Πώς μεταδίδεται το μικρόβιο που προκαλεί τη νόσο των λεγεωνάριων;

Κάθε χρόνο πάνω από 1.000 ταξιδιώτες αναφέρεται ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο των λεγεωνάριων, ενώ πριν λίγες ημέρες διεγνώσθη με τη συγκεκριμένη νόσο o γνωστός ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου, ο οποίος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του «Σωτηρία». Η εφημερίδα  «Νέα Κρήτη», θέλοντας να ενημερώσει τους αναγνώστες της και όχι μόνο, ήρθε σε επαφή με τον Χάρη Παππά, Α’ επιμελητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο οποίος μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τη νόσο.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionella. Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας και τα 28 έχουν συσχετιστεί με νόσηση στον άνθρωπο, με συχνότερη τη Legionella pneumophila.

«Είναι μικροβιακή λοίμωξη. Είναι ένα ενδοκυττάριο μικρόβιο. Το γένος λέγεται Legionella. Το πιο συχνό, που είναι άνω του 90%, είναι Legionella pneumophila, που μπορεί να κάνει πιο σπάνιο αίτιο πνευμονίας από άλλα αίτια όπως ο πνευμονόκοκκος, ο αιμόφιλος, αλλά και άλλα άτυπα μικρόβια τύπου “χλαμύδια”. Η Legionella pneumofila, παρά το γεγονός ότι είναι πιο σπάνιο αίτιο πνευμονίας από άλλα, μπορεί να κάνει πολύ σοβαρή κλινική κατάσταση. Έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 20%. Μπορεί να κάνει πολύ βαριά πνευμονία με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, να διασωληνωθεί ο άρρωστος στην εντατική, μέχρι και να απειληθεί σοβαρά η σωματική του υγεία. Το μικρόβιο λοιπόν που είναι το πιο συχνό είναι το Legionella pneumophila», εξηγεί ο κ. Παππάς στην εφημερίδα.

Ο κ. Παππάς αναφέρει πως το υγρό στοιχείο είναι το περιβάλλον του συγκεκριμένου μικροβίου. «Είναι υποχρεωτικά ενδοκυττάριο μικρόβιο. Μπαίνει δηλαδή στα κύτταρα. Αναπαράγεται μέσα στα κύτταρα και το μικρόβιο αυτό ζει σε υδάτινα συστήματα, δηλαδή σε λίμνες, ποτάμια αλλά και σε συστήματα ύδρευσης. Γι’ αυτό το λόγο είναι σωστό στα νοσοκομεία, τα ιδρύματα και γενικά τα κτήρια να ελέγχονται οι σωληνώσεις για την ύπαρξη του συγκεκριμένου μικροβίου και συγκεκριμένα στα συστήματα ύδρευσης-αποχέτευσης, στις πισίνες και στα δινόλουτρα (τζακούζι). Ωστόσο, ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί εάν το συγκεκριμένο μικρόβιο βρίσκεται στα οικιακά. Το μικρόβιο εντοπίζεται στα κεντρικά των μεγάλων κτηρίων», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μέτρα δημόσιας υγείας

Τέλος το ΚΕΕΛΠΝΟ κοινοποίησε μέσω της ιστοσελίδας του και τα μέτρα δημόσιας υγείας ώστε να ενημερωθεί ο πολίτης και να προφυλαχθεί. Τα μέτρα δημόσιας υγείας περιλαμβάνουν:

* Εντοπισμό της πιθανής πηγής έκθεσης.

* Εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης της λεγιονέλλας (συστήματα νερού, συστήματα κλιματισμού).

* Δειγματοληψία νερού σε συστήματα ύδρευσης, συστήματα κλιματισμού και άλλες πηγές.

* Λήψη κατάλληλων μέτρων στην πηγή μόλυνσης για τον έλεγχο και την πρόληψη της νόσου.

* Προσδιορισμό των περιοχών υψηλού κινδύνου-οδηγίες για συστηματική λήψη μέτρων πρόληψης.

* Συστηματική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων πρόληψης.

Τέλος, ο κ. Παππάς κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί πάνε καλά. Αρχικά, εφαρμόζουμε εμπειρική αγωγή. Εάν ο άλλος το παραμελήσει και η νόσος έχει εγκατασταθεί, τότε προκαλεί βαριά πνευμονική ανεπάρκεια. Στα νοσοκομεία, πρέπει να γίνονται δειγματοληψίες στα συστήματα κλιματισμού και ύδρευσης και χρειάζεται να γίνονται και στις εργοστασιακές μονάδες, σε μεγάλες εγκαταστάσεις και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Όπου υπάρχουν συστήματα ψύξης και ύδρευσης, χρειάζεται δειγματοληψία και αυτό είναι απαραίτητο για την προφύλαξη».

Πώς μεταδίδεται το μικρόβιο

Όσον αφορά στα συμπτώματα της νόσου, ο κ. Παππάς δηλώνει πως αυτά είναι «πυρετός, δύσπνοια και βήχας, δηλαδή τα κλασικά συμπτώματα της πνευμονίας. Ο πυρετός είναι υψηλός και υπάρχει η αίσθηση δύσπνοιας, που, εάν είναι βαριά η προσβολή του πνεύμονα, τότε σημαίνει πως υπάρχει αναπνευστική ανεπάρκεια. Η δύσπνοια μεγαλώνει και είναι πιο έντονη η έλλειψη της αίσθησης αέρα. Η νόσος μπορεί να είναι πολύ βαριά, τόσο που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς. Ένας στους 5 ασθενείς μπορεί να πεθάνει».

Ο τρόπος μετάδοσης γίνεται αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους).

«Η μετάδοση γίνεται συνήθως ως εξής: Το μικρόβιο είναι κοντά στο σύστημα ύδρευσης, στο κλιματιστικό ή το ποτάμι κ.λπ. Το άτομο εισπνέει το σταγονίδιο και έτσι γίνεται η μετάδοση. Είναι αερογενής η μετάδοση. Σε όλα τα μικρόβια της πνευμονίας είναι αερογενής η μετάδοση και τα μικρόβια μεταφέρονται στο αναπνευστικό σύστημα», υπογραμμίζει ο κ. Παππάς.

Η αγωγή που ακολουθείται για την καταπολέμηση του μικροβίου είναι η αντιβίωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παππά, «είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Δεν απομονώνεται εύκολα σε καλλιέργειες. Υπάρχει η εξέταση στα ούρα, ένα ειδικό αντιγόνο στα ούρα. Αλλά πρέπει να νοσεί το άτομο, δηλαδή να έχει πυρετό, δύσπνοια κ.τ.λ.».

Ο κ. Παππάς, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας μας, επισήμανε πως δεν παίζει καταλυτικό ρόλο η πρότερη σωματική υγεία του ασθενούς ούτε και η ηλικία. Πολλοί νέοι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν νοσήσει και μάλιστα αρκετά σοβαρά, σε σημείο να μεταφερθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο για εκείνους που έχουν προσβληθεί από το μικρόβιο Legionella pneumophila, καθότι οι άλλες λεγιονέλλες κάνουν ελαφριά νόσο με την εμφάνιση μιας γρίπης. Ουσιαστικά, δεν κάνουν τίποτα το ιδιαίτερο.

Καθαρίστε μόνοι σας και αποτελεσματικά το κλιματιστικό με ένα επαγγελματικό μη τοξικό σπρέι, για τα μικρόβια τους ιούς και τις οσμές .Δείτε το εδώ :

Pin It on Pinterest