Πλακιωτάκης: Η Σχολή Δυτών Καλύμνου θα γίνει πρότυπο ειδικής επαγγελματικής σχολή

Τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων θα αναγνωρίζονται σε διεθνές επίπεδο σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λειτουργίας της Σχολής Δυτών, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, με αφορμή τροπολογία που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές και αφορά στους επιτηρητές οστρακαλιευτικών και σπογγαλιευτικών σκαφών.

Όπως τόνισε, «στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης η Σχολή Δυτών Καλύμνου να αποτελέσει, στο άμεσο μέλλον, πρότυπο ειδικής επαγγελματικής σχολής και να αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά προσόντα και, μάλιστα, σε διεθνές επίπεδο. «Στόχος και επιθυμία μας είναι μια σχολή αντάξια της ιστορίας, της σημασίας των επαγγελματιών δυτών για μεγάλο μέρος του αλιευτικού μας στόλου».

Σχετικά με την τροπολογία, το μέλος της κυβέρνησης τόνισε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζεται το ζήτημα της εργασίας επιτηρητή επί των οστρακαλιευτικών και σπογγοαλιευτικών σκαφών και επιδιώκεται η δυνατότητα αντικατάστασης του επιτηρητή από κάτοχο βεβαίωσης επιτυχούς φοίτησης στη Σχολή Δυτών Καλύμνου και εάν δεν υπάρχει τέτοιος, από κάτοχο άδειας δύτη ή μαθητευόμενο δύτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η τροπολογία κατατέθηκε επειδή η Σχολή Δυτών Καλύμνου δεν λειτούργησε λόγω της πανδημίας τις δύο προηγούμενες ακαδημαϊκές περιόδους και δεν κατέστη δυνατό να έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό επιτηρητών, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των αλιευτικών σκαφών. Γι’ αυτό, ουσιαστικά, προτείνεται η παράταση της κατ’ εξαίρεση διάταξης μέχρι 31 Οκτωβρίου του 2023. Η Σχολή Δυτών Καλύμνου θα επαναλειτουργήσει στις αρχές του επόμενου έτους και στην κατεύθυνση αυτή έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες».

Να σημειωθεί ότι από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν φοιτήσει στη Σχολή Δυτών Καλύμνου 109 άτομα στην ειδικότητα του επιτηρητή και από αυτούς οι 25 ήταν κάτοχοι άδειας ναύτη. «Καθίσταται, επομένως, αντιληπτό, ότι η περίοδος παράτασης κρίνεται ικανή, προκειμένου να επιτρέψει τη λυσιτελή αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει προκύψει με την επάρκεια των πτυχιούχων επιτηρητών, οι οποίοι αποφοιτούν από τη Σχολή Δυτών Καλύμνου, και να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας τους» όπως είπε ο υπουργός.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This