Πλούσιες ήταν οι δράσεις και η παρουσία των Δόμων Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου κατά το μήνα Μάρτιο 2023 και πιο συγκεκριμένα του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ρόδου και του Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ρόδου.
Με αφορμή την 8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας παραχωρήθηκε συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό σταθμό REALVOICE και την εκπομπή «Ανοιχτή Γραμμή» των κου Μηνατσή και της κας Κουλούμπρη με καλεσμένους τη κα. Ευδοκία Αποστολίδη-Πάττα Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο για θέματα Οικολογίας, Ισότητας των Φύλων και Πρωτογενούς Τομέα και τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ρόδου κα Μηνατσή Εύη κοινωνιολόγο, κα. Χαρά Σαρή νομικό και τον ψυχολόγο του Ξενώνα Γυναικών θυμάτων βίας κο. Δημήτρη Στεφανάκη. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, έγινε αναφορά στους αγώνες των γυναικών ανά τα χρόνια για τη διεκδίκηση των βασικών τους δικαιωμάτων και την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες των Δομών, στις μορφές της βίας κατά των γυναικών και στα επιδημιολογικά στοιχεία του φαινομένου της έμφυλης βίας. Τέλος τονίστηκε ότι κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα να ενδυναμωθεί, να γνωρίσει τα δικαιώματά της και να ενημερωθεί για τις δυνατότητες που έχει σε τοπικό επίπεδο ώστε να απευθυνθεί σε υπηρεσίες αρωγής και υποστήριξης.
Στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ρόδου, «Μάρτιος-μήνας ΓΥΝΑΙΚΑΣ» ήταν ηχηρή και παιγνιώδης η συμμετοχή των Δομών Υποστήριξης Γυναικών με την ένθερμη υποστήριξη της κας. Κική Αποστολίδη-Πάττα Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Ρόδου. Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 10 Μαρτίου οργανώθηκε εκδήλωση στο Πάρκο Θέρμαι με τη συμμέτοχη μαθητών/τριών και φορέων με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα φύλου και την κατάρριψη των στερεότυπων. Ο Ξενώνας γυναικών θυμάτων βίας σε αυτή τη δράση πραγματοποίησε διαδραστικές δραστηριότητες με την οπτική του φύλου και την κατάρριψη των στερεότυπων.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο γυναικών συμμετείχε στην εκδήλωση με βιωματικά εργαστήρια προς μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφορικά με τα έμφυλα στερεότυπα και την ισότητα των φύλων. Πιο συγκεκριμένα, προς τους μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε εξιστόρηση με διαφορετικό τρόπο του παραμυθιού της «Σταχτοπούτας», με αντιστροφή των φύλων των χαρακτήρων. Ακολούθησε συζήτηση, αναφορικά με την κοινωνική κατασκευή των παραδοσιακών ρόλων των φύλων και των έμφυλων στερεότυπων που προκύπτουν από αυτούς. Στους μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε η διαδραστική άσκηση «Σπάμε τα έμφυλα Στερεότυπα». Χρησιμοποιήθηκαν μεγάλα λευκά κουτιά και χρωματιστοί μαρκαδόροι, προκειμένου οι μαθητές/μαθήτριες να καταγράψουν πάνω σε αυτά προτάσεις που εκφράζουν έμφυλα στερεότυπα με τα οποία διαφωνούν. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή, μετά από διαλογική συζήτηση, τοποθέτησαν τα κουτιά με τρόπο τέτοιο, ώστε να σχηματιστεί ένας τοίχος, τον οποίο στη συνέχεια κατεδάφιζαν. Με αυτό τον τρόπο μένει αποτυπωμένο στη μνήμη τους το γκρέμισμα των στερεοτύπων, που κατά κανόνα οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα και κατά επέκταση σε λάθος επιλογές.
Ο ΔΟΠΑΡ σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και στο πλαίσιο των δράσεων Μάρτιος-Μήνας ΓΥΝΑΙΚΑΣ παρουσίασε τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: «Γυναίκα μέχρι πότε;» Προβάλλοντας και καταδικάζοντας το μεγαλύτερο πρόβλημα που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την ενδοοικογενειακή βία. Στο τέλος της παράστασης ακολούθησε διαλογική συζήτηση του κοινού με τα στελέχη των Δομών Υποστήριξης γυναικών. Πιο συγκεκριμένα τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών η κα. Σαρή Χαρά, νομικός και η κα. Φακιδαράκη Δέσποινα, ψυχολόγος παρουσίασαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου επίσης ανέλυσαν το νομικό πλαίσιο και τον κύκλο τις βίας αλλά και τις παραμέτρους που οδηγούν στον εγκλωβισμό. Παράλληλα τα στελέχη του Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων βίας κος Στεφανάκης Δημήτρης ,ψυχολόγος και η κα. Φακίρη Ελευθερία ,κοινωνιολόγος ανέλυσαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Ξενώνα και το πλαίσιο λειτουργίας του. Έμφαση δόθηκε στον αντίκτυπο που έχει η ενδοοικογενειακή βία στις Γυναίκες και κυρίως στα παιδιά. Τέλος δόθηκαν απαντήσεις στα ενδιαφέροντα ερωτήματα του κοινού.
Σκοπός όλων των δράσεων είναι να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην ενημέρωση και στις αντιλήψεις της κοινωνίας ,σε θέματα που αφορούν την έμφυλη τοξικότητα ,την ενδοοικογενειακή βία καθώς και την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων.