Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων: Επιφυλακτικοί οι ξενοδόχοι στις προσλήψεις για εποχική εργασία

Επιφυλακτικοί είναι οι ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες της Ελλάδας για την τουριστική σεζόν. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδος Γρηγόριος Τάσιος δηλώνει στο kedenews.gr πως παρά τις δυσκολίες, προσπαθούν να διατηρήσουν ένα αίσθημα αισιοδοξίας καθώς η τουριστική κίνηση αναμένεται να κριθεί και από το «χρώμα» της Ελλάδας στον επιδημιολογικό χάρτη που μέχρι στιγμής βρίσκεται στο «κόκκινο». Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Τάσιος μπορεί μεν να ανακοινώθηκε μια ημερομηνία «ανοίγματος» της χώρας για τον τουρισμό, ωστόσο αυτό έγινε περισσότερο για συμβολικούς λόγους χωρίς να «ωφελεί να ωραιοποιούμε την κατάσταση και να τρέφουμε μάταιες ελπίδες».

Μετά το δεύτερο μισό του Ιουνίου θα μπορούσαμε να έχουμε μαζική ροή τουριστών

Ο κ. Τάσιος εξηγεί πως πολλοί είναι οι παράμετροι που αναμένεται να διαδραματίσουν την πορεία της τουριστικής σεζόν του 2021. Ειδικότερα, αναφέρει πως: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν συγχρονισμένα και μόνον όταν επιτευχθούν μπορούμε να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες. Πρώτο και βασικό η επίσπευση του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος, μαζί με υψηλό επίπεδο ατομικής ευθύνης για την τήρηση των μέτρων προστασίας. Όσο πιο γρήγορα χτίσουμε ένα υψηλό τείχος ανοσίας στην ελληνική κοινωνία τόσο πιο γρήγορα θα άρουμε και τις επιφυλάξεις των επισκεπτών μας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο «κόκκινο». Γι’ αυτό και ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή να δοθεί προτεραιότητα για τους ανθρώπους του τουρισμού στο εθνικό εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και ήρθαμε σε επαφή με όλες τις ξενοδοχειακές ενώσεις – μέλη μας ώστε να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Μείζον ζήτημα είναι επίσης η οριστικοποίηση των κανόνων που θα ισχύσουν για τα ταξίδια στην Ε.Ε.

Η εκφρασμένη βούληση για τη θεσμοθέτηση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού ήταν το σωστό πρώτο βήμα όμως δεν έχουν γίνει ακόμη, με ευθύνη των χωρών του Βορρά, τα επόμενα βήματα για όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν. Σε αυτά προσθέστε και την ανάγκη για την αναβάθμιση των χερσαίων συνόρων και τη στελέχωση τους, ώστε οι διελεύσεις των επισκεπτών μας να μην γίνονται μέσα σε συνθήκες ταλαιπωρίας όπως συνέβη πέρυσι με τα χιλιόμετρα αναμονής που μας στοίχισαν ακριβά. Σε ένα τόσο δύσκολο καλοκαίρι δεν έχουμε την πολυτέλεια χαμένων οδικών αφίξεων όταν ο οδικός τουρισμός έχει πλέον κρίσιμη σημασία για το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως όλα αυτά για να γίνουν και να γίνουν σωστά απαιτούν χρόνο και στο καλύτερο σενάριο θα μπορούμε μετά το δεύτερο μισό του Ιουνίου να έχουμε μαζική ροή τουριστών.»

Επιφυλακτικοί οι ξενοδόχοι στις προσλήψεις για εποχική εργασία

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι ξενοδόχοι αναφορικά με τις προσλήψεις για εποχική εργασία καθώς το πλήγμα και οι απώλειες στον κλάδο είναι δεδομένες. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων τόνισε πως «Οι άνθρωποί μας είναι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο των επιχειρήσεών μας. Γι’ αυτό άλλωστε από την αρχή αυτής της μεγάλης περιπέτειας, ήταν σταθερή επιδίωξη των προτάσεών μας η στήριξη της απασχόλησης και σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε. Μακάρι η εξέλιξη των πραγμάτων να είναι τέτοια που να μας επιτρέψει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την προσφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στην απασχόληση. Όμως αυτή την ώρα μόνο ευχή μπορούμε να κάνουμε…»

Οι απώλειες του ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 ανήλθαν στο -78%

Σκεπτικοί είναι ακόμη πολλοί ξενοδόχοι για το αν θα ανοίξουν ή όχι για φέτος τα καταλύματα τους. Ο κ. Τάσιος εξήγησε στο kedenews.gr πως οι απώλειες είναι δεδομένες. Μάλιστα, σύμφωνα με «την έρευνα του ΙΤΕΠ σύμφωνα με την οποία το 2020 ο ξενοδοχειακός τζίρος κατακρημνίστηκε στο -78%. Από κει και πέρα η λειτουργία κάθε επιχείρησης εξαρτάται από ένα και μόνο πράγμα, από το αν έχει πελάτες. Γι’ αυτό όπως σας είπα και είναι το χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη που θα καθορίσει την εξέλιξη της σεζόν. Κόκκινο στα επιδημιολογικά δεδομένα σημαίνει και βύθιση στο κόκκινο για τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Κάθε ξενοδόχος λοιπόν θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα που έχει μπροστά του και κυρίως αν το ξενοδοχείο του έχει τις κρατήσεις και τις πληρότητες εκείνες που του εξασφαλίζουν μια βιώσιμη λειτουργία και έτσι θα πάρει την απόφαση για το αν θα ανοίξει ή όχι.»

Πηγή: kedenews.gr

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ