Πρεμιέρα για την εστίαση – Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Πρεμιέρα σήμερα για τα καταστήματα εστίασης μετά από έξι μήνες λουκέτου και οι επιχειρηματίες έχουν προετοιμάσει τους εξωτερικούς τους χώρους σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και είναι έτοιμοι να υποδεχτούν ξανά πελάτες.

Η επιτάχυνση του μαζικού εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία», η συμπληρωματική ασφάλεια που δίνουν τα self tests αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες δίνουν το «κλειδί» στην κυβέρνηση για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τονώνοντας την ψυχολογία των πολιτών και δημιουργώντας τις συνθήκες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Επόμενοι σταθμοί της επιστροφής μας σε κανονικότητα είναι : α) το άνοιγμα Γυμνασίων – Δημοτικών στις 10 Μαΐου με υποχρεωτικά τεστ αυτοδιάγνωσης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό και β) πέντε ημέρες μετά το άνοιγμα του Τουρισμού με ειδικές προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ.

Την ίδια ημέρα, στις 15 Μαΐου, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, καταργείται η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος sms για οποιαδήποτε μετακίνηση, ενώ θα ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Εν τω μεταξύ, κανονικά συνεχίζονται από σήμερα και οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, καθώς έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας 45-49 ετών, ενώ ήδη εμβολιάζονται οι ηλικιακές κατηγορίες 30-39 και 40-44, με στόχο ο μισός πληθυσμός να έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούνιο.

Με sms για καφέ ή φαγητό

Κατά μία ώρα διευρύνεται το ωράριο μετακίνησης των πολιτών από σήμερα, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 23:00, από 22:00 που ίσχυε μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, και θα λήγει στις 5 τα ξημερώματα.

Φυσικά, όλες οι μετακινήσεις θα εξακολουθήσουν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, όπως ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να βρεθούν σε ένα εστιατόριο ή καφέ και έως τις 10:45 το βράδυ, θα κάνουν χρήση του κωδικού 6 στο 13033.

Αναλυτικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την εστίαση

Τα μέτρα με τα οποία θα επαναλειτουργήσει η εστίαση ως κεντρική ιδέα έχουν, την διασφάλιση των αποστάσεων. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν ως εξής:

-Τα εστιατόρια και τα καφέ θα λειτουργήσουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους

-Υποχρεωτική η πραγματοποίηση self test δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης.

-Επιτρέπεται η παρουσία καθήμενων μόνο πελατών.

-Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

-Υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.

-Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

-Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με την διάταξη τους (90cm -1,2m και 1,8m κατά περίπτωση).

-Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες: α) με την τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και β) απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.

-Κλειστά 23:00-05:00

Τι ισχύει για τα ξενοδοχεία

Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό Χώρο. Κατ’ εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ