Αναλυτικά η πρόταση που θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν οι Έλληνες

Την τελευταία πρόταση που αποφάσισαν οι Θεσμοί και η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή, έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η δημοσίευση από την Κομισιόν, γίνεται «για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας», όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Γιούνκερ στο Twitter και μάλιστα στα Ελληνική.

Τι περιλαμβάνει, όμως, η πρόταση; Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα που προτείνουν οι τρεις Θεσμοί…

Τα πλεονάσματα των επόμενων χρόνων

Οι Θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα πλεονασματικό προϋπολογισμό για το 2015 και ένα πακέτο μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής για τα έτη 2016 – 2019. Για το 2015 ζητείται πλεόνασμα 1%, ενώ για τα έτη 2016, 2017 και 2018 ζητείται πλεόνασμα 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ αντιστοίχως.

Ο ΦΠΑ

Για ένα από τα σοβαρότερα «αγκάθια» αυτής της διαπραγμάτευσης, τον ΦΠΑ, ζητείται αύξηση του ΦΠΑ των ξενοδοχείων στο 13% (αντί για 23% που ήθελαν αρχικά οι δανειστές), αύξηση του ΦΠΑ εστίασης στο 23% (από 13% σήμερα), διατήρηση του ρεύματος στο 13%.

Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάθεση των περισσότερων στο 23%.

Για τα φάρμακα ο ΦΠΑ θα μείνει στο 6%, το ίδιο και για βιβλία και θέατρα. Ζητείται ακόμη κατάργηση των εκπτώσεων για τα νησιά.

Όλες οι αυξήσεις στον ΦΠΑ μπορούν να αναθεωρηθούν στο τέλος του 2016, εφόσον υπάρξουν έσοδα από ισοδύναμα μέτρα και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το ΕΚΑΣ και οι συντάξεις

Για το ΕΚΑΣ, προβλέπονται αλλαγές μέχρι το τέλος του 2019, με άμεση περικοπή του 20% της δαπάνης. Πρόκειται για ένα μέτρο στο οποίο αντιδρούσε κάθετα η ελληνική πλευρά.

Για τις συντάξεις ζητούνται περικοπές συνολικού ύψους της δαπάνης 0,25 – 0,5 % του ΑΠΕ μέσα στο 2015 και 1% το 2016.

Τα όρια συνταξιοδότησης, μέχρι το 2022, θα πρέπει να διαμορφωθούν στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια εισφορών. Των ορίων εξαιρούνται τα βαρέα επαγγέλματα και οι μητέρες με παιδιά με αναπηρίες.

Ασφαλιστικές εισφορές

Αύξηση από το 4% στο 6% στις ασφαλιστικές εισφορές για τον υγειονομικό κλάδο για τους συνταξιούχους.

Ουσιαστικά ζητείται πλήρης εφαρμογή της μεταρρύθμισης που προβλέπεται με το ν. 3863/2010 για το συνταξιοδοτικό.

Φορολόγηση επιχειρήσεων

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Δεν υπάρχει όμως έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Επίσης, το κείμενο δεν περιλαμβάνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες.

Υγεία και περίθαλψη

Στο θέμα της υγείας και της περίθαλψης, ζητείται επαναφορά της συνταγογράφησης των γενοσήμων φαρμάκων χωρίς καμία εξαίρεση με μείωση των τιμών των γενόσημων έναντι των φαρμάκων πατέντας.

Δείτε αναλυτικά όλο το κείμενο που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.

Pin It on Pinterest