Ήρωες του 40: Επιτροπή στο Πόγραδετς αναζητά τους τάφους 150 Ελλήνων στρατιωτών

Η αλβανική εφημερίδα ΤΕLEGRAF σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι τελευταίες ημέρες έφθασαν στην πόλη του Πόγραδετς, εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με το θέμα των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον Ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940-41 μαζί με έναν ιερέα. Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την 3η επίσκεψη της επιτροπής αυτής, αποστολή της οποίας είναι να βρεί τους τάφους των 150 Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην πόλη αυτή σε μάχη με τους Ιταλούς.

Η αποστολή έφθασε,όπως γράφει η εφημερίδα στην πόλη “λίγες ημέρες μετά τις απειλές που διατύπωσε ό πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γ. Σούρλας, σύμφωνα με τις οποίες, η Αλβανία θα πρέπει να ξεχάσει την ένταξή της στην Ε.Ε εάν δεν υλοποιήσει τη Συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ελλάδα για τα στρατιωτικά νεκροταφεία. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της ελληνικής αποστολής, σύντομα θα ξεκινήσουν την εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών. Οι επικεφαλείς της αποστολής ήρθαν σε επαφή με κάτοικο της πόλης, ο οποίος το 1967 ήταν ένας από τους εργάτες που ασχολήθηκαν με την εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών από την τοποθεσία όπου είχαν ενταφιαστεί, στην νέα τοποθεσία όπου βρίσκονται σήμερα. Ο πολίτης αυτός, που ονομάζεται Siri Merko, ενημέρωσε για την εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών, το 1967, από την τοποθεσία όπου βρίσκονταν, διότι εκεί θα κτιζόταν εργοστάσιο επίπλων. Κατά την εκταφή, σημειώνει η ε/φ, οι εργάτες βρήκαν εκτός των άλλων αντικειμένων, και τις μεταλλικές ταυτότητες με τον προσωπικό αριθμό που έφερε ο κάθε στρατιώτης.

Η νέα τοποθεσία όπου ενταφιάστηκαν οι 150 Έλληνες στρατιώτες, βρίσκεται κοντά σε υδραγωγείο, στο δρόμο που οδηγεί στο χωριό Verdove”.

πηγή: Onalert.gr

Pin It on Pinterest

Share This