Προτάσεις για την διάσωση του εμβληματικού φίκου από ομάδα γεωπόνων

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Με υψηλό αίσθημα επαγγελματικής και κοινωνικής ευθύνης για την τύχη του εμβληματικού φίκου που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Ακταίον και μετά από πρωτοβουλία της Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) ενώσαμε τις δυνάμεις και γνώσεις μας και συγκροτήσαμε μια ομάδα με σκοπό να ανταποκριθούμε καλύτερα στο δημόσιο κάλεσμα του Προέδρου της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου (ΥΠΠ) για κατάθεση προτάσεων με σκοπό την διάσωση του δέντρου.  

Εμπιστευόμαστε τόσο τις επιστημονικές γνώσεις της Υπηρεσίας σας όσο και τις οδηγίες του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου που όπως δηλώνετε ακολουθείτε πιστά, θα θέλαμε όμως να εκφράσουμε την ανησυχία και την αγωνία μας.

Καθώς οδηγούμαστε στην θερμή περίοδο του έτους οι προτάσεις της ομάδας μας είναι οι παρακάτω και ακολουθούν φυσικά τις δειγματοληψίες στα επάκρια τμήματα της κόμης καθώς και στο ριζικό σύστημα (εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί). Σε αντίθετη περίπτωση, οι δειγματοληψίες πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για την πραγματοποίηση των παρακάτω εφαρμογών :

1. Εφαρμογή Αναστολέα Παραγωγής Αιθυλενίου (προτεινόμενο σκεύασμα Bioforge της Stoller- Συνιστώμενη δοσολογία 200ml/100lt)

2. Αμινοξέα ( προτεινόμενο σκεύασμα Amino 16 ΕΒΥΠ- Συνιστώμενη δοσολογία 1lt/100lt)

3. Διεγέρτης χλωροφύλλης (προτεινόμενο σκεύασμα DISPER Chlorophyl GS- Συνιστώμενη δοσολογία 200gr/100lt)

Αρχικά προτείνεται να πραγματοποιηθεί ριζοπότισμα με BioForge και μετά από επτά ημέρες ριζοπότισμα με Amino16+ DISPER Chlorophyl GS.

Προτείνεται ο κύκλος να επαναληφθεί για δεύτερη φορά με μεσοδιάστημα 10 ημερών. 

Μετά την ολοκλήρωση των 2 κύκλων θεραπείας συστήνονται βαθιά ποτίσματα ανά τακτά διαστήματα (κάθε 5 ημέρες) για ένα διάστημα 20 ημερών.

Βασική προϋπόθεση είναι η αφαίρεση μέρους της πλακόστρωσης σε διάφορα σημεία εντός της περιμέτρου της κόμης ώστε οι εφαρμογές που θα πραγματοποιηθούν από εδάφους να έχουν αποτελεσματικότητα και ταυτόχρονα να προωθηθεί ο αερισμός του εδάφους προς όφελος του ριζικού συστήματος. Τα ανοίγματα, τα οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε τουλάχιστον 6 διαφορετικά σημεία με διαστάσεις 1×1εντός της περιμέτρου της κόμης, θα πρέπει να παραμείνουν καθόλη την διάρκεια της θεραπείας του δέντρου. Εφιστούμε την προσοχή στο ότι ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η προτεινόμενη θεραπεία θα πρέπει να είναι αυστηρά κλειστός και ελεγχόμενος για την αποτροπή τυχόν δολιοφθοράς.  

Ενέργειες κλαδεμάτων είναι προτιμότερο να πραγματοποιηθούν με το πέρας των εφαρμογών και με σκοπό την αφαίρεση των νεκρωμένων κλάδων και την αραίωση της κόμης. Δραστικά κλαδέματα απομάκρυνσης κεντρικών βραχιόνων δεν ενδείκνυνται.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι προτάσεις μας στηρίζονται πέρα από την εμπειρία, στο φωτογραφικό υλικό που καταφέραμε να αποκτήσουμε αφού κάποιοι από εμάς δεν βρισκόμαστε αυτήν την περίοδο στη Ρόδο καθώς και στο δελτίο τύπου της Υπηρεσίας σας στο οποίο περιγράφεται η κατάσταση του δέντρου. Αναμένουμε τη χορήγηση αντιγράφου των αποτελεσμάτων του Μπενακείου καθώς και κάθε περαιτέρω πληροφορία εκ μέρους σας για να έχουμε μια καθολική εκτίμηση της κατάστασης ώστε αν κριθεί απαραίτητο να επανέλθουμε με ανανεωμένες και αναθεωρημένες προτάσεις. Μέχρι τότε όμως θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση έναρξη των εφαρμογών αυτών έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε κάποια αποτελέσματα. Οι ενέργειες έχουν καθυστερήσει πολύ και αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καταπόνηση του δέντρου.

Τίποτα δεν μας εγγυάται ότι αν ακολουθηθούν κατά γράμμα οι προτάσεις μας θα αποφύγουμε την καταστροφή. Μας εγγυάται όμως ότι αν δεν ακολουθηθούν δεν θα την αποφύγουμε.

Εφόσον η εφαρμογή πραγματοποιηθεί με τον τρόπο και τα σκευάσματα που προτείνονται, τα εν λόγω σκευάσματα θα χορηγηθούν από γνωστή εταιρία με έδρα τη Σορώνη.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Με εκτίμηση,

Άννα Σαλμά, Γεωπόνος

Γιάννης Ελενίτσας, Γεωπόνος

Βαγγέλης Μιχελάκης, Γεωπόνος