Πειραματική εισπνεόμενη θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε την πρώτη εισπνεόμενη θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine.

Ομάδα ειδικών από την Γερμανία και την Ιταλία, με επικεφαλής τον Δρ Μικέλε Μιράγκολι του Πανεπιστημίου της Πάρμα, ενσωμάτωσαν σε βιοσυμβατά και βιοδιασπώμενα νανοσωματίδια, τα οποία περιέχουν πεπτίδια φαρμακευτική ουσία και όπως έδειξαν τα πειράματα σε τρωκτικά και χοίρους, τα σωματίδια αυτά δια της εισπνοής εισδύουν από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος και βρίσκουν γρήγορα το στόχο τους στον καρδιακό ιστό, όπου απελευθερώνουν το φάρμακο, αποκαθιστώντας τη λειτουργία της καρδιάς.

Τα νανοσωματίδια είναι φτιαγμένα από φωσφορικό ασβέστιο, μια φυσική ουσία που υπάρχει άφθονη στα οστά. Το φάρμακο εντός των νανοσωματιδίων αποκαθιστά τα κανάλια μεταφοράς ασβεστίου στην επιφάνεια των κυττάρων της καρδιάς, πράγμα που βοηθά τη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα της.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο νέος αυτός τρόπος χορήγησης της φαρμακευτικής αγωγής θα διευκολύνει σημαντικά τη θεραπεία της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας.

Να σημειωθεί ότι, τα εισπνεόμενα νανοσωματίδια, που έχουν διάμετρο μικρότερη των 50 νανομέτρων, δεν προκάλεσαν κάποιες τοξικές βλάβες στον ιστό της καρδιάς των ποντικιών. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω δοκιμές σε μεγαλύτερα ζώα και σε ανθρώπους.

Σήμερα, τα περισσότερα φάρμακα για τη καρδιακή ανεπάρκεια χορηγούνται με τη μορφή είτε από του στόματος ή ενδοφλέβια, με αποτέλεσμα να δυσανασχετούν οι ασθενείς.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Pin It on Pinterest