Κι όμως, υπάρχουν ελπιδοφόροι φυσικοί τρόποι πρόληψης του καρκίνου, που ανοίγουν νέους δρόμους για έρευνα, δίνοντας περισσότερες ελπίδες σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο. Οι πράσινες μπανάνες μπορεί να είναι ένας τέτοιος τρόπος.
Νέα έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Cancer Research UK, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία διαπίστωσε ότι το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί ως φυσικό εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου.
Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο που βρίσκεται στις πράσινες μπανάνες
Το ανθεκτικό άμυλο, που βρίσκεται σε καθημερινά τρόφιμα όπως η βρώμη αλλά και οι ελαφρώς πράσινες μπανάνες, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτή η ανακάλυψη προέρχεται από τη δοκιμή CAPP2, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 πάσχοντες με σύνδρομο Lynch από όλο τον κόσμο που παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν ειδικοί από τα Πανεπιστήμια του Newcastle και του Leeds οι οποίοι έλαβαν πρόσθετα δεδομένα από εθνικά μητρώα καρκίνου που εκτείνονται έως και 20 χρόνια για 369 συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research.
Τι είναι το σύνδρομο Lynch που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
Το σύνδρομο Lynch, που επηρεάζει περίπου έναν στους 300 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια γενετική πάθηση που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, ιδιαίτερα στο έντερο, τη μήτρα και τις ωοθήκες. Όσοι πάσχουν από αυτό το σύνδρομο έχουν έως και 80% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου στη διάρκεια της ζωής τους και είναι επίσης πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν άλλους καρκίνους σε μικρότερη ηλικία σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι μια τακτική δόση ανθεκτικού αμύλου, γνωστή και ως ζυμώσιμης ίνας, που λαμβάνεται για περίπου δύο χρόνια, δεν αύξησε τα ποσοστά καρκίνου του εντέρου, αντίθετα μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος κατά περισσότερο από το ήμισυ.
Αυτό το εύρημα ήταν ιδιαίτερα ισχυρό για τους καρκίνους του ανώτερου γαστρεντερικού (GI), όπως εκείνους που επηρεάζουν τον οισοφάγο, το στομάχι, τη χοληφόρο οδό, το πάγκρεας και το δωδεκαδάκτυλο. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα του αμύλου παρέμειναν για έως και 10 χρόνια αφότου οι συμμετέχοντες σταμάτησαν να λαμβάνουν το συμπλήρωμα.
Πώς λειτουργεί το ανθεκτικό άμυλο
Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που παρακάμπτει την πέψη στο λεπτό έντερο και ζυμώνεται στο παχύ έντερο, όπου τρέφει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Λειτουργεί παρόμοια με τις διαιτητικές ίνες στο πεπτικό σύστημα και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων λιγότερων θερμίδων από το κανονικό άμυλο.
Ο καθηγητής John Mathers, κορυφαίος διατροφολόγος από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, υποστηρίζει ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη καρκίνου αλλάζοντας τον βακτηριακό μεταβολισμό των χολικών οξέων.
«Πιστεύουμε ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη καρκίνου αλλάζοντας τον βακτηριακό μεταβολισμό των χολικών οξέων και μειώνοντας αυτούς τους τύπους χολικών οξέων που μπορούν να βλάψουν το DNA μας και τελικά να προκαλέσουν καρκίνο», εξήγησε. Ωστόσο, σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση αυτής της διαδικασίας.
Ο καθηγητής Mathers υπογράμμισε ότι «βρήκαμε ότι το ανθεκτικό άμυλο μειώνει μια σειρά καρκίνων κατά περισσότερο από 60%. Η επίδραση ήταν πιο εμφανής στο άνω μέρος του εντέρου. Αυτό είναι σημαντικό καθώς Οι καρκίνοι του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα είναι δύσκολο να διαγνωστούν και συχνά δεν διαγιγνώσκονται νωρίς».
Η δοκιμή διαπίστωσε επίσης ότι η ασπιρίνη μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 50%, μια ανακάλυψη που οδήγησε το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE) να συστήσει την ασπιρίνη σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο καρκίνου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο επεκτείνεται η έρευνα CAPP2
Μεταξύ 1999 και 2005, σχεδόν 1.000 συμμετέχοντες με σύνδρομο Lynch άρχισαν να παίρνουν είτε ανθεκτικό άμυλο σε μορφή σκόνης καθημερινά για δύο χρόνια, ασπιρίνη ή εικονικό φάρμακο. Στο τέλος της φάσης της θεραπείας, δεν υπήρχε άμεση διαφορά μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει ανθεκτικό άμυλο ή ασπιρίνη και εκείνων που δεν είχαν λάβει. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα προέβλεψε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και σχεδίασε τη μελέτη για εκτεταμένη παρακολούθηση.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, αναφέρθηκαν μόνο πέντε νέες περιπτώσεις καρκίνου του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα μεταξύ των 463 συμμετεχόντων που είχαν λάβει ανθεκτικό άμυλο. Αντίθετα, εμφανίστηκαν 21 περιπτώσεις μεταξύ των 455 που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δυνατότητα του ανθεκτικού αμύλου ως προστατευτικού παράγοντα έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ο καθηγητής Tim Bishop από το Πανεπιστήμιο του Leeds, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη δοκιμή, εξέφρασε ενθουσιασμό και επιφυλακτικότητα, λέγοντας ότι «τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, καθώς το μέγεθος της προστατευτικής επίδρασης στην ανώτερη γαστρεντερική οδό ήταν απροσδόκητα υψηλό, επομένως απαιτείται περαιτέρω έρευνα».
Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να καταναλωθεί φυσικά μέσω τροφών όπως ο αρακάς, οι πράσινες μπανάνες, τα φασόλια και η βρώμη ή ως συμπλήρωμα σε σκόνη. Ο καθηγητής Mathers τόνισε τα οφέλη του για την υγεία, σημειώνοντας τη χαμηλότερη περιεκτικότητά του σε θερμίδες- σε σύγκριση με το κανονικό άμυλο – και τον πιθανό ρόλο του στην πρόληψη του καρκίνου μέσω της τροποποίησης του μεταβολισμού των χολικών οξέων.
Η ερευνητική ομάδα επέκτεινε την έρευνα CaPP3, σε παγκόσμιο επίπεδο στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 1.800 άτομα με σύνδρομο Lynch. Αυτή η νέα δοκιμή στοχεύει να διαπιστώσει εάν μικότερες και ασφαλέστερες δόσεις ασπιρίνης μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο καρκίνου.
Πηγή: oloygeia.gr