Ποια είναι τα οκτώ σημεία-κλειδιά στην πρόληψη του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς άντρες και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να προληφθεί.

Οκτώ σημεία-κλειδιά για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της World Cancer Research Fund (WCRF) είναι:

• Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

• Η διατήρηση ενός καθημερινού επιπέδου φυσικής δραστηριότητας, δηλαδή τουλάχιστον 30 λεπτά συστηματικής φυσικής δραστηριότητας την ημέρα.

• Η ελεγχόμενη κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και γενικότερα πλούσιων σε ενέργεια ροφημάτων.

• Η κατανάλωση μιας ποικιλίας λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων.

• Ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.

• Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και συγκεκριμένα να μην ξεπερνά τα δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα.

• Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλμυρών τροφίμων και τροφίμων που υποβάλλονται σε επεξεργασία με αλάτι.

• Η αποφυγή της κατανάλωσης συμπληρωμάτων για την προστασία κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition and Cancer από το UCLA Jonson Comprehensive Cancer Center, αλλαγές στον τρόπο ζωής αναφορικά με τη φυσική δραστηριότητα και τη διατροφή μπορούν να προφυλάσσουν έναντι της ανάπτυξης επιθετικών μορφών καρκίνου στο προστάτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.212 άνδρες, οι οποίοι είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη. Στους άνδρες αυτούς αξιολογήθηκαν διαφορές παράμετροι σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα και τη διατροφή.

Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι ακόμα και σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη μπορεί να ελεγχθεί η επιθετικότητα της νόσου μέσω της δίαιτας και των επιλογών του τρόπου ζωής.

Οι άνδρες που εφάρμοζαν λιγότερες από τις τέσσερις προαναφερθείσες συστάσεις του WCRF ήταν σε σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο (38% υψηλότερο) για την ανάπτυξη επιθετικών όγκων συγκριτικά με εκείνους που τηρούσαν περισσότερες από τέσσερις.

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λιγότερων από 500 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικών όγκων μεταξύ των ατόμων της μελέτης.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη μειωνόταν κατά 13% για κάθε επιπλέον βαθμό στην κλίμακα που αξιολογούσε την προσκόλληση στις συστάσεις του WCRF.

Η διατροφή και τα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής για άλλη μια φορά αποδεικνύονται καθοριστικοί παράγοντες για τον έλεγχο της υγείας του ανθρώπινου σώματος.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Pin It on Pinterest

Share This