Προς παράταση η προθεσμία υποβολής δηλώσεων; Μόνο το 16,4% έχει καταθέσει ηλεκτρονικά τη δήλωση

 Σε 35 μέρες πρέπει να υποβληθούν 5,5 εκατομμύριαφορολογικές δηλώσεις
– Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί μόνο 913.306
– Ανησυχία στο Υπουργείο Οικονομικών για υπερφόρτωση του taxis απο τη μαζική υποβολή μετά τις ευρωεκλογές

Μόλις 35 μέρες απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και μόνο το 16,4% των φορολογούμενων έχει τακτοποιήσει την υποχρέωσή του.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών που ενδεχομένως να αναγκαστεί να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων και κατ’ επέκταση τις ημερομηνίες πληρωμής των φόρων.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ η πρώτη δόση του φόρου (εφόσον προκύπτει) πρέπει να καταβληθεί ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης στις 31 Ιουλίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου οικονομικών το 65% των φορολογούμενων που έχουν υποβάλει δήλωση δεν θα υποβάλει επιπλέον φόρο ή θα έχει επιστροφή.

Στο υπουργείο οικονομικών φοβούνται κατάρρευση του taxis από την μαζική υποβολή καθώς εκτός από τις φορολογικές δηλώσεις, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να υποβληθούν οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών- προμηθευτών για το πρώτο τρίμηνο του έτους και το Ε9.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρώτη κίνηση που αναμένεται να κάνει το υπουργείο είναι να παρατείνει τις ημερομηνίες υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων.

Οι αρμόδιοι αποδίδουν την καθυστέρηση των φορολογούμενων σε 3 λόγους:

1.τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστέρησαν σημαντικά να στείλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

2.μέχρι τις 15 Μαϊου δεν είχαν διορθωθεί στο έντυπο Ε1 οι πρόφατές ευνοϊκές αλλαγές για τους άνεργους, τους φοιτητές και όσους έχουν εισοδήματα μόνο από μπλοκάκι

3.αρκετοί φορολογούμενοι -για άγνωστο λόγο -έχουν προγραμματίσει να καταθέσουν τις δηλώσεις τους μετά τις εκλογές.

πηγή: newsit.gr

Pin It on Pinterest