Προσοχή στις δημόσιες τουαλέτες: Πόσο εύκολα μπορούμε να κολλήσουμε κορονοϊό

Όσο ανακουφιστική μπορεί να είναι η δημόσια τουαλέτα κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, άλλο τόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Yangzhou στην Κίνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση της δημόσιας τουαλέτας, αφού μπορεί να αποτελέσει την πηγή για να κολλήσει κάποιος κορονοϊό.

Τα συμπεράσματά τους αναμένεται να δημοσιευτούν στο ακαδημαϊκό περιοδικό Physics of Fluids και είναι άκρως ανησυχητικά.

Όταν κάποιος τραβάει καζανάκι απελευθερώνονται αερολύματα που κουβαλούν ιούς, «με περισσότερο από το 57% των σωματιδίων να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τα ούρα» λέει ο Xiangdong Liu, ένας εκ των ερευνητών.

Αλλά το ανησυχητικό στοιχείο δεν είναι μόνο αυτό.

Όταν οι άνδρες χρησιμοποιούν τα δημόσια ουρητήρια τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να φτάσουν στους μηρούς τους μέσα σε μόλις 5,5 δευτερόλεπτα, συγκριτικά με τα 35 που απαιτούνται όταν χρησιμοποιούν μια άλλη τουαλέτα. «Τα σωματίδια από τα ουρητήρια δείχνουν μια “πιο βίαιη αναρριχητική τάση» λέει ο Liu.

Έτσι για ακόμα μια φορά τονίζεται η σημασία της χρήσης μάσκας για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

«Τα ούρα όταν πατάς καζανάκι ενισχύουν την εξάπλωση ιών και βακτηρίων. Η χρήση της μάσκας πρέπει να είναι υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα αντισηπτικά είναι απαραίτητα για να περιοριστεί η εξάπλωση της COVID-19» λέει ο ερευνητής.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ