Με μελτέμια και πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Ειδικότερα, θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής «ξεχύνονται» τις επόμενες ημέρες και η μεγαλύτερη έντασή τους φαίνεται να εστιάζεται προς την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Τις πιο υψηλές θερμοκρασίες τις περιμένουμε τις επόμενες ημέρες στη δυτική Ελλάδα (37, 38, πιθανόν ακόμη και 39 βαθμούς), προς τη δυτική Στερεά, αλλά και προς το νότιο, νοτιοανατολικό Αιγαίο θα έχουμε θερμοκρασίες 36-37 βαθμούς.
Λίγο όμως πιο ανατολικά, τα μελτέμια – το φυσικό «κλιματιστικό» της χώρας μας – θα μετριάζουν τα επίπεδα της ζέστης, ταυτόχρονα όμως θα ανεβάζουν σημαντικά τα επίπεδα κινδύνου πυρκαγιάς.
Ο Σάκης Αρναούτογλου παρουσιάζει σε διάγραμμα τη μέση μέγιστη θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά έως τις 25 Ιουνίου, την επομένη του Αγίου Πνεύματος δηλαδή. Σύμφωνα με τον ίδιο, έως και το παραπάνω χρονικό διάστημα δεν αναμένεται κάτι ιδιαίτερο από πλευράς βροχών ενώ οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα διατηρηθούν εξασθενημένοι και μόνο στο Αιγαίο και κυρίως από το ύψος των Σποράδων και νοτιότερα θα επικρατήσουν μελτέμια εντάσεως 6-7 και τοπικά στις Κυκλάδες 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το Σάββατο.
Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θ. Κολυδάς, τόνισε σε ανάρτησή του πως θα υπάρξει εμμονή της ζέστης χωρίς ακραίες τιμές, ενώ τοπικά το μελτέμι θα δροσίσει τα ανατολικά, όμως με αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιών.
«Με θερμοκρασίες κατά 4 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στην Αθήνα (1) όπως προκύπτει από το σχετικό μετεώγραμμα, κάτι το οποίο δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις ως καύσωνα (2) . Παρόλα αυτά δεν θα πάψει η ζέστη να είναι αισθητή σε πολλές περιοχές, κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και στα δυτικά .
Για βροχές βέβαια ούτε λόγος (3), ενώ το μελτέμι θα απαλύνει σαφώς την κατάσταση στα ανατολικά-όπως γίνεται πάντοτε στο Αιγαίο- κυρίως σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βόρεια Κρήτη (4) Έχουμε βέβαια υπόψιν μας ότι λόγω της ζέστης, του δυνατού αέρα και της ξηρασίας, υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές.
Κατά τα άλλα στο Ανατολικό Αιγαίο όπου οι αέριες μάζες έρχονται από το εσωτερικό της Τουρκίας οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές, όπως επίσης και στη νότια Κρήτη λόγω των καταβατικών βοριάδων», σημειώνει ο κ. Κολυδάς.
Παράλληλα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας κατά το διάστημα Τρίτη – Παρασκευή, 18 – 21.06.2024.
Αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (6-7 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και αυξάνουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες από Τρίτη 18 έως και (τουλάχιστον) την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot – Dry – Windy (Εικόνα 1).
Ειδικότερα, την Τρίτη 18.06.2024 (Χάρτης 1):
- Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Ν. Σάμο (τοπικά) και Ν. Κρήτη.
- Υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία (τοπικά) και Λήμνο (τοπικά).