Πρόταση του Μάνου Κόνσολα στο Υπουργείο Παιδείας για ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων με κατεύθυνση τον τουρισμό και με έδρα τη Ρόδο

«Πρόταση του Μάνου Κόνσολα στο Υπουργείο Παιδείας για ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων με κατεύθυνση τον τουρισμό και με έδρα τη Ρόδο»

Γραπτή πρόταση προς τον Υπουργό Παιδείας, κ. Λοβέρδο, για τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων με κατευθύνσεις σπουδών που σχετίζονται με τον τουρισμό, και με έδρα τη Ρόδο, κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής συναντήθηκε και με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Λοβέρδο, στον οποίο ανέπτυξε την πρότασή του, ζητώντας του να αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας στην ανασύνθεση του χάρτη σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο κ. Κόνσολας προτείνει την ένταξη των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων τουριστικών σπουδών, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση του με τον Υπουργό Παιδείας προκειμένου να του εκθέσει με λεπτομέρειες την πρόταση αυτή, τα ειδικά χαρακτηριστικά που τη συνοδεύουν και το οργανωτικό υπόβαθρο που σχετίζεται με τη λειτουργία της.
Ο Μάνος Κόνσολας δεν προτείνει απλά μια κατεύθυνση που να αφορά στη διοίκηση τουρισμού, αλλά πολλαπλές και σύγχρονες κατευθύνσεις τουριστικών σπουδών με εξειδίκευση στο management ξενοδοχείων, στον πολιτιστικό τουρισμό, στις μεταφορές.
Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας αναφέρει:

«Η θετική εξέλιξη της δημιουργίας αγγλόφωνων πανεπιστημιακών τμημάτων τουρισμού, σε Ρόδο και Κρήτη, που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα, δεν πρέπει να μείνει ημιτελής.
Είναι ώριμες οι συνθήκες και για τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων τουριστικών σπουδών, με πολλαπλές κατευθύνσεις και με έδρα τη Ρόδο.
Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσα, θα ενταχθεί στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και θα συμβάλλει στην συνολική αναβάθμισή του».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Παιδείας, έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Η δημιουργία αγγλόφωνων πανεπιστημιακών τμημάτων διοίκησης τουρισμού σε Ρόδο και Κρήτη, τα οποία θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές, που θα φοιτούν σε αυτά καταβάλλοντας δίδακτρα, αποτελεί μία σημαντική καινοτομία.
Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω την ικανοποίησή μου και για το γεγονός ότι έχει γίνει αποδεκτός από την πλευρά σας, ο βασικός πυρήνας των προτάσεών μου για την τουριστική εκπαίδευση.
Σήμερα θα ήθελα να σας καταθέσω μία ακόμα σημαντική πρόταση.
Μία πρόταση που αποκαθιστά το έλλειμμα σχεδιασμού και ορθολογισμού που κυριάρχησε κατά το παρελθόν και άφησε τη Ρόδο χωρίς πανεπιστημιακή σχολή τουρισμού.
Στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μπορούν να ενταχθούν και να λειτουργήσουν νέα τμήματα τουριστικών σπουδών με κατεύθυνση, όχι μόνο τη διοίκηση τουρισμού, αλλά και τον πολιτιστικό τουρισμό, το management ξενοδοχείων αλλά και τον τομέα των μεταφορών που σχετίζεται με τον τουρισμό.
Η έδρα αυτών των τμημάτων θα είναι στη Ρόδο και θα είναι ενταγμένα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Εκτιμώ ότι αντιλαμβάνεστε την εμβέλεια, το συμβολισμό αλλά και τον ουσιαστικό χαρακτήρα μιας τέτοιας πρότασης.
Η Ρόδος και το Αιγαίο μπορούν να γίνουν το κέντρο των σπουδών που σχετίζονται με τον τουρισμό, και στην Ανώτατη εκπαίδευση αλλά και στην εκπαίδευση που συνδέεται με την κατάρτιση στα τουριστικά επαγγέλματα, μέσα από την σχεδιαζόμενη αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ.
Στο συνολικό επανασχεδιασμό των πανεπιστημιακών σχολών, πρέπει να κυριαρχούν ρεαλιστικά και ορθολογικά κριτήρια, σε συνδυασμό με οραματικά κριτήρια που έχουν προβολή στο μέλλον.
Η ζήτηση που υπάρχει για υψηλού μορφωτικού επιπέδου στελέχη στον τουρισμό αλλά και η ανάπτυξη του κλάδου, επιβάλλουν μία τέτοια κίνηση από την πλευρά σας.
Η ένταξη των πανεπιστημιακών τμημάτων τουρισμού στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συνάδει με την αναβάθμιση και την μετεξέλιξη της Σχολής, αλλά και του ίδιου του Πανεπιστημίου.
Στην επόμενη συνάντησή μας, δεσμεύομαι να παραθέσω τεκμηριωμένα και λεπτομερή στοιχεία που καθιστούν ρεαλιστική και υλοποιήσιμη αυτή την πρόταση.

Με εκτίμηση

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Pin It on Pinterest