Να εξεταστεί η άμεση κατάργηση του τέλους διαμονής για τα Δωδεκάνησα, τα οποία ζημιώθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook και πιέζονται από το μεταναστευτικό, πρότεινε η Μίκα Ιατρίδη.
Την άμεση κατάργηση του τέλους διαμονής για τα Δωδεκάνησα, τα οποία ζημιώθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook και αντιμετωπίζουν την κρίση του μεταναστευτικού ζητήματος, πρότεινε η βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη στην ομιλία της στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, παρουσία του Υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη.
Στην ομιλία της, η αναπληρώτρια Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Από τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα της κυβέρνησης και όπως τα ανέλυσε ο κ. Υπουργός, αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση έδρασε άμεσα στην πτώχευση της Thomas Cook, μια αναπάντεχη χρεωκοπία, η οποία αφήνει ανυπολόγιστες ζημιές για την Ελλάδα, και έλαβε σημαντικές αποφάσεις για τη μείωση των επιπτώσεων σε επιχείρησες και εργαζόμενους.
Αυτό αποδεικνύει, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει κάθε φορά η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι δίπλα στους εργαζόμενους μια και η οποιαδήποτε μορφής ανάπτυξη, αλλά και η αντιμετώπιση κρίσεων χρειάζεται τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζόμενους.
Συνεπώς, προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί άμεσα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πτώχευση της Thomas Cook, σε βαθμό που τα μέτρα αυτά να θεωρούνται ικανοποιητικά από τους αρμόδιους φορείς του Τουρισμού.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ο κ. Υπουργός έχει αναφέρει ότι μελετάται η πλήρης κατάργηση του τέλους διαμονής, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να υπάρξει τελική πρόταση στο επικείμενο νομοσχέδιο για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Μέτρο πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι από τα περίπου 200 ξενοδοχεία που έχει κάτω από την ομπρέλα της η Thomas Cook σε όλο τον κόσμο, τα 48 βρίσκονται στην Ελλάδα, από τα οποία τα 16 σε Κω και Ρόδο.
Περαιτέρω, είναι γνωστό ότι η Thomas Cook, είχε συνεργασία με αρκετά ξενοδοχεία, χωρίς να είναι κάτω από την «ομπρέλα» της, όπως στην Κω που υπάρχουν 32 ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με τη συγκεκριμένη εταιρεία, και στη Ρόδο όπου υπάρχουν 60 ξενοδοχεία.
Με δεδομένο ότι τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πως και η Ρόδος και η Κως έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα και μεγάλες ζημιές από την κατάρρευση της Thomas Cook και, πάντα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, θα ήθελα κ. Υπουργέ να σας προτείνω να εξετάσει το Υπουργείο την άμεση κατάθεση τροπολογίας/ρύθμισης, ώστε η κατάργηση του τέλους διαμονής να ισχύσει άμεσα για όλα τα Δωδεκάνησα, με δεδομένο ότι αυτά πλήττονται και από την έξαρση του μεταναστευτικού ζητήματος, γεγονός που δημιουργεί δυσανάλογη πίεση στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό των νησιών. Η πρόταση αυτή είναι σύμφωνη και με το άρθρο 101, παρ. 4 του Συντάγματος.
Περαιτέρω, να αναφέρω και ένα ζήτημα που αφορά αυτή τη στιγμή που μιλάμε τη Ρόδο. Από σήμερα μέχρι και την Τρίτη δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις πτήσεις Αθήνα-Ρόδο-Αθήνα ενώ οι τιμές των εισιτηρίων είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύ υψηλές. Πιστεύω ότι θα πρέπει να το δει η κυβέρνηση το θέμα, ενδεχομένως και σε συνεννόηση με την αεροπορικές εταιρείες, ώστε να γίνουν περισσότερες πτήσεις για το διάστημα που υπάρχει μεγάλη εσωτερική ζήτηση και, βέβαια, να υπάρξει εξορθολογισμός στην τιμή των εισιτηρίων.
Σας ευχαριστώ».