«Πράσινο φως» από την Αρχαιολογία για την επένδυση Αγγελιάδη στην Αφάντου

Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στην Αφάντου, όχι μόνο δεν αποτελούν εμπόδιο για την πραγματοποίηση της επένδυσης, αλλά μπορούν, μέσα από την κατάλληλη ανάδειξή τους, να της προσδώσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, για τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών τομών που διενέργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στην Αφάντου της Ρόδου, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε το σχετικό ανακοινωθέν του υπουργείου Πολιτισμού:

Το ακίνητο Αφάντου, σύμφωνα και με το εγκεκριμένο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) έχει διαιρεθεί σε δύο επιμέρους περιοχές, το Βόρειο και Νότιο Αφάντου, στις οποίες, από 12 Απριλίου έως και 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές αρχαιολογικές έρευνες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Στο ακίνητο «Νότια Αφάντου» διανοίχτηκαν συνολικά 475 αρχαιολογικές τομές σε συνολικά 156 χωροθετημένους τομείς και αποκαλύφθηκαν οικοδομικά κατάλοιπα, πιθανότατα ελληνιστικής περιόδου, καθώς και κατάλοιπα εγγειοβελτιωτικών έργων της εποχής της Ιταλοκρατίας .

Κατά τη δοκιμαστική διερεύνηση στο ακίνητο «Βόρειο Αφάντου» διανοίχτηκαν συνολικά 366 αρχαιολογικές τομές και εντοπίστηκαν αρχαία σε τρεις από τις έντεκα συνολικά θέσεις που ερευνήθηκαν. Οριοθετήθηκε αρχαίο νεκροταφείο, που χρονολογείται μετά τα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., στην ανατολική πλευρά του λόφου της Βίγλας σε μία έκταση περίπου 40 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία η δοκιμαστική έρευνα στο ακίνητο Αφάντου κατέδειξε ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν δεν παρεμποδίζουν την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής δήλωσε: «Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στην Αφάντου όχι μόνο δεν αποτελούν εμπόδιο για την πραγματοποίηση της επένδυσης, αλλά μπορούν , μέσα από την κατάλληλη ανάδειξή τους, να της προσδώσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία.

Με τον τρόπο αυτό, μετά τις πολύκροτες υποθέσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού και στην περίπτωση της Αφάντου δικαιώνεται για μια ακόμη φορά η στρατηγική που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, για το συνδυασμό της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας».

Υπενθυμίζεται, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», ότι στα τέλη του 2017, υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο ήρθη η εμπλοκή που είχε προκαλέσει η απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά για την περιοχή Αφάντου της Ρόδου όπου έχει κάνει επένδυση ο ομογενής επιχειρηματίας εκ Νέας Υόρκης κ. Μερκούριος Αγγελιάδης.

Η απόφαση στόχευε στην αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή.

Το εν λόγω μνημόνιο, που έχει ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου, κοινοποιήθηκε στον κ. Αγγελιάδη στις 13 Δεκεμβρίου 2017. Το είχαν υπογράψει η κ. Μαρία Μιχαηλίδου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού, που και για το ΤΑΙΠΕΔ είναι ο εκτελεστικός του πρόεδρος κ. Αρης Ξενόφος.

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Μερκούριος Αγγελιάδης είχε πει ότι «αυτό που αποφασίσθηκε τώρα το είχαμε προτείνει πριν από δύο χρόνια. Οταν ήταν υπουργός Πολιτισμού ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος είχε βγάλει όλο το Ελληνικό και το Αφάντου αρχαιολογικό, είχαμε πει τότε ότι δεν νομίζουμε ότι το Αφάντου είναι αρχαιολογικό, εκτός από το βουνό το λεγόμενο Ερημόκαστρο στο οποίο υπάρχουν αρχαία και μάλιστα υπήρχε και μέσα στη σύμβαση που μας είχαν δώσει. Στο υπόλοιπο, από τη γειτονιά και από ανθρώπους που έκτισαν γύρω, δεν βρήκαν τίποτε.

»Είχαν πει πως αν υπάρχει ο Κολοσσός της Ρόδου θαμμένος κάτω από οικόπεδο του γκολφ δεν μας πειράζει διότι δεν σκάβουμε εκεί, αλλά εκεί που θα χτίσουμε μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικά τομές με δύο αρχαιολόγους οι οποίοι να επιτηρούν, πράγμα το οποίο δεν μας πειράζει διότι δεν έχουμε υπογράψει, είμαστε ανοιχτοί και θα δούμε. Αν τα ευρήματα είναι πάρα πολλά θα πούμε ότι δεν γίνεται».

Ο κ. Αγγελιάδης είπε ότι «οι σύμβουλοί μου στη Ρόδο μου είπαν ‘Μάικ μην κτίσεις με αρχαιολόγους πάνω από το κεφάλι σου με το ταγάρι στο χέρι, την πετσέτα την άσπρη και την σκουπίτσα και να καθυστερούν’. Κι έτσι τους είπα ότι με αρχαιολογία δεν κτίζουμε. Τώρα έπειτα από τρία χρόνια έρχονται να μας πουν ότι δέχονται τομές και μάλιστα να πληρώσουν και οι ίδιοι, πράγμα που είχαμε πει να επιβαρυνθούμε εμείς τα έξοδα».

Πρόσθεσε πως «τώρα δίνεται ένα τέλος, θα πω προχωρούμε. Θα πάνε οι ίδιοι, (εννοεί οι κρατικοί) εμείς φυσικά θα έχουμε τους αντιπροσώπους μας εκεί να κάνουν τις τομές. Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχει πληθώρα αρχαίων θα προχωρήσουμε να υπογράψουμε το συμβόλαιο και έχω το κεντρικό σχέδιο -masterplan- από μεγάλους αρχιτέκτονες για το οποίο ξόδεψα αρκετά χρήματα».

Ο κ. Αγγελιάδης μας πληροφόρησε ότι «αυτό που θα χτιστεί είναι έργο εκτιμημένο περίπου 400 με 450 εκατομμυρίων ευρώ, υπάρχουν πολλοί επενδυτές που δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Η Ρόδος είναι προορισμός». Και συνέχισε: «Για μένα είναι έργο ψυχής, με το αζημίωτο φυσικά, και θα γίνει ένα στολίδι του νησιού. Θα φέρει ένα άλλο είδος τουρισμού και θα επεκταθεί».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Αγγελιάδη, «θα γίνουν περί τα 200 σπίτια για παίκτες του γκολφ, μαρίνα, ελικοδρόμιο, ξενοδοχεία έξι και τεσσάρων αστέρων, δυναμικότητας 1.800 κλινών. Ονειρό μου επίσης είναι να χτίσω σε μία γωνία κι ένα Κέντρο Αποκατάστασης διότι έχω μία αδελφή που πάσχει από πολιομυελίτιδα κι έχω ζήσει αυτό το δράμα». Και συμπλήρωσε: «Οταν όλα πάνε καλά μπορούμε να αρχίσουμε τον επόμενο χρόνο μέσα στο 2018».

Pin It on Pinterest