Προστασία φυτών από τη ζέστη και τον καύσωνα

Την περίοδο του καλοκαιριού, τα φυτά μας υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις έντονες ακτίνες του ήλιου. Είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τον κήπο μας, όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 30°C, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την υπερβολική ζέστη του καύσωνα, περιορίζοντας τις ζημιές στα φυτά του κήπου μας.

Τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού στα φυτά;

Η θερμική καταπόνηση και το stress επιφέρει καταστροφή των κυττάρων των φυτών, καθώς και μεγάλη ευαισθησία σε μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. Ειδικότερα, τα λαχανικά (ντομάτες, πιπεριές, αγγουριές, μελιτζάνες) εμφανίζουν ηλιεγκαύματα σε φύλλα και καρπούς, ενώ τα ευαίσθητα νεαρά δενδρύλλια εσπεριδοειδών (λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά) και υποτροπικών φυτών (αβοκάντο, μάνγκο, μπανανιά) παθαίνουν εγκαύματα στο φύλλωμα. Επίσης, τα λαχανικά, λόγω υπερβολικής ζέστης την καλοκαιρινή περίοδο, προσβάλλονται από τον τετράνυχο που κάνει εκτεταμένη ζημιά στον λαχανόκηπο, ενώ η τρυφερή βλάστηση των νεαρών δενδρυλλίων εσπεριδοειδών προσβάλλεται από τον φυλλοκνίστη.

Πως προστατεύουμε τα φυτά από τη ζέστη και τον καύσωνα;

 Για την προστασία των φυτών μας από τη ζέστη, τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

• Κάνουμε τακτικά ποτίσματα τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες, ώστε τα φυτά μας να είναι δροσερά κατά την περίοδο της ημέρας.

• Διαβρέχουμε το φύλλωμα των φυτών, κατά τις νυχτερινές ώρες, ειδικά για τα καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά και συγκεκριμένα φυτά εξωτερικού χώρου που θέλουν δροσερό περιβάλλον, όπως η γαρδένια, η καμέλια και ο φίκος.

• Μεταφέρουμε τις γλάστρες των ευαίσθητων φυτών, σε βορεινό ή δυτικό σημείο της αυλής ή του μπαλκονιού που έχει μικρότερη έκθεση σε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη.

• Τοποθετούμε ειδικό δίχτυ προστασίας από τον ήλιο, για να μην έρχονται απευθείας σε επαφή τα φυτά με τις δυνατές ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου του καλοκαιριού.

• Αποφεύγουμε τη λίπανση των φυτών τις ζεστές μέρες του καύσωνα, ειδικά με αζωτούχα και αμμωνιακά λιπάσματα, καθώς και κοπριά, γιατί επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά.

• Ποτίζουμε ή ψεκάζουμε τα φυτά μας με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών που λόγω των φυσικών ορμονών που περιέχουν, βοηθούν σε συνθήκες υψηλού θερμικού στρες και υπερβολικής ζέστης, την σημαντική αναπλήρωση των κατεστραμμένων κυττάρων των φυτών.

• Ψεκάζουμε τα φυτά με οικολογικά σκευάσματα καολίνη ή ζεόλιθου που δημιουργούν ένα λευκό επίχρισμα πάνω στη φυλλική επιφάνεια των φυτών, ένα αδιαπέρατο στρώμα προστασίας στις έντονες ακτίνες του ήλιου.

Κι ένα μυστικό για την προστασία φυτών από τον καύσωνα

Αποφεύγουμε να ψεκάζουμε ή να σκονίζουμε με διάφορα σκευάσματα φυτοπροστασίας τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού γιατί τα φυτά μας ίσως πάθουν εγκαύματα. Ειδικά, ο ψεκασμός με σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός, ο βρέξιμος χαλκός, το βρέξιμο θειάφι καθώς και το σκόνισμα με θειάφι και θειοχαλκίνη προκαλεί μεγάλη ζημιά στα φυτά όταν θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30°C.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This