Πως τουρκικό υποβρύχιο έφυγε “τρέχοντας” απο την Εύβοια όταν νόμιζε οτι του ρίξαμε βόμβες

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η νέα ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, οι εξ ανατολών γείτονές μας προχώρησαν σε μια σημαντική, άγνωστη εν πολλοίς εχθρική ενέργεια, που βρήκε όμως άμεση απάντηση από τις ελληνικές δυνάμεις.

Όπως μας ενημερώνουν πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι Τούρκοι έβγαλαν εν καταδύσει πλήρως οπλισμένα από τον ναύσταθμό τους, τα 8 από τα 12 υποβρύχια που διαθέτουν (εμείς έχουμε 11), που ξεκίνησαν να κινούνται κάτω από την επιφάνεια, χωρίς να ενημερώνουν κανέναν για τον προορισμό τους και τον χρόνο παραμονής σε νερά που δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία τους, παραβιάζοντας κατάφωρα τους κανόνες ναυσιπλοΐας.

Πρόκειται για τα υποβρύχια «Pirireis» (S-330), «Gur» (S-357), «Canakkale» (S-358), «Burakreis» (S-359), «Inonu» (S-360), «Sakarya» (S-354), «Preveze» (S-353) και «Anafarltalar» (S-356).

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον ελληνικό στόλο που έχει διασπαρεί σε ολόκληρο το Αιγαίο και ξεκίνησε ένα ιδιότυπο κυνηγητό από τα δικά μας υποβρύχια, με τη συνδρομή αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, φρεγατών και κανονιοφόρων μας.

Καταλυτικό ρόλο στο να τεθούν στο στόχαστρο τα εχθρικά πλοία, διαδραμάτισαν τα τέσσερα υποβρύχια Type 214 (κλάσης «Παπανικολή») που αποτελούν το καμάρι του στόλου μας.

Πρόκειται για τα γερμανικής κατασκευής υποβρύχια «Πιπίνος» (S-121), «Παπανικολής» (S-120), «Ματρώζος» (S-122) και Κατσώνης «S-123». Θεωρούνται τα πιο εξελιγμένα στον κόσμο.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τον Φεβρουάριο του 2016, στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Dynamic Manta» το «Πιπίνος» από μόνο του, κατάφερε να βυθίσει εικονικά δύο φορές ένα βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εξαπολύοντας τορπίλες, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους Βρετανούς συμμάχους.

Στη δική μας περίπτωση, όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν τις προηγούμενες μέρες να χαθούν στα νερά του αρχιπελάγους προκειμένου να βρεθούν στα νώτα μας, τα πληρώματα των ελληνικών υποβρυχίων ξεκίνησαν μια ανελέητη κινητοποίηση εντοπισμού τους.

Ένα απ’ αυτά όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές στο newsbeast, εντοπίστηκε στο στενό του Καφηρέα, μεταξύ Άνδρου και νότιας Εύβοιας.

Κάποια στιγμή ένα από τα ελληνικά βαθυσκάφη φέρεται να εξαπέλυσε βομβίδια ήχου κατά του τουρκικού, τα οποία ακούγονταν μέσα στο τουρκικό υποβρύχιο σαν να σκάνε πραγματικές βόμβες, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί και να τεθεί υπό συνεχή παρακολούθηση.

Ανάλογα περιστατικά έντασης διαδραματίστηκαν και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου ενώ το κυνηγητό συνεχίστηκε ακόμη και στα ανοικτά της Μεσογείου.

Τα ελληνικά υποβρύχια τύπου «Παπανικολής» απαρτίζονται από πλήρωμα 28-30 ανδρών (μόνιμων υπαξιωματικών και επαγγελματιών οπλιτών) και από 6 με 7 αξιωματικούς, μπορούν να μεταφέρουν τρόφιμα και πόσιμο νερό για πλου έως και 50 ημερών ενώ δεν υφίστανται πρόβλημα ανεφοδιασμού με καύσιμα και λιπαντικά.

Πηγή : newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest