To “Ποτάμι” του Σταύρου Θεδωράκη, οι στόχοι και οι φίλοι του

Καθηγητές, γιατροί και συγγραφείς είναι μεταξύ των υποστηρικτών του «Ποταμιού», όπως ανακοίνωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του κόμματος την περασμένη Τετάρτη. Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος βρίσκεται υπό διαμόρφωση και η σύνθεση του θα ανακοινωθεί “όταν πράξουν αναλόγως και τα άλλα κόμματα”.

Ο αρχηγός του νέου κόμματος, που δήλωσε ότι δεν θα έχει στις τάξεις του πολιτικούς, ερωτήθηκε σχετικά και απάντησε ότι ναι μεν “Το Ποτάμι” θέλει να μην έχει καμία σχέση με το παρελθόν, αλλά “αυτή η χώρα πρέπει να αλλάξει με συμμαχίες”.

“Ανάλογα με τα ποσοστά μας, θα επιδιώξουμε την συνεργασία με τους άλλους, μία συνεργασία που δεν θα βασίζεται στο παρελθόν” δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης. “Αν μας ψηφίσει ο κόσμος και γίνουμε υπαρκτή δύναμη, τότε, σε δεύτερο επίπεδο θα δούμε ποιοί άλλοι πολιτικοί σε αυτή την χώρα έχουν διάθεση να αλλάξει η πορεία του σκάφους…”

“Δεν νιώθω μεγάλη συγγένεια αυτή την στιγμή με τους πολιτικούς” δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης. “Κι επειδή οι άνθρωποι με τους οποίους μιλάω, ειδικά οι νέοι, βλέπουν ένα αδιέξοδο, πήρα την απόφαση να αρνηθώ την βολή μου στη δημοσιογραφία, δίνοντας ίσως την αφορμή σε κάποιους ανθρώπους να πάρουν μπροστά. Αν δημιουργηθεί ένα κύμα και μεγαλώσει το Ποτάμι, θα είναι απόδειξη ότι υπάρχει και κάτι άλλο πέρα απο την πολιτική στην ελλάδα. Μπορεί το ποτάμι να αλλάξει την πορεία της χώρας; Βεβαίως όχι. Δεν πιστεύω ότι ένα κόμμα, όσο μεγάλο και να είναι, μπορεί να αλλάξει την πορεία μας χώρας. Αυτή η χώρα πρέπει να αλλάξει με συμμαχίες…”

Ο γνωστός δημοσιογράφος είπε χαρακτηριστικά ότι “τα κόμματα καταδυναστεύουν τη χώρα, είναι μια μπάλα βαριά δεμένη στο πόδι του Ελληνα” και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους νέους άνω των 18 ετών.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και μάλιστα προς την κατεύθυνση του γερμανικού εκλογικού συστήματος και δη στη δυνατότητα που παρέχει για διάκριση ψήφου ανάμεσα σε πρόσωπα και κόμματα.

Ο κ. Θεοδωράκης απέφυγε να τοποθετήσει τον εαυτό του και το νεοσυσταθέν κόμμα σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του πολιτικού φάσματος  επισημαίνοντας ότι “Το Ποτάμι κλέβει ιδέες και από την Αριστερά και από την φιλελεύθερη δεξιά” και ότι δεν σκοπεύει να πειραματιστεί. “Οχι πειραματισμοί”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Σύμμαχοι μας είναι οι ευρωπαίοι…”. Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις περί του αν το “Ποτάμι” έρχεται για να αναπληρώσει το κενό που υπάρχει στην Κεντροαριστερά, υπογράμμισε “δεν είμαι Κεντροαριστερός”.

Ο αρχηγός του “Ποταμιού” αρνήθηκε να εντάξει το κόμμα του σε οποιαδήποτε από τις υπάρχουσες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Μάλιστα αιτιολογώντας αυτή την άποψη επισήμανε ότι ενδεικτικό της πολιτικής δυσκαμψίας που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη είναι το γεγονός πως υποψήφιοι των μεγάλων παρατάξεων είναι πρόσωπα όπως οι κύριοι Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Μάρτιν Σουλτς και Γκι Φερχόφστατ, οι οποίο εμμέσως πλην σαφώς, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, ασχολούνται κυρίως με τη διαιώνιση των σημερινών γραφειοκρατικών ελίτ και όχι με τα πραγματικά προβλήματα της Ευρώπης στην κορυφή της οποίας τοποθέτησε την νεανική ανεργία.

Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε: «Καλή επιτυχία σε κάθε τηλεοπτική εκπομπή που θέλει να μετασχηματισθεί σε πολιτικό κόμμα».

Μεταξύ των φίλων και υποστηρικτών του «Ποταμιού» είναι οι:

Θοδωρής Γκόνης, σκηνοθέτης -στιχουργός

Μαρία Δημητρίου, επιμελήτρια κοινωνικής πρόνοιας

Παναγιώτης Καρκατσούλης, καθηγητής

Βάσω Κιντή, καθηγήτρια

Δημήτρης Κοντοπίδης, γιατρός

Δημήτρης Κουρέτας, αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ολυμπία Κρασαγάκη, φωτογράφος

Δημήτρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος αθλητικού συλλόγου «Πρωτέας»

Αναστασία Λαμπρία, εκδότης

Γαβρίλης Μαυρογιάννης, ξυλουργός

Γιώργος Μαυρωτάς, καθηγητής Πολυτεχνείου

Νίκος Ξυδάκης, στιχουργός

Νίκος Ορφανός, ηθοποιός

Γιώργος Παπαληός, σκηνοθέτης

Ανδρέας Πετρουλάκης, σκιτσογράφος

Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος

Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Χάγκεν Φλάισερ, ιστορικός

Νίκος Δήμου, συγγραφέας

Άννα Εφραιμίδου, ογκολόγος

Αύγουστος Κορτώ, συγγραφέας

Ζαχαρούλα Λούδα, αμπελουργός

Αννα Ληδάκη, καθηγήτρια κοινωνιολογίας

Χάρης Μαθιόπουλος, οικονομολόγος

Νίκος Μαρατζίδης, καθηγητής

Γιούλη Μενουδάκου

Αναστασία Μηλιού, υδροβιολόγος

Ντάνα Παρασκευοπούλου, κάτοικος Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών

Θανάσης Σκόκος

Χριστίνα Ταχιάου, δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη

Πηγή: kathimerini.gr

Pin It on Pinterest