Ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα τουρισμού τρίτης ηλικίας από Γερμανία

Με την ευκαιρία της άφιξης των πρώτων Γερμανών συνταξιούχων που έρχονται στη Ρόδο μέσω του προγράμματος τουρισμού τρίτης ηλικίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του δημάρχου Ρόδου Στάθη Κουσουρνά συνάντηση εργασίας, στην οποία μετείχαν ο προεδρος της ΕΞΡ κ. Αντ. Καμπουράκης, ο πρόξενος της Γερμανίας στη Ρόδο κ. Δημ. Γιώρτσος, ο Διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Χαρ. Παλογιαννίδης και ο καρδιολόγος κ. Π. Μπακίρης., ενώ από γερμανικής πλευράς ήταν ο δρ Νόρμπερτ Χέλλερ, εκπρόσωπος του Γερμανού υφυπουργού Αναπτυξιακής Συνεργασίας κ. Φούχτελ, ο κ. Φρέντριχ, διοικητικό στέλεχος της κλινικής Bavaria και η κα Καλαϊτζή, γιατρός στην εν λόγω κλινική.
Ο δήμαρχος κ. Κουσουρνάς θύμισε, μετά τις ευχές για το «καλωσορίσατε», ότι είχε προηγηθεί άλλη μία συνάντηση, όταν το πρόγραμμα βρισκόταν ακόμη υπό συζήτηση, και τότε είχε συμφωνηθεί ότι την ευθύνη του συνολικού σχεδιασμού του προγράμματος θα την έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ ο Δήμος Ρόδου από την πλευρά του θα έχει την ευθύνη των υποδομών. Παράλληλα, οι αφίξεις των πρώτων τουριστών θα αποτελούσαν πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να διαπιστωθούν στην πράξη τα πρόβλήματα και οι ελλείψεις και να συντονιστούν οι ενέργειες των ενδιαφερομένων μερών.
Ο κ. Γιώρτσος από την πλευρά του τόνισε ότι η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού έχει ιδιαίτερες ανάγκες, αφού αφορά μια ηλικιακή ομάδα που έχει στατιστικά περισσότερα προβλήματα υγείας ή/και κινητικότητας, κάτι που σημαίνει μέριμνα για προσβασιμότητα στις υποδομές της πόλης (πεζοδρόμια, διάδρομοι στις παραλίες κ.λπ.).
Η Ένωση Ξενοδόχων, όπως είπε ο κ. Καμπουράκης, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την συγκεκριμένη μορφή, αρκεί να υπάρξει συντονισμός και πλήρης καταγραφή των αναγκών.
Ο κ. Κουσουρνάς επεσήμανε ότι για το θέμα της προσβασιμότητας έχει αναλάβει ο Σὐλλογος ΑμΕΑ την καταγραφή των ελλείψεων. Για το ιατρικό κομμάτι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με τη Σχολή Νοσοκόμων, ενώ για τα έργα που θα χρειαστεί να γίνουν στο θέμα των υποδομών θα επιδιωχθεί η εξεύρεση πόρων από το 2ο ΕΣΠΑ, ενώ μέχρι τότε μπορούν να γίνουν μικρές παρεμβάσεις . Το σημαντικό πάντως είναι να εξασφαλισθεί ότι θα υπάρξει μόνιμη και αυξανόμενη ροή τουρισμού αυτής της κατηγορίας , ώστε να υπάρξει και το αντίστοιχο ενδιαφέρον για να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις.

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest