Η Cardlink δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών δικτύου τερματικών για ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες πληρωμών και, όπως ανέφεραν τα στελέχη της κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, το μερίδιο της εκτιμάται ότι κινείται περίπου στο 50%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γιώργου Δρυμιώτη, διευθύνοντα συμβούλου της Cardlink, αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι λειτουργούν περίπου 190.000 – 200.000 τερματικά για συναλλαγές με κάρτες, όταν το αντίστοιχο νούμερο πριν την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls) ήταν στις 150.000 – 160.000. “Η αγορά μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 400.000 τερματικά μέσα στα επόμενα χρόνια” σημείωσε ο κ. Δρυμιώτης, σημειώνοντας πάντως ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον υπάρξουν κινήσεις για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας, όπως αυτές που έχει γνωστοποιήσει ότι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων με POS, αυτός είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί αλλά σύμφωνα με την Cardlnk πρέπει να κινείται στα επίπεδα των 160.000 αυτή τη στιγμή, όταν πριν από τα capital controls ήταν στις 100.000 – 120.000.
Όσον αφορά τη ζήτηση που υπάρχει, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, ο αριθμός των αιτήσεων που γίνονται ανέρχονται σε 400 με 500 σε ημερήσια βάση, δείγμα του ενδιαφέροντος που υπάρχει.
Η Cardlink ιδρύθηκε πριν περίπου 11 χρόνια από την Alpha Bank και την Eurobank, αλλά από τις αρχές του 2015 έχει περάσει στον όμιλο της Quest Holdings, ενώ πλέον έχει φθάσει να απασχολεί 41 άτομα. Η εταιρεία συνεργάζεται μεν στενά με τις Alpha Bank και Eurobank, εγκαθιστώντας και υποστηρίζοντας τα POS των πελατών αυτών των δύο τραπεζών, αλλά συνεργάζεται και με τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες (Πειραιώς και Εθνική) καθώς το τερματικό της Cardlink μπορεί να συνεργαστεί με τα συστήματα όλων των τραπεζών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μία επιχείρηση μπορεί να συνεργάζεται με δύο τράπεζες, όσον αφορά τη δυνατότητα να δέχεται συναλλαγές με κάρτες πληρωμών, αλλά να έχει ένα μόνο τερματικό. Επιπλέον, πλέον παρέχεται η δυνατότητα σε μία επιχείρηση να απευθυνθεί απευθείας στην Cardlink προκειμένου να αποκτήσει POS αρκεί να διαθέτει λογαριασμό σε κάποια τράπεζα μέσω της οποίας γίνεται η εκκαθάριση των συναλλαγών.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Cardlink, το κόστος απόκτησης και χρήσης ενός POS έχει μειωθεί αρκετά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η τράπεζα. Αν δεν το αναλάβει η τράπεζα, η επιχείρηση μπορεί είτε να αγοράσει το τερματικό και να πληρώνει ένα μηνιαίο κόστος συντήρησης και υποστήριξης είτε να το “ενοικιάζει” καταβάλλοντας ένα μηνιαίο πάγιο.
Όσον αφορά το ενσύρματο τερματικό, το οποίο είναι και το πιο δημοφιλές, το κόστος είναι στην περίπτωση αγοράς στα 157 ευρώ συν 6 ευρώ το μήνα, ενώ στην περίπτωση της “ενοικίασης” διαμορφώνεται στα 9,25 ευρώ το μήνα. Το κόστος είναι λίγο υψηλότερο στην περίπτωση που η επιχείρηση θελήσει να χρησιμοποιεί και ένα PIN Pad.
Για το ασύρματο τερματικό το κόστος αγοράς είναι στα 263 ευρώ το μήνα συν 8 ευρώ το μήνα, ενώ το μηνιαίο πάγιο στην περίπτωση “ενοικίασης” είναι στα 16 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις στο μηνιαίο πάγιο περιλαμβάνεται και το κόστος χρήσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που είναι απαραίτητες καθώς το τερματικό χρησιμοποιεί SIM κάρτα. Τέλος, η Cardlink προσφέρει και συσκευές mPOS που συνδέονται με smartphones ή tablets και επιτρέπουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών με κάρτα. Το κόστος αγοράς ενός mPOS είναι στα 149 ευρώ με το μηνιαίο πάγιο στα 5 ευρώ.
Σημειωτέον πως όλες οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ, ενώ όλα τα τερματικά της Cardlink υποστηρίζουν την πραγματοποίηση ανέπαφων (contactless) συναλλαγών.
Όσον αφορά το ύψος της προμήθειας ανά συναλλαγή, τα στελέχη της Cardlink επεσήμαναν ότι αυτό το θέτει η τράπεζα, πρόσθεσαν, όμως, ότι μεσοσταθμικά είναι αυτή τη στιγμή περίπου στο 1,4% – 1,5% αλλά το 2016 πιθανότατα θα πέσει κοντά στο 1% λόγω της μείωσης που θα υπάρξει στο ύψος των διατραπεζικών προμηθειών (interchange fee) από τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε τίθεται σε ισχύ νέο κανονιστικό πλαίσιο στην ΕΕ.
Πηγή: imerisia.gr