Το ΝΑΤΟ που… βλέπει σε όλη της Ουκρανία να αναπτύσσονται ρωσικά στρατεύματα τώρα μιλά για «στρατιωτικοποίηση» της Μαύρης Θάλασσας από τη Μόσχα. Αφορμή στάθηκε η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Κριμαία στο πλαίσιο της υπεράσπισης της Χερσονήσου και των πολιτών της από τους Ουκρανούς νεοναζί του Κιέβου.
Τόσο από την πολεμική ρητορική των ΗΠΑ και των «κολαούζων» της στην Ευρώπη όσο και από την επίσκεψη του στρατιωτική διοικητή της Συμμαχίας στο Κίεβο φαίνεται πως η Δύση επιμένει να ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη ή μάλλον να προκαλεί τη Ρωσική Αρκούδα με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία που η Δύση προκάλεσε.
Η απάντηση ήρθε και πάλι από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, αφού αρνήθηκε πώς η Μόσχα διαδραμάτισε οποιονδήποτε άμεσο ρόλο στην εμφύλια σύγκρουση στην Ουκρανία είπε πώς η χώρα του δεν συνιστά απειλή για κανέναν και πρόσθεσε ότι «θα αντισταθεί στις όποιες προσπάθειες να συρθεί σε γεωπολιτικές μηχανορραφίες».
Αυτό που είπε είναι πώς αν επιχειρηθεί να πληγούν τα συμφέροντα της χώρας του, με αλλαγές στο γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής τότε η απάντηση θα είναι μία και στρατιωτική.
Ήδη, στην Κριμαία προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Belbek 14 μαχητικά αεροσκάφη, 10 Su-27SM και 4 Su-30. Πρόκειται για αεροσκάφη σύγχρονα, 4+ γενιάς, με τα οποία η Ρωσία στέλνει το μήνυμα στο ΝΑΤΟ πώς η Κριμαία είναι πλέον ρωσικό έδαφος και κανείς δεν πρόκειται να την αμφισβητήσει. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί και άλλες ρωσικές δυνάμεις, όπως αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και επιθετικά ελικόπτερα.
Η αποστολή των μαχητικών αεροσκαφών στην Κριμαία συνιστά απάντηση στο ΝΑΤΟ που ενισχύει της δυνάμεις του περιφερειακά της Ουκρανίας και ετοιμάζεται να στείλει όπλα στο Κίεβο, δήθεν για την απειλή από τα ρωσικά στρατεύματα.
Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η επίσκεψη του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ, Αμερικανού στρατηγού Φίλιπ Μπρίντλοβ, στην Ουκρανία, που μίλησε για «στρατιωτικοποίηση» της Κριμαίας, με ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην προσαρτημένη χερσόνησο και εξέφρασε την άποψη πώς οι δυνάμεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Κρεμλίνο για τον έλεγχο ολόκληρης της Μαύρης Θάλασσας.
Είναι προφανές πώς ο διοικητής του ΝΑΤΟ καλλιεργεί ένα κλίμα σε βάρος της Ρωσίας. Πλανάται όμως αν πιστεύει πώς η Μόσχα θα κάνει όχι βήμα, αλλά πόντο πίσω. Φαίνεται λοιπόν πως το μέτωπο της Ουκρανίας παραμένει θερμό.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr