Αυτές είναι οι προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα

Τους βασικούς άξονες της νέας κυβέρνησης παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, την πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε και η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για:

Τους στόχους της κυβέρνησης

 • Η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, η ανάκαμψη και η επιστροφή στην ανάπτυξη, η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, η πάταξη της διαφθοράς είναι οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης μας.
 • Στο τέλος της 4ετιας να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα, που θα έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια, θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μια Ελλάδα που θα μπορεί να κρατά τους νέους εδώ, μια Ελλάδα που θα χει αποκαταστήσει το κύρος της, μια Ελλάδα που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Ο στόχος και το όραμα αυτό, είναι εφικτό να το καταφέρουμε σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο. Αυτή η βουλή θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση.
 • Ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος. Θα είμαι μια πολιτική περίοδος γεμάτη προκλήσεις για την κοινωνία, την οικονομία και το πολιτικό σύστημα.
 • Έχουμε εντολή να ξεκινήσουμε πορεία μεταρρυθμίσεων για να αποκαταστήσουμε αδικίες.
 • Έχουμε την εντολή για εφαρμογή των συμφωνηθέντων για να βγούμε από την επιτροπεία αλλά και για τομές και μεταρρυθμίσεις, για να αποκαταστήσουμε αδικίες.

Την οικονομία και την εφαρμογή της Συμφωνίας με τους δανειστές

 • Η ελληνική οικονομία πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
 • Τα περισσότερα βήματα έχουν γίνει από τον καιρό της διαπραγμάτευσης. Είναι μια δύσκολη συμφωνία αλλά εγγράφει την αντίσταση του λαού μας και της κυβέρνησης, για μια άλλη πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης.
 • Καταφέραμε να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα της χώρας και να κλείσουμε οριστικά την συζήτηση για το Grexit. Θέλουμε σταθερότητα που να διασφαλίζει τους όρους για να πραγματοποιήσουμε τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Σταθερότητα δεν σημαίνει για μας στασιμότητα και αναπαραγωγή κατεστημένων εξουσιών.
 • Σε αυτή την προσπάθεια ισχυρή αντιπολίτευση θα είναι το ολιγαρχικό και χρεοκοπημένο καθεστώς που θα κάνει τα πάντα για να μην αλλάξει τίποτα. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε και θα συγκρουστούμε για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια.
 • Ο δικός μας στόχος είναι να ανοίξουμε το δρόμο για ένα νέο οικονομικό παραγωγικό μοντέλο. Ο δικός μας στόχος είναι να βαδίσουμε έναν άλλο δρόμο, όχι αυτόν που προτείνει η νεοφιλελεύθερη ελίτ.
 • Απέναντι στην αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική εμείς προτείνουμε ένα νέο μοντέλο που οι πολλοί μπαίνουν πάνω από το κέρδος των λίγων. Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο οδήγησε σε μεγάλες κοινωνικές αδικίες διευρύνοντας τις ανισότητες και απέτυχε παταγωδώς. Συρρίκνωσε την οικονομία κατά 25% του ΑΕΠ και εκτόξευσε την ανεργία προκαλώντας κοινωνικές αντιδράσεις.

Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ανάπτυξη

 • Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Και εμπιστοσύνη σημαίνει τακτοποιημένα δημόσια οικονομικά, αλλά και ισχυρό τραπεζικό σύστημα.
 • Στοχεύουμε σε αναπτυξιακές επενδύσεις από ιδιώτες με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμένες ενέργειες. Αναγκαία συνθήκη η υλοποίηση της συμφωνίας, αλλά όχι ικανή από μόνη της. Οι κρίσιμοι μήνες είναι οι επόμενοι 20 για να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να βγούμε στις αγορές.
 • Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Η επιτυχής ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης είναι το κλειδί που θα ανοίξει τη πόρτα της αναγκαίας απομείωσης του χρέους.
 • Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους για αρχή της ανάπτυξης. Εξυγίανση του πιστωτικού συστήματος από τα κόκκινα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 • Το πρώτο εξάμηνο του ‘16, θα επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ιδιωτικές επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα.
 • Απομείωση χρέους, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων οι 3 άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.
 • Ρήτρα ανάπτυξης και περίοδος χάριτος για να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο και να υποστηρίξουμε την ιδιωτική επένδυση και το κοινωνικό κράτος.
 • Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς και επιτρέψτε μου την εκτίμηση: για λόγους κυρίως πολιτικούς και όχι οικονομικούς. Το ελληνικό κράτος να αγοράζει επί της ουσίας τις τράπεζες, αφήνοντας όμως το management τους, στους προηγούμενους μετόχους. Η τελευταία ευκαιρία των τραπεζών η επερχόμενη κεφαλαιοποίηση. Δεσμευόμαστε πως οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το ανάλογο μάνατζμεντ από το κράτος. Η περίοδος των εξαρτήσεων, η περίοδος της διαπλοκής και των πελατειακών διευθετήσεων έχει ήδη τελειώσει.

Την υλοποίηση της συμφωνίας και τις 4 «μάχες»

 • Συγκροτούμε Ειδικό Φορέα Προσέλκυσης Επενδύσεων. Θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία του αναγκαίου εθνικού πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την ενίσχυση δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων.
 • Έχουμε μπροστά μας 4 μάχες. Τα κόκκινα δάνεια. Να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.
 • Η δεύτερη μάχη είναι η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Ταυτόχρονα θέλουμε τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
 • Η συμφωνία περιέχει αρκετά δύσκολα σημεία. Η επιμονή των δανειστών δεν ήταν δυνατόν να καμφθεί παντού.
 • Θα προχωρήσουμε άμεσα στην αναστολή του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοέμβρη.
 • Είναι γνωστό πως το ελληνικό κράτος έχει ένα από τα πιο αναποτελεσματικά συστήματα στην Ευρώπη για απαλλαγές και τεκμήρια που προβλέπονται σε εκατοντάδες νόμους. Προτεραιότητα φορολογική μεταρρύθμιση με απλοποιημένο, σταθερό και δίκαιο σύστημα.
 • Απορρόφηση ΕΣΠΑ και δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων. Στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ τόσο από το ΕΣΠΑ του 2007-2013 όσο και από το νέο πρόγραμμα 2014-2020.
 • Να ενισχυθούν οι τομείς όπου η χώρα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει στόχο τη μετάβαση σε μία οικονομία υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης.
 • Ίδρυση νέας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας για ενίσχυση τουρισμού, ναυτιλίας, αγροτικού τομέα, ενέργειας και παραγωγικών δομών.
 • Κρίσιμη η δοκιμασία για το χαρακτήρα του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας που πρέπει να διασφαλίζει την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Στο πλαίσιο του Ταμείου πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και την ίδια στιγμή να εξασφαλιστούν όροι ώστε η αξιοποίηση να γίνεται με βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον με αδιάβλητες διαδικασίες και χωρίς υπόνοιες πελατειακών σχέσεων.

Τους αγρότες, τη δημόσια διοίκηση και την ψηφιακή πολιτική

 • Άξονες για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας για τους αγρότες: Αξιοποίηση συνολικών πόρων 20 περίπου δισ. ευρώ στην προγραμματική περίοδο 2015- 2021 για την αγροτική παραγωγή. Επανακαθορισμός της έννοιας «αγρότης κατά κύριο επάγγελμα», με στόχο τη διαφορετική φορολογική μεταχείριση και τον πραγματικό προσδιορισμό. Ο προσδιορισμός του επαγγέλματος του αγρότη θα γίνει και μέσω των βιβλίων εσόδων – εξόδων που θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα ΦΠΑ.
 • Η δημόσια διοίκηση είναι το εργαλείο για την επίτευξη των στόχων μας και είμαστε δεκαετίες πίσω, το διαπιστώσαμε στην πράξη. Η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής με την κατάστασή του να επιδεινώνεται τα τελευταία 5 χρόνια. Στόχος μας η εκ βάθρων μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης για να επιτελέσει τον οργανωτικό της χώρο.
 • Σειρά παρεμβάσεων για το προσωπικό στη δημόσια διοίκηση που αδίκως έχει λοιδωρηθεί: Νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης και νέο πειθαρχικό δίκαιο. Θέσπιση ειδικού μητρώου για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης με υψηλά προσόντα. Έως το Σεπτέμβρη του ’16, οι θέσεις να στελεχώνονται από τη δεξαμενή του νέου μητρώου. Σύστημα εσωτερικής κινητικότητας στο δημόσιο τομέα.
 • Ψηφιακή πολιτική: Νέο εθνικό, στρατηγικό σχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ευρυζωνικότητα. Επέκταση και ολοκλήρωση ευρυζωνικών τηλεφωνικών δικτύων. Ένα δισ. ευρώ για έργα τεχνολογιών και πληροφορικής από τους κοινοτικούς πόρους.
 • Καταρτίζουμε 3ετές σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Την υγεία, την παιδεία και την απασχόληση

 • Η κρίση είναι κρίση πολιτική, ηθική και θεσμών, εκτός από οικονομική. Έχουμε στόχο να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο. Προοδευτικό σύστημα για την κοινωνική προστασία, ανάλογο του ΕΣΥ. Έκδοση καρτών μετακίνησης για ΑμεΑ, πολύτεκνους, τριτέκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών. Ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων. Σχολικά γεύματα για τους μαθητές δημοτικών σχολείων. Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «αγορές χωρίς μεσάζοντες».
 • Νέα προγράμματα απασχόλησης για 100.000 άνεργους. Από τον Μάρτη του 16 ένταξη επιπλέον 150.000 ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης. Ειδικά προγράμματα σε περιοχές με μεγάλα προβλήματα ανεργίας.
 • Στον τομέα της υγείας, στόχος είναι η οικοδόμηση συστήματος καθολικής κάλυψης.
 • Δεσμευόμαστε για την άμεση απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά, ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα για τον έλληνα πολίτη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε σε δράσεις και πολιτικές που θα προάγουν, την βασική και την κλινική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.
 • Προχωράμε στις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη και καθολική πρόσβαση στο ΕΣΥ.
 • Προχωρούμε σε 1.093 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015 και 2.500 νέες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών υγείας το επόμενο διάστημα. Ανοίγουμε τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και η φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό. Αξιολογούμε άμεσα το σύνολο των διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικαθιστούμε όσες κριθούν αναποτελεσματικές.
 • Εμβληματικός στόχος στον τομέα της Υγείας είναι η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Μονάδες υγείας γειτονιάς.
 • Ένα σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ένα σύγχρονο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ένα νέο νομικό πλαίσιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Ένα νέο χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας ώστε τα πανεπιστήμια, τα τεχνολογικά και τα ερευνητικά ιδρύματα.
 • Θα συζητηθούν και οι ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο ήδη δημοσιευμένο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για την Γ/βάθμια εκπαίδευση.
 • Προγράμματα απασχόλησης για περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων επιστημόνων.

Το ασφαλιστικό

 • Το ασφαλιστικό μας σύστημα αδυνατεί να εξυγιανθεί όσες περικοπές και αν γίνουν χωρίς να υπάρξει λύση του προβλήματος.
 • Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι ότι υστερεί σε έσοδα. Πρέπει να αυξήσουμε τους πόρους που εισρέουν στο σύστημα. Συνολικά 14 δισ. συντάξεων περικόπηκαν στα πρώτα χρόνια του μνημονίου. Τίποτα δεν κερδίσαμε από αυτό.
 • Να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020. Επιλέγουμε να μεταρρυθμίσουμε το ασφαλιστικό συνολικά με κοινωνική δικαιοσύνη.
 • Ενιαίοι κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τις επόμενες γενιές. Μεγάλη και μακρά η προσπάθεια για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και σε αυτό χρειάζεται εθνική προσπάθεια.
 • Στόχευση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε μεγαλοοφειλέτες μέσα από την αξιοποίηση της σχετικής λίστας των ασφαλιστικών ταμείων.
 • Θέλουμε όλες τις δυνάμεις μαζί μας με προτάσεις και όχι με αφορισμούς για να συγκροτήσουμε βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για το μέλλον της κοινωνίας.

Τους φόρους και τη φοροδιαφυγή

 • Να σταματήσουμε τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τη φοροδιαφυγή. Καμιά τομή δεν μπορεί να γίνει αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη.
 • Να ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων που έχει ξεκινήσει ήδη το ΣΔΟΕ.
 • Να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες των φοροφυγάδων, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ. Να παταχθεί το λαθρεμπόριο καπνού και αλκοόλ, να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις, να ελεγχθεί η αδειοδότηση των συχνοτήτων για τα ΜΜΕ, να υποστηριχθεί η δικαιοσύνη για έρευνες πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Το προσφυγικό

 • Έχουμε να διαχειριστούμε μια τεράστια προσφυγική κρίση που φέρνει στην επιφάνεια τις πολιτικές διαφορές στην Ευρώπη. Απέναντι στη λογική των φρουρίων και των φραχτών, εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αποδείξουμε πως η φιλοξενία και η αλληλεγγύη είναι κυρίαρχες αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και πρέπει να γίνουν πράξη.
 • Πετύχαμε την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστσης για 120 χιλιάδες επιπλέον πρόσφυγες κι έτσι θα συνεχίσουμε.
 • Εννοιοποίηση των δομών του υπ. Εσωτερικών. Πέντε hot spots στα νησιά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ.
 • Η Ελλάδα να είναι πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας για να βρούμε λύσεις για την ειρηνική λήξη των συγκρούσεων.

Την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή εκλογικού νόμου

 • Χωρίς την κινητοποίηση των πολιτών, χωρίς την πολιτική αντιπαράθεση, καμία μεγάλη αλλαγή, καμία ρήξη με το παλιό δεν είναι εφικτή. Απαραίτητη μια νέα συμμαχία με το λαό που δεν θα είναι παθητικός θεατής, αλλά θα πάρει στα χέρια του τη σύγκρουση με την οικονομική ολιγαρχία και τα δίκτυα της πολιτικής εξουσίας.
 • Θέλω από το βήμα αυτό να δεσμευτώ ότι σε αυτή την 4ετια θα ανοίξουμε τα μεγάλα ζητήματα για την ενίσχυση των δημοκρατικών δομών, για θεσμούς δημοκρατικής συμμετοχής, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.
 • Δεσμεύομαι σήμερα ότι άμεσα θα ανοίξει πολιτικός και κοινωνικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος. Αναθεωρητική η επόμενη Βουλή.
 • Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια κυβέρνηση των δυνάμεων που μας έστειλαν εδώ, τον ελληνικό λαό. Γιατί θέλουμε στο τέλος της μέρας να δίνουμε λογαριασμό στο λαό και μόνο στον ελληνικό λαό και όχι στις οικονομικές εξουσίες και την ολιγαρχία. Βούληση μας να επιστρέψουμε την εξουσία σε αυτούς που μας την δίνουν, σε αυτούς που ανήκει. Από τον λαό προερχόμαστε και σε αυτόν θέλουμε να επιστρέψουμε την εξουσία που μας δίνει.

Pin It on Pinterest