Την πρόσληψη από το κράτος 200.000 έως 550.000 ανέργων πρότεινε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Την πρόσληψη από το κράτος 200.000 έως 550.000 ανέργων -από τους συνολικά 1.300.000 ανέργους που υπάρχουν σήμερα- με 11μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τη λειτουργία του Δημοσίου ως Εργοδότη Ύστατης Καταφυγής πρότεινε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ για τη…
μείωση της ανεργίας και την αύξηση του ΑΕΠ, μέσα από μελέτη που παρουσιάστηκε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μελέτη, η «Πρόταση Εγγυημένης Απασχόλησης» θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέσα σε ένα 15μηνο, ενώ θα οδηγούσε σε παράλληλη αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 15,3 δισ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη πρόταση βασίζεται σε μελέτη του αμερικανικού Ινστιτούτου Levy για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, που αποτελεί υποενότητα έρευνας για τις σχέσεις της οικονομίας των ΗΠΑ με την παγκόσμια οικονομία.
Το Ινστιτούτο θεωρεί ότι τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιβάλλονται στην Ελλάδα εμφανίζουν πειστικά σημεία πως υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ» σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά. Εκτιμά όμως, ότι οι πολιτικές του ΔΝΤ για μείωση του ελλείμματος οδηγούν παράλληλα σε «θεαματική αποτυχία στον τομέα της ενίσχυσης της απασχόλησης» και εκτιμά ότι για την επαναφορά των ροών απασχόλησης σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο θα απαιτηθούν περίπου 15 έτη ακόμη.
Η μελέτη, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Λεβί και διευθύνων σύμβουλος του Bard College του Βερολίνου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Τζενάρο Ζέτσα, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Κασίνο στην Ιταλία και ο ερευνητής Μιχάλης Νικηφόρου του πολιτικού τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, περιλαμβάνει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία.
Αυτά είναι:
-Η μεταβίβαση κεφαλαίων από ξένες κυβερνήσεις προς την Ελλάδα μέσω ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ.
-Η αναστολή των πληρωμών των τόκων για το δημόσιο χρέος, ώστε να δημιουργηθούν πόροι για την ενίσχυση της απασχόλησης.
-Η εισαγωγή ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων σε «Geuro», που θα χρησιμοποιείται ως παράλληλο νόμισμα.
-Η υλοποίηση ενός προγράμματος «εργοδότη ύστατης καταφυγής» (ELR) που θα χρηματοδοτείται από το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πηγή : protothema.gr

Pin It on Pinterest