Ελβετία: Πρόστιμο 9.000 ευρώ σε όποια γυναίκα φοράει μπούρκα

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 το ιταλόφωνο καντόνι Τιτσίνο, στη νότια Ελβετία, απαγορεύει στις γυναίκες να καλύπτουν το πρόσωπό τους με μπούρκα και, μάλιστα, η σχετική απαγόρευση δεν αφορά μόνο τις μουσουλμάνες που κατοικούν στο καντόνι, αλλά, και όσες το επισκέπτονται ως τουρίστριες.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από δημοψήφισμα που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 και δύο στους τρεις ψηφοφόρους ψήφισαν «ναι» στην απαγόρευση. Αρχικά, η τοπική κυβέρνηση ήθελε να απαγορεύσει και τις κουκούλες καθώς και τις μάσκες που φορούν οι διαδηλωτές, αλλά οι βουλευτές ψήφισαν νόμο με τον οποίο η απαγόρευση αφορά μόνο τις μουσουλμάνες που φορούν μπούρκα.

Η απαγόρευση της μπούρκας αφορά τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα δημόσια κτήρια ενώ όσες μουσουλμάνες δεν συμμορφώνονται θα πληρώνουν πρόστιμο, που αρχίζει από 92 ευρώ και μπορεί να φθάσει τα 9.000 ευρώ, αν οι γυναίκες αυτές επαναλαμβάνουν το «ατόπημα».

Οι τουρίστες που ταξιδεύουν με προορισμό το Τιτσίνο ενημερώνονται για την απαγόρευση στα αεροδρόμια και στα σύνορα με την Ιταλία από τους τελωνειακούς υπαλλήλους. Το κοινοβούλιο στην Ελβετία αποφάσισε ότι η απαγόρευση στο Τιτσίνο δεν παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Στην Γαλλία, ήδη από το 2010, έχει απαγορευθεί η μπούρκα και μουσουλμανικές οργανώσεις προχώρησαν σε διαμαρτυρίες με την αιτιολογία ότι η απαγόρευση συνιστά διάκριση σε βάρος τους.

Pin It on Pinterest

Share This