Πώς τιμωρούνται οι άθλιοι που βίασαν το 12χρονο κορίτσι

Συγκλονίζει το Πανελλήνιο η υπόθεση του βιασμού 12χρονης από 53χρονο στα Σεπόλια, αλλά όχι μόνο από αυτόν, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα της Αστυνομίας. Ο 53χρονος φέρεται να εξέδιδε τη 12χρονη, απειλώντας την, και σε άλλους με τους οποίους ερχόταν σε επαφή μέσω ψεύτικων προφίλ στα social media, κανόνιζε τα ραντεβού και εισέπραττε χρήματα για τις άθλιες πράξεις του.

Απαντήσεις στα ερωτήματα για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της υπόθεσης, δίνει ο δικηγόρος Βασίλη Σωτηρόπουλος. Τα ερωτήματα είναι βεβαίως, ποια είναι η ποινική αντιμετώπιση του βιασμού και κυρίως του βιασμού ανηλίκων.

Τι προβλέπει ο νόμος δηλαδή και ποια θα είναι η τύχη του 53χρονου αλλά και όλων όσοι βίασαν το 12χρονο κορίτσι.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Σωτηρόπουλο:

«To κακούργημα του βιασμού προϋποθέτει σωματική βία ή απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας και εξαναγκασμό σε σεξουαλική πράξη. Κάθε άλλη ίσης βαρύτητας πράξη που τελείται χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.

Τώρα, για τους ανήλικους υπάρχει εξ ορισμού το θέμα της συναίνεσης: οι ανήλικοι κατά κανόνα δεν έχουν νομικά την ικανότητα να συναινέσουν. Όχι όμως όλοι οι ανήλικοι: ο νόμος θέτει στο 15ο έτος της ηλικίας την νομική ικανότητα συναίνεσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε σεξουαλική πράξη σε βάρος ανηλίκου είναι βιασμός, καθώς ο Ποινικός Κώδικας τυποποιεί τις παράνομες σεξουαλικές πράξεις σε βάρος ανηλίκων ανάλογα με την ποινική απαξία καθεμιάς.

Αρχικά, η σεξουαλική πράξη με ανήλικο κάτω των 15 ετών είναι κακούργημα. Αν είναι κάτω των 12 είναι βαρύτερο κακούργημα (10-20 έτη κάθειρξη), ενώ αν είναι άνω των 12 μπορεί και λιγότερο (5-20 έτη).

Οι σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ανηλίκων κάτω των 15 είναι ατιμώρητες, εκτός αν μεταξύ τους έχουν διαφορά άνω των 3 ετών, οπότε τους επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα (επειδή είναι ανήλικοι).

Ανεξάρτητα από την ηλικία του ανηλίκου (δηλ. και μέχρι τα 18 μη συμπλ.) η σεξουαλική πράξη είναι κακούργημα για τον ενήλικο όταν του έχουν εμπιστευθεί τον ανήλικο να τον επιβλέπει ή να τον φυλάσσει, έστω και προσωρινά: κάτω των 14 κάθειρξη τουλ. 10 ετών, άνω των 14 κάθειρξη & χρηματική ποινή.

Επιβαρυντική περίσταση είναι αν ο δράστης είναι οικείος, σύνοικος, αν έχει φιλικές σχέσεις με συγγενείς του, εκπαιδευτικός, πρόσωπο που δέχεται τις υπηρεσίες ανηλίκου, κληρικός που έχει πνευματική σχέση, κατάχρηση σωματικής διανοητικής αναπηρίας ανηλίκου.

Όποιος, για να εξυπηρετήσει την ακολασία άλλων, προάγει ή εξωθεί στην πορνεία ανήλικο ή υποθάλπει ή εξαναγκάζει ή διευκολύνει ή συμμετέχει στην πορνεία ανηλίκων, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή (349 ΠΚ – Μαστροπεία).

Με κάθειρξη και χρηματική ποινή τιμωρείται ο υπαίτιος αν το έγκλημα τελέστηκε: α) εναντίον προσώπου νεότερου των δεκαπέντε (15) ετών, β) με απατηλά μέσα, γ) από τον ανιόντα συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή από θετό γονέα, σύζυγο, επίτροπο ή από άλλον στον οποίο έχουν εμπιστευθεί τον ανήλικο για ανατροφή, διδασκαλία επίβλεψη ή φύλαξη, έστω και προσωρινή, δ) από υπάλληλο ο οποίος κατά την άσκηση της υπηρεσίας του ή επωφελούμενος από την ιδιότητά του αυτή διαπράττει ή συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στην πράξη, ε) με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, στ) με προσφορά ή υπόσχεση πληρωμής χρημάτων ή οποιουδήποτε άλλου αντ/τος»

Πηγή: in.gr

Pin It on Pinterest

Share This