Σοκαριστικές εικόνες: Δείτε πως είναι οι πνεύμονες ενός καπνιστή έπειτα από 15 χρόνια τσιγάρου

Με σκληρές καμπάνιες κατά του καπνίσματος που περιλαμβάνουν φωτογραφίες από κατεστραμμένους πνεύμονες στα πακέτα τσιγάρων τα υπουργεία Υγείας διαφόρων χωρών ανά τον κόσμο επιχείρησαν να σοκάρουν το κοινό ώστε να πει «όχι» στη συνήθεια που οδηγεί περίπου 1,2 εκατ. ανθρώπων στην Ευρώπη κάθε χρόνο στο θάνατο.
Μπορεί οι παραπάνω καμπάνιες να μην αποδίδουν όσο θα έπρεπε, ωστόσο, βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο κινεζικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV μπορεί να κάνει τους καπνιστές που το παρακολουθήσουν να ξανασκεφτούν να ανάψουν το επόμενο τσιγάρο τους.
Στα πλάνα απεικονίζεται ο πνεύμονας ενός άνδρα, ο οποίος καπνίζει τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά και ενός καπνιστή που επί 30 χρόνια δεν καταφέρνει να αποχωριστεί τον αγαπημένο του φίλο που τελικά αποδεικνύεται ένας επίμονος και ύπουλος εχθρός.
«Στις εικόνες ο πνεύμονας κάποιου που καπνίζει επί 15 χρόνια είναι καλυμμένος με μεγάλα μαύρα στίγματα, ενώ η θέα του πνεύμονα ενός επί 30 χρόνια καπνιστή είναι ακόμα πιο αηδιαστική», αναφέρει η καμπάνια.
«Πάνω από το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα εκτιμάται πως οφείλονται στο μακροχρόνιο κάπνισμα ή στο παθητικό κάπνισμα», επισημαίνεται στο βίντεο.
Όλα αυτά, ενώ η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη σε παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων καπνού σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Υπολογίζεται δε, ότι υπάρχουν πάνω από 300 εκατ. καπνιστές στην Κίνα, ενώ ένα στα τρία τσιγάρα που καπνίζονται στον κόσμο, καπνίζονται στη χώρα.
Παράλληλα, περίπου 700 εκατ. είναι οι παθητικοί καπνιστές στην Κίνα και πάνω από ένα εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, αλλά και 100.000 από το παθητικό κάπνισμα.
Όπως επισημαίνει δημοσίευμα της Daily Mail, αυτό σημαίνει ότι στην Κίνα κάθε 30 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος, ενώ 3.000 υπολογίζεται πως χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από αίτια που συνδέονται με το τσιγάρο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η χρήση τσιγάρου στην Κίνα δεν έχει μειωθεί. Αντιθέτως, θα αυξάνεται ετησίως ο αριθμός θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα μέχρι το 2050.

 

Pin It on Pinterest

Share This