“ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ”: Απόκρουση κατάληψης νησιού του Αιγαίου από Τούρκους με πρωτοφανής ενεργοποίηση δυνάμεων

Με σενάριο την εκτέλεση επιχειρήσεων για την αποτροπή κατάληψης μικρού νησιού του νοτιοανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία και τη διεξαγωγή αμφίβιας ενέργειας για την ανακατάληψη του διεξάγεται αυτή την ώρα με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους των Ε.Δ. η άσκηση «Πυρπολητής 8/14» την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

«Είναι η πρώτη φορά που γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επιβιβάζεται σε ελληνική φρεγάτα για να παρακολουθήσει εθνική άσκηση και όχι άσκηση της Συμμαχίας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θέλοντας να τονίσει πώς η παρουσία Στόλτενμπεργκ στον «Πυρπολητή» ενέχει και ένα μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλήσεις στον Αιγαίο και στην Κύπρο.

Ανεξάρτητα πάντως από την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ο «Πυρπολητής» διεξάγεται ακριβώς για να σταλεί μήνυμα ετοιμότητας των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αν πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο. Η επιλογή του Αργοσαρωνικού και η «Πλατιά» για τη διεξαγωγή του είναι καθαρά για λόγους πρακτικούς λόγω της παρουσίας Στόλτενμπεργκ.

Ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ μιλάει καθαρά για ενεργοποίηση της δύναμης «Δέλτα» με σκοπό την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας νησιού του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Προσομοιάζει σε επιχείρηση αποτροπής στον Καστελόριζο ή στην Κάλυμνο που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε νέα Ίμια πριν από μερικούς μήνες όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η άσκηση είναι διευρυμένη και οι δυνάμεις που συμμετέχουν είναι πρωτοφανής για «Πυρπολητή». Συνολικά 17 πλοία. Τέσσερις φρεγάτες, πέντε ΤΠΚ, πέντε κανονιοφόροι, δύο «Zubr» και ένα υποβρύχιο, πιθανόν το «Παπανικολής».

Μεγάλες είναι και οι δυνάμεις από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας. Μαχητικά αεροσκάφη F-16 και Mirage 2000 και 2000-5 θα κληθούν να προσφέρουν κάλυψη στις χερσαίες και ναυτικές επιχειρήσεις «εμπλεκόμενα» με εχθρικά μαχητικά. Θα γίνουν δηλαδή air to air αποστολές, ενώ για πρώτη φορά θα συμμετάσχει και RF-4 για παροχή εικόνων προς διευκόλυνση προσβολής στόχων.

Από την πλευρά του Στρατού θα γίνει αεροαπόβαση δυνάμεων με μεταφορικά ελικόπτερα Chinook και ΝΗ-90, τα οποία θα λάβουν μέρος στην αποστολή ανακατάληψης του νησιού με την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων Apache.

Πρόκειται δηλαδή για ένα πλήρες σενάριο επιχειρήσεων με σκοπό την απόκρουση κατάληψης εθνικού εδάφους από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και την ανακατάληψη του με αμφίβιες και αερομεταφερόμενες δυνάμεις σε περίπτωση που αποτύχει το πρώτο σκέλος.

Η Άγκυρα τραβάει επικίνδυνα το σκηνή στην Κύπρο και αν δει ότι δεν την παίρνει απέναντι στους πετρελαϊκούς κολοσσούς που κάνουν έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν αποκλείεται να στήσει ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να το κάνει παράλληλα με την αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λοιπόν βρίσκονται σε ετοιμότητα και έχουν αναπτυχθεί επιπλέον δυνάμεις σε ευαίσθητα σημεία που για λόγοι εθνικής ασφάλειας δεν μας επιτρέπουν να αποκαλύψουμε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest