Πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Ρόδου το workshop «Πράξεις Κοινωνικής Βιωσιμότητας στο Δήμο Ρόδου» με τις κοινωνικές υπηρεσίες του νησιού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το workshop παρουσίασης του Σχεδίου δράσης «Πράξεις Κοινωνικής Βιωσιμότητας στο Δήμο Ρόδου» του προγράμματος Στέγαση και Εργασία για Άστεγους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Οργάνωσης του Δήμου Ρόδου, τη Δευτέρα 11 Απριλίου και ώρα 12:30 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το workshop χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γ. Σταμάτης, ο οποίος επισήμανε ότι το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για αστέγους», ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό μοντέλο, αποτελεί το πιο ενεργητικά ενταξιακό πρόγραμμα, αξιοποιώντας εθνικούς πόρους προς ένα προληπτικό και δυναμικό μοντέλο στέγης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Γ. Πατσάης ο οποίος επισήμανε την προστιθέμενη αξία του προγράμματος στην κοινωνική και οικονομική επανένταξη των αστέγων. Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γ. Τριάντος έκανε εκτενή αναφορά στις νέες δομές αστέγων (ανοιχτό κέντρο ημέρας και υπνωτήριο) που αναμένεται να λειτουργήσουν τον Ιούνιο. Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 κ. Ιωαν. Δημόπουλος επιδοκίμασε το πρόγραμμα που συμβάλλει τα μέγιστα στον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της αστεγίας που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή του κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη.

Στη συνέχεια η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Σχεδίου Δράσης και Αν. Προϊσταμένη Δ/νσης Προγραμματισμού και Οργάνωσης κα. Χρ. Καραγιάννη παρουσίασε τους άξονες του σχεδίου «Πράξεις Κοινωνικής Βιωσιμότητας στο Δήμο Ρόδου», που αποβλέπουν τόσο στην 24μηνη επιδότηση ενοικίου, όσο και στην επιδότηση της απασχόλησης και της απόκτησης επαγγελματικών δεξιοτήτων. Παρουσιάστηκαν τα στοιχεία των συνολικά 20 ωφελούμενων νοικοκυριών, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το Υπουργείο. Η υποδοχή και η κοινωνική έκθεση των ωφελούμενων πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας. Στο σύνολο των 45 ωφελούμενων το 51,1% είναι ενήλικες (31,1% άνδρες και 20% γυναίκες) και το 48,9% παιδιά. Οι ηλικίες των ενηλίκων είναι από 25 έως 44 ετών το 47,8%, από 45 έως 66 ετών το 43,5% και άνω των 67 ετών το 8,7%. Το 52,2% είναι άγαμοι και το 60,9% δεν έχει ολοκληρώσει την Υποχρεωτική Εκπαίδευση. Πρόκειται κυρίως για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, αν και υπάρχουν ανάμεσα στους ωφελούμενους 3 γυναίκες φιλοξενούμενες του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ρόδου και 3 οικογένειες Ρομά, που διαμένουν σε καταυλισμό. Το 45% των ωφελούμενων διαμένει σε ακατάλληλο κατάλυμα, ενώ το 20% στο δρόμο. Τέλος, το 95,6% δηλώνει ανεργία, το 56,5% λαμβάνει κάποιο προνοιακό επίδομα (με μέσο όρο εισοδήματος τα 257€ μηνιαίως), ενώ το 39,1% δεν έχει κανένα απολύτως εισόδημα.

Στο workshop συμμετείχαν από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά ο κύριος Αντ. Γιασιράνης και οι κυρίες Β. Αποστολάκη, Ευσ. Βαμβούρη, Π. Γιασιράνη, Αν. Δημητρίου, Τσ. Καραγιώργη, Β. Μαντικού, Γ. Πιπίνου, Γ. Σπίγγου, Αικ. Ταβερνάρη και Ευαγ. Τσατταλιού. Από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Ρόδου οι κυρίες Εύη Μηνατσή, Δ. Φακιδαράκη και Θ. Χρυσού, από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ρόδου η κυρία Ελ. Παπανθίμου, από το Δημοτική Οργανισμό Πρόνοιας ΔΟΠ οι κυρίες Ευαγ. Ιγνατίου και Ειρ. Κοτσαμπασάκη, από την Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου η κυρία Φ. Τσιμπιδάκη, από τον ΟΚΑΝΑ οι κυρίες Π. Καρελάκη και Ν. Χρυσάνθου, από το ΚΕΘΕΑ – Αριάδνη Πολυδύναμο Κέντρο Ρόδου η κυρία Ευδ. Ζάχου και από το Κέντρο Πρόληψης ΔΙΟΔΟΣ η κυρία Σ. Κρητικού.

Pin It on Pinterest