Πιστοποίηση Κοινότητας Μονολίθου ως Διεθνούς Κοινότητας Σκοτεινού Ουρανού

Η Kοινότητα Μονολίθου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονολίθου «Νέα Ζωή» ξεκίνησε το 2022 ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ένταξη της περιοχής, στο δίκτυο «Διεθνείς Κοινότητες Σκοτεινού Ουρανού” (International Dark Sky Communities – IDA).

Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς της περιοχής Μονολίθου και η διαφύλαξη και προστασία του νυχτερινού ουρανού από τη φωτορύπανση, η οποία έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία ανθρώπων και ζώων.

Επί πλέον, ο νυχτερινός ουρανός στην συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ιδανικός για αστρονομικές παρατηρήσεις, οπότε η πιστοποίηση της περιοχής Μονολίθου ως Διεθνούς Κοινότητας Σκοτεινού Ουρανού θα συμβάλλει στη διεθνή προβολή της περιοχής, στην ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού (Αστροτουρισμού), καθώς και της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας.

Για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας συγκροτήθηκε μία (άτυπη) επταμελής Ομάδα Πρωτοβουλίας, που αποτελείται από πρόσωπα με γνώσεις και εμπειρία στο αντικείμενο, τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά (αναλυτικά στο τέλος του κειμένου).

Ο Δήμος Ρόδου, επιδεικνύοντας ενδιαφέρον και ευαισθησία για αυτή την αξιόλογη πρόταση, υποστηρίζει και συνδράμει ενεργά τις δραστηριότητες που απαιτούνται για να επιτευχθεί η διεθνείς πιστοποίηση, με απόφαση του ΔΣ του Δήμου τον Φεβρουάριο 2023.

Παράλληλα, η Ομάδα Πρωτοβουλίας δραστηριοποιείται ενεργά στη διοργάνωση εκδηλώσεων για το κοινό καθώς και εκπαιδευτικών δράσεων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την σημασία του σκοτεινού ουρανού και την υιοθέτηση ποιοτικών κανονισμών εξωτερικού φωτισμού.

Ομάδα Πρωτοβουλίας

  1. Διαμαντής Κονισσής, Πρόεδρος της Κοινότητας Μονολίθου
  2. Δρ Ελένη Χατζηχρήστου, Αστροφυσικός, Αναλύτρια Ερευνητικής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας
  3. Στράτος Κουφός, Ερασιτέχνης Αστρονόμος, Ιδιοκτήτης του Αστεροσκοπείου «ΕΥΔΗΜΟΣ»
  4. Στέλιος Κούτρης, Πολιτικός Μηχανικός, τέως Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου (ΑΝΔΩ) Α.Ε.
  5. Βασίλης Χαλκίτης, Ιδιοκτήτης του Τηλεοπτικού Σταθμού «ΙΡΙΔΑ»
  6. Φαίδρα Μαλανδρή, Δημοσιογράφος
  7. Γιάννης Κονισσής

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας πλαισιώνεται από στελέχη και εμπειρογνώμονες του Δήμου, συγκροτώντας την Ομάδα Εργασίας που θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να επιτευχθεί με επιτυχία η διεθνής αναγνώριση και πιστοποίηση της Περιοχής Μονολίθου ως Διεθνούς Κοινότητας Σκοτεινού Ουρανού.

Ξεκίνησε η 1η έρευνα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εσείς ποιο θεωρείτε καταλληλότερο πρόσωπο; Ψηφίστε!

H 4η μεγάλη ψηφοφορία για τον Δήμο της Ρόδου έχει ανοίξει – Ψηφίστε!

Διαβάστε επίσης: 10 Χρόνια Rodosreport – 10 χρόνια σταθερά στην κορυφή !

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest