη Μοσκιού για το rodosreport  στην Ανδριάνα Κυπραίου και στον Πάνο Παπαγεωργίου

Υποψήφιος Δήμαρχος Σύμης. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτή σας την απόφαση;

Αυτό που με ώθησε ήταν η αγάπη μου για τον τόπο που μεγάλωσα και αγαπώ και δεν μπορώ να τον βλέπω να παρακμάζει και να μαραζώνει. Ξέρετε, είμαι απ’ τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ζήσουν μακρυά απ’  τη Σύμη. Από μικρός ασχολούμαι με τα κοινά και πολλοί συμπατριώτες μου έλεγαν πως κάποια μέρα θα πάω για Δήμαρχος. Το πίστεψα, το νοιώθω και θέλω να βοηθήσω το νησί μου από μια θέση που μπορείς να προσφέρεις τα μέγιστα, ειδικά σήμερα που η Σύμη μας χρειάζεται άμεσα  ν’ αλλάξει πορεία και να επιστρέψει στην πρόοδο.

Ασχολείστε καιρό με τα κοινά ως Πρόεδρος των Εθελοντών Αιμοδοτών, εκκλησιαστικός επίτροπος αλλά και νοσηλευτής. Τι παραπάνω θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε ως Δήμαρχος;

Υπήρξα επίσης Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ για πολλά χρόνια. Ως Δήμαρχος μπορείς ν’ αναλάβεις ευθύνες, να πάρεις πρωτοβουλίες και να κάνεις ενέργειες για το καλό του νησιού. Σε συνεργασία με τους συνεργάτες μου μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που ζούμε,  χωρίς υπερβολές, με πολύ δουλειά, όραμα και αγάπη.

Έχετε προχωρήσει στην κατάρτιση του συνδυασμού σας; Θα έχετε μαζί σας έμπειρους πολιτικούς ή θα κάνετε άλλες επιλογές;

Ξεκινήσαμε επίσημα πριν από δεκαπέντε μέρες με τη δημιουργία της ιστοσελίδας του συνδυασμού μας «panormitis.com», και τη δημοσίευση της εκλογικής μας διακήρυξης καλώντας τους πολίτες της Σύμης να έρθουν δίπλα μας, να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να προχωρήσουμε μαζί στη διαμόρφωση του προγράμματος και την κατάρτιση του συνδυασμού μας. Η απήχηση είναι πολύ μεγάλη και τους ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράσταση.

Ο συνδυασμός μας θα απαρτίζεται κυρίως από νέους ανθρώπους, έντιμους, άφθαρτους, αξιοπρεπείς, με όρεξη για δουλειά, με συνείδηση και μεράκι, και προπάντων μακρυά από κάθε λογής συμφέροντα που τόσο ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν τη Σύμη.

Κινήστε σε κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο ή η υποψηφιότητα σας είναι ανεξάρτητη;

Είμαστε πολύχρωμοι, και με πολύχρωμο πινέλο ζωγραφίσαμε το σήμα του συνδυασμού μας. Είμαστε όλοι βαθιά πολιτικοποιημένοι κάτω από την πολιτική στέγη που λέγεται Σύμη, και αυτήν ζητούμε ναdownload (7) ψηφίσουν οι συμπολίτες μας στις εκλογές του Μαΐου. Ο συνδυασμός μας είναι υπερκομματικός, μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές πράξεις και όχι η κομματική ταυτότητα, και είμαστε έτοιμοι ν’ αγκαλιάσουμε οποιονδήποτε θέλει να δουλέψει μαζί μας για να βοηθήσει τη Σύμη.

Σε τι κατάσταση πιστεύετε ότι βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Σύμης; Τι θα αλλάζατε;

Ο Δήμος της Σύμης βρίσκεται στο κόκκινο και χρειάζεται νοικοκύρεμα. Όλα θα πρέπει ν’ αρχίσουν από την αρχή, πάνω σε γερά και σταθερά θεμέλια, με διαφάνεια, αξιοκρατία, σωστό προγραμματισμό και ιεράρχηση παντού. Χωρίς θαλασσοδάνεια, ασύστολες σπατάλες, εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων, προχειρότητες και έργα βιτρίνας.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σύμη;

Από που ν’ αρχίσω; Το πρόβλημα της αποχέτευσης  και της ύδρευσης που τα ακούω από παιδάκι αλλά ακόμα τα λήμματα βγαίνουν στους δρόμους πριν πέσουν στη θάλασσα παρά τους υποτιθέμενους βιολογικούς που θα έλυναν το πρόβλημα, και το νερό ακόμα έρχεται με υδροφόρες και δίνεται με δελτίο παρά τις αφαλατώσεις που θα μας έκαναν αυτάρκεις.

Η μάστιγα της ανεργίας που επηρεάζει ολοένα και περισσότερες οικογένειες, ειδικά στους νέους που δεν έχουν δυνατότητες και επιλογές πέραν από αυτή του μπορεί να τους προσφέρει ο Δήμος. Δεν λέμε φυσικά να τους πάρουμε στο Δήμο και να γίνουν όλοι δημοτικοί υπάλληλοι, αλλά μέσα από σοβαρές δημοτικές επενδύσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε κερδοφόρες επιχειρήσεις δημόσιου ενδιαφέροντος που θα εξυπερετούν τους Συμιακούς και τους επισκέπτες μας. Μια δημοτική επιχείρηση τουρισμού, για παράδειγμα, θα δώσει πνοή και τόνωση στον τουρισμό του νησιού μας, θα αναδείξει τις ομορφιές και τις δυνατότητες του τόπου μας  και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους νέους μας.

Η απομόνωση του χειμώνα είναι αβάσταχτη και όσοι ζούμε στη Σύμη όλο το χρόνο τη βιώνουμε στο πετσί μας και αγανακτούμε με την έλλειψη υποδομών, την εγκατάλειψη και την ανυπαρξία πρωτοβουλιών για να βγούμε επιτέλους από την απομόνωση και να αισθανθούμε ασφαλείς στον τόπο μας.

Επίσης, τα σκουπίδια που παρά τις υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής συνεχίζουν να κατακλύζουν τα σοκάκια του Χωριού και του Πεδιού υπονομεύοντας την υγεία μας και τα μπαζωμένα ποτάμια που πνίγουν σε κάθε δυνατή μπόρα το Γυαλό .

Πείτε μας τη γνώμη σας  για το μεγάλο θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών του νησιού.

Μεγάλη συζήτηση και θα μπορούμε να μιλάμε ώρες. Όλοι οι πλοιοκτήτες θέλουν να δουλεύουν το καλοκαίρι (και καλά κάνουν), αλλά μόλις έρθει ο Νοέμβρης κατεβάζουν ρολά! Δυστυχώς, η Σύμη του χειμώνα δεν έχει καμία σχέση με την κοσμοπολίτικη αρχόντισσα του καλοκαιριού, και οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες. Χρειάζεται σοβαρή συζήτηση με το υπουργείο, την περιφέρεια και πάνω απ’ όλα με τους πλοιοκτήτες. Όπως χρειάζεται και πίεση, η οποία δυστυχώς είναι ανύπαρκτη.  

Είχαμε δικά μας πλοία που τώρα εξυπηρετούν την Αίγινα και τις Σποράδες με τη συγκατάθεση του Δήμου που συμφώνησε στο λεγόμενο «σχέδιο εξυγίανσης» χωρίς να προτείνει ή να απαιτήσει εναλλακτικές λύσεις. Έτσι φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα κάνοντας το σταυρό μας μη συμβεί κανενά κακό μέχρι να έρθει το καλοκαίρι με τα καράβια του.

Απαίτηση δική μας είναι να διανυκτερεύει πλοίο στη Σύμη χειμώνα-καλοκαίρι. Όσοι κερδίζουν από τη Σύμη το καλοκαίρι, έχουν υποχρέωση να εξυπηρετούν ουσιαστικά τη Σύμη και το χειμώνα. Η δρομολόγηση πλοίων στα μικρά νησιά δεν μπορεί να γίνεται με μόνο γνώμονα το οικονομικό κέρδος από την εξυπηρέτηση των τουριστών, αλλά πρώτα και κύρια για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Ο νόμος υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται, και τόσο το Κράτος όσο και η Δημοτική Αρχή φέρουν ακέραια την ευθύνη.

Είστε νοσηλευτής στο επάγγελμα. Υγεία, μείζονος σημασίας θέμα για τα μικρά νησιά. Σε τι κατάσταση βρίσκεται η Σύμη;

Πριν από μερικές ημέρες επισκέφθηκα το Πολυδύναμου Ιατρείο Σύμης με την ιδιότητά μου ως υποψήφιος Δήμαρχος και είχα μια πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με τον κύριο Ξανθό ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε και τα δύο ιατρεία του νησιού. Δυστυχώς  όπως μου είπε ο ίδιος, η νυν Δημοτική Αρχή δεν επισκέφθηκε ποτέ το ιατρείο ώστε να ενημερωθεί για τα τρέχοντα θέματα από το Διευθυντή Παθολογίας και γενικά δεν αξιοποίησε τον κ. Ξανθό όπως θα έπρεπε.

Μέσα από την εμπειρία μου στο ιατρείο, γνωρίζω πολύ καλά ότι γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τη διεύθυνση και το προσωπικό για να λειτουργούν σωστά και αποτελεσματικά τα δύο ιατρεία του νησιού, παρά τις πολλές ελλείψεις που υπάρχουν. Ειναι απαράδεκτο ο μοναδικός ειδικευόμενος γιατρός, ο κ. Ξανθός, εκτός από χρέη γιατρού να εκτελει χρέη νοσηλευτή (έχουμε μόνο μία νοσηλεύτρια), χειριστή υπερήχου και ακτινολογικού εξοπλισμού, οδηγού ασθενοφόρου, και πολλές φορές ακόμα και καθαρίστριας.

images

Εδώ και πολλά χρόνια, απαραίτητες θέσεις προσωπικού όπως βοηθού ακτινολόγου και μαίας παραμένουν κενές λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης από το υπουργείο να δώσει κίνητρα σε όσους θέλουν να δουλέψουν στη Σύμη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους αγροτικούς γιατρούς και πρέπει να υπάρξει πίεση ώστε οι θέσεις των αγροτικών να γίνουν άγονες έτσι ώστε η αυξημένη μοριοδότηση να προσελκύσει τους νέους. Χρειαζόμαστε όμως και επιπλέον ειδικότητες, όπως είναι η  προκήρυξη θέσης καρδιολόγου.

Η έλλειψη προσωπικού είναι ιδιαίτερα έντονη τους καλοκαιρινούς μήνες όταν ο πληθυσμός της Σύμης υπερδιπλασιάζεται, ενώ το χειμώνα η ανεπαρκής ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Ρόδο κάνει πολύ δύσκολη τη γρήγορη μετάβαση όσων ασθενών χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη στο νοσοκομείο της Ρόδου. Είναι επιτακτική ανάγκη να στελεχωθεί το Υπολιμεναρχείο Σύμης με πιο σύγχρονο πλοίο από αυτό που μας έστειλαν πέρσι το οποίο ήταν ήδη παλιό. Όπως συμβαίνει στην Κάλυμνο,θέλουμε και ο δικός μας Δήμος να έχει στη διάθεσή του ειδικά διαμορφωμένο και σύγχρονο σκάφος που να εξυπηρετεί τα έκτακτα περιστατικά χειμώνα-καλοκαίρι, όταν δεν υπάρχει πλοίο της γραμμής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε τα παραπάνω είναι η ανάγκη πλήρους συνεργασίας του Δήμου με τη διεύθυνση του ιατρείου Σύμης ώστε να γίνονται συντονισμένες και από κοινού ενέργειες.

Είστε νέος γεμάτος όρεξη και αγάπη για τον τόπο σας. Τι πιστεύετε ότι στερούνται οι νέοι άνθρωποι της Σύμης;

Οι νέοι στερούνται αυτά που για άλλα νησιά είναι αυτονόητα. Μαζικός αθλητισμός και πολιτισμός είναι έννοιες ξεχασμένες από τη Δημοτική Αρχή. Η ομάδα ποδοσφαίρου απαξιώθηκε και σταμάτησε να υπάρχει. Η ομάδα μπάσκετ συνεχίζει χάρη στην αγάπη δέκα παιδιών που βάζουν μόνοι τους τα έξοδα. Ο στίβος χρειάζεται στήριξη και αναβάθμιση ώστε με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και σε συνεργασία με τους προπονητές, να βελτιωθούν οι συνθήκες προπόνησης και να δοθούν περισσότερες δυνατότητες για τη διοργάνωση αγώνων στίβου στη Σύμη.   

Όσο για πολιτισμό, είχαμε το πρώτο και καλύτερο Φεστιβάλ στην Ελλάδα, αλλά με προχειρότητες, σπατάλες και αντιπαλότητες το κλείσανε κι αυτό. Ας είναι καλά κάποιοι σύλλογοι που ασχολούνται ακόμα με τον πολιτισμό της Σύμης.

Η Σύμη είναι από τα λίγα νησιά που σε αναλογία πληθυσμού έχει τόσα πολλά νέα παιδιά. Πρέπει όμως να αγκαλιάσουμε τους νέους ανθρώπους, να τους εμπιστευτούμε και να τους δώσουμε κίνητρα για να μείνουνε στον τόπο τους και να μπορέσουν να προσφέρουν τα μέγιστα στο νησί μας.

Αν εκλεγείτε ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας στο νησί; Ποια είναι τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης;download (8)

Όπως σας είπα και προηγουμένως, πρώτες μας προτεραιότητες είναι το αποχετευτικό και το νερό, δυο προβλήματα που δεν σηκώνουν άλλα «ΘΑ» και προχειρότητες, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης και ύδρευσης. Επίσης , η εξεύρεση λύσης στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα του χειμώνα και η αντιμετώπιση της ανεργίας με μέτρα για την απασχόληση και την ανακούφιση των ασθενέστερων μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού μας.

Θα ήθελα να μου πείτε πως θα αντιμετωπίσετε ως Δήμαρχος την απαξίωση της νησιωτικότητας από τις κυβερνήσεις.

Οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν τα νησιά ως «πρόβλημα» και τους νησιωτικούς Δήμους ως προέκταση της κρατικής εξουσίας και φορέα υλοποίησης των μνημονιακών τους πολιτικών. Σκοπός τους δεν είναι η προάσπιση της νησιωτικότητας όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, αλλά ο ακρωτηριασμός και η χειραγώγιση των νησιωτικών Δήμων. Με πίεση, επιχειρήματα, αγώνα και συνεργασία με άλλους δήμους, φορείς, και οργανώσεις μπορούμε ν’ αντιδράσουμε και να πετύχουμε την αλλαγή αυτής της πολιτικής.

Τέλος, θα θέλαμε τη δική σας οπτική απέναντι στην κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η χώρα μετά την μνημονιακή πολιτική.

Όσο συνεχίζεται η μνημονιακή πολιτική που εξαθλιώνει την κοινωνία μας, η χώρα μας δεν μπορεί να πάρει ανάσα και να πάει μπροστά. Η καταστροφική αυτή πολιτική πρέπει να σταματήσει και να σταματήσει άμεσα. Από μας εξαρτάται και απ’ την ψήφο μας!

Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτήν την σύντομη συνομιλία. Καλή επιτυχία στην εκλογική σας αναμέτρηση.

Εγώ σας ευχαριστώ και πάντα στη διάθεσή σας.

Pin It on Pinterest

Share This